"Ca om politic, intr-o deplina libertate de exprimare, am folosit o formula inadecvata cu privire la procurorul care a instrumentat un dosar penal cunoscut al unui lider politic cunoscut", a declarat Titus Corlatean, ministrul propus al Justitiei la audierea sa in comisiile juridice reunite ale Parlamentului, facand referire la declaratiile sale din luna martie in care ii acuza pe procurorii din dosarul Nastase ca au falsificat probe si ca, daca Nastase va fi achitat, procurorul de caz ar trebui arestat. Corlatean a mai sustinut in Parlament ca prioritatile mandatului sau vor viza adoptarea si implementarea noilor coduri si lupta anticoruptie, inaintand termenul de septembrie 2012 pentru intrarea in vigoare a Coului de procedura Civila.

Titus CorlateanFoto: AGERPRES

"Ca om politic, intr-o deplina libertate de exprimare, am folosit o formula inadecvata cu privire la procurorul care a instrumentat un dosar penal cunoscut al unui lider politic cunoscut", a declarat Corlatean cu ocazia audierii sale in comisiile juridice reunite ale Parlamentului.

"Sunt un om care a crescut in spiritul respectarii legii", a declarat Corlatean care a explicat ca prin afirmatiile sale la adresa dosarului Zambaccian s-a referit dupa ce a aflat cu surprindere ca "una dintre probele materiale extrem de solide" aduse de acuzare - banii care s-ar fi dat mita - a fost contestata pe motiv ca banii adusi de procurori ca proba ar fi fost tipariti la cativa ani dupa momentul la care s-ar fi comis faptele din dosar.

"Nu conteaza cine este cel vizat in respectivul dosar, ca este om politic sau un simplu cetatean. Voi denunta cu fermitate astfel de practici si astfel de situatii", a spus Corlatean.

"Va asigur ca realizez acum ca am folosit o formula inadecvata si ca sunt ferm convins sa nu permit nici un fel de politizare a actului de justitie", a mai spus Corlatean.

In luna martie, Titus Corlatean a facut declaratii prin care ii acuza pe procurorii din dosarul Nastase ca au falsificat probe facand referire la niste bani luati ca proba in 2005 si care erau inregistrati cu data de 2006.

Titus Corlatean ar fi declarat, pe 21 martie, la TVR Info, ca "in sistemul magistraturii si in sistemul public sunt probleme mari si va trebui aplicata o balanta comuna pentru toti", calificand dosarul Zambaccian drept "o incalcare flagranta a legii" si precizand ca procurorul de caz ar trebui arestat daca Adrian Nastase nu va fi condamnat.

In fata Comisiilor juridice reunite, ministrul propus al Justitiei, Titus Corlatean a mai declarat ca "pentru aceasta perioada determinata de guvernare isi propune sa se concentreze pe prioritatile reale ale statului in domeniul justitiei", adaugand ca mandatul sau va fi "un efort firesc de continuitate" a activitatii fostului ministru.

Corlatean a precizat ca va pune accent, in mandatul sau, pe trecerea codurilor si punerea lor in aplicare, mentionand ca septembrie 2012 este data de intrare in vigoare a Codului de Procedura Civila (CpC).

"Ati adoptat pe articol CpC si as spera ca intr-o saptamana, maxim doua, sa dati si votul final. Termenul de septembrie este unul realist, in baza unor consultari cu parlamentari, precum si cu fostul ministru Predoiu", a declarat Corlatean.

De asemenea, Corlatean a cerut finalizarea dezbaterilor pe legile de aplicare a Codului de procedura penala si a Codului penal, astfel incat acestea sa intre in vigoare in primul semestru din 2013.

Corlatean a precizat ca a purtat discutii si cu ministrul propus pentru Finante, Florin Georgescu, acesta dandu-i asigurari ca vor fi gasite resursele bugetare necesare pentru punerea in aplicare a acestor coduri.

Titus Corlatean a declarat ca un al doilea obiectiv al mandatului sau va fi combaterea coruptiei prin implementarea obiectivelor MCV si a Strategiei Nationale Anticoruptie (SNA).

"Ar fi un semnal juridic, dar si politic, daca am dezbate si apoi am vota Strategia Nationala Anticoruptie sub o forma de lege", a precizat Corlatean.

Ministrul propus al Justitiei, Titus Corlatean, a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor de specialitate ale Parlamentului, cu 35 de voturi pentru, 6 impotriva si doua abtineri, anunta Mediafax. Titus Corlatean a fost audiat de comisiile juridice, pentru cercetarea abuzurilor si pentru drepturile omului din Camera Deputatilor si Senat.

Candidatul PDL la Primaria Capitalei, deputatul Silviu Prigoana s-a numarat printre parlamentarii care au votat "pentru" acordarea avizului favorabil lui Titus Corlatean.

Plenul Parlamentului se reuneste in cursul dupa-amiezii pentru votul de investitura a Cabinetului Ponta.