Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, marti, retrimiterea la Comisia juridica a raportului privind incuviintarea cererii de incepere a urmaririi penale fata de deputatul UDMR Laszlo Borbely, cercetat de DNA pentru fapte de coruptie, la solicitarea colegului sau de grup parlamentar Mate Andras, transmite Agerpres.

"La solicitarea mai multor colegi inclusiv din UDMR si din PSD, am cerut retrimiterea la comisie (Comisia juridica - n.r.) pentru ca ei (parlamentarii social-democrati) erau in greva parlamentara si sapte persoane au lucrat atunci cand s-a luat decizia. Si cred ca decizia trebuie luata in cunostinta de cauza. Nici eu nu am reusit sa studiez materialul pentru ca sunt peste 500 de pagini. Am solicitat doar studierea dosarului si pe urma vot in plen, nu raport suplimentar. Studiul dosarului", a declarat Mate Andras.

Borbely s-a declarat nevinovat si si-a exprimat speranta ca in Comisia juridica si in plenul Camerei Deputatilor sa se ia "cat mai curand o decizie".

"Din cate am inteles, au cerut mai multi colegi care au avut greva parlamentara sa se retrimita raportul la comisie (Comisia juridica a Camerei -n.r.) pentru ca nu puteau sa voteze in necunostinta de cauza. Este un dosar voluminos de peste 1800 de pagini. Parlamentul, conform Constitutiei, aproba inceperea urmaririi penale", a declarat deputatul UDMR. Laszlo Borbely a subliniat ca "nu este un caz de ridicare a imunitatii parlamentare".

"Parlamentul trebuie sa-si spuna un punct de vedere cu privire la acest dosar. Acesta a fost motivul pentru care s-a cerut retrimiterea la Comisia juridica si toate grupurile parlamentare au fost de acord. Apelul meu e ca fiecare coleg sa citeasca dosarul, pentru ca altfel nu poate sa decida in cunostinta de cauza", a mai spus Borbely.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a votat pe 10 aprilie pentru inceperea urmaririi penale a deputatului UDMR Laszlo Borbely. Din cele 10 voturi exprimate, sapte au fost pentru si trei impotriva urmaririi penale a fostului ministru al Mediului.

Sedinta de marti, 25 aprilie, a Camerei Deputatilor, pe a carei ordine de zi se afla si ridicarea imunitatii fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely, deputat UDMR, a fost intrerupta din lipsa de cvorum, dupa apelul nominal.

Deputatul UDMR Laszlo Borbely si-a exprimat, miercuri, 26 aprilie, parerea de rau in legatura cu lipsa de cvorum de la sedinta Camerei Deputatilor in care urma sa se supuna la vot ridicarea imunitatii sale, adaugand ca spera ca Parlamentul sa ia "cat de curand" o decizie pe acest subiect.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a solicitat ministrului Justitiei, la cererea procurorilor anticoruptie, declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului din partea Camerei Deputatilor necesar inceperii urmaririi penale fata de Laszlo Borbely pentru doua infractiuni de trafic de influenta si infractiunea de fals in declaratiile de avere.