Rovana Plumb, propunerea lui Victor Ponta pentru conducerea Ministerului Mediului, a primit, luni, aviz favorabil din partea parlamentarilor din comisiile de specialitate reunite, cu 40 de voturi "pentru", opt "impotriva" si sase abtineri, aceasta multumindu-le pentru incredere si promitandu-le o buna colaborare, potrivit Mediafax. In scurta prezentare a intentiilor pe care le are pentru cele sase luni de mandat in cazul in care Executivul va primi votul de investitura, Rovana Plumb le-a promis parlamentarilor din comisii ca va respecta toate strategiile nationale si europene si ca va continua toate programele care s-au dovedit a fi bune.

"Programul Rabla si Programul Casa Verde vor continua. Tot ceea ce este bun ca program si este in folosul cetateanului, si este in folosul mediului va continua. Trebuie insa identificate surse de finantare si abia apoi voi putea spune cate tichete se vor da si ce finantare vor avea programele de acest fel", a declarat Rovana Plumb.

Referitor la problema Rosia Montana, ministrul desemnat pentru Mediu a spus ca toata discutia pe acest subiect trebuie facuta "pe baza unei dezvoltari durabile si in contextul unei strategii nationale, in interes national si in folosul cetateanului": "Zona Rosia Montana va face obiectul unui dialog continuu cu dumneavoastra, Parlamentul, si cu societatea civila, in asa fel toata lumea sa stie ce se va intampla cu aceasta resursa si ce se intampla acolo din punct de vedere al dezvoltarii durabile", a precizat ministrul desemnat.

Rovana Plumb a mai fost intrebata de parlamentari si despre intentiile ei punctuale in legatura cu alte domenii precum gestionarea si investitiile in resurse de apa, managementul padurilor, exploatarea plajelor sau spatiile verzi.

In legatura cu toate aceste chestiuni, Rovana Plumb a dat raspunsuri generale, evitand sa intre in detalii.

Ea le-a promis parlamentarilor ca imediat dupa preluarea portofoliului va face un audit pentru a stabili care sunt prioritatile ministerului, dupa care va incerca sa le rezolve rand pe rand.

Rovana Plumb s-a declarat nemultumita de nivelul de absorbtie a fondurilor europene prin Programul Operational Sectorial Mediu, promitand ca va depune toate eforturile pentru a evita dezangajarea fondurilor alocate Romaniei.

In acest context, ea a promis ca va cere Comisiei Europene sa trimita "un specialist pe asistenta tehnica".

"Ma voi deplasa la Comisie pentru a solicita un specialist pe asistenta tehnica. Am discutat pe acest subiect, dar am inteles ca guvernul precedent nu a vrut sa aduca specialist. Este absolut necesar sa existe o coordonare, iar aceasta trebuie facuta prin Ministerul Afacerilor Europene, care sa gestioneze ce se intampla pe toate programele operationale sectoriale", a spus Rovana Plumb.