Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca demisioneaza de la conducerea departamentului care va controla marile averi, motivand ca nu doreste sa lucreze intr-o administratie condusa de Victor Ponta, si ca va activa intr-o firma privata sau se va implica in politica: "Am decis sa demisionez din functia publica de director al Departamentului numit generic "Directia de Control a Marilor Averi", din cauza faptului ca sunt un om de onoare. Refuz sa lucrez intr-o administratie publica condusa de un premier care in ultimii ani a atacat si denigrat continuu activitatea ANAF si a conducerii acesteia din considerente personale si politice."

Premierul desemnat Victor Ponta a reactionat la vestea demisiei lui Blejnar, spunand ca "Oamenii certati cu legea si care s-au ocupat de strangere de bani pentru PDL trebuie sa plece toti cat mai repede si sa raspunda in fata legii. Cei care nu au prevederea de a pleca in aceasta saptamana vor pleca marti, cei care public si notoriu au strans bani pentru pusculita PDL nu au de ce sa stea intr-un guvern care-si propune sa respecte legea. Nu vor fi inlocuiti de alti strangatori de biruri pentru PSD sau PNL. Cine incalca legea, vine un moment cand trebuie sa dea socoteala. Sunt o serie de oameni care nu au ce cauta intr-o administratie cinstita si corecta", potrivit Realitatea.net.

Sorin Blejnar a mai spus ca "In timpul mandatului am incercat, si in buna parte am reusit, sa instaurez un principiu foarte clar: "Legea fiscala trebuie respectata de toti contribuabilii". Doar asa am reusit in toti acesti ultimi ani, marcati de o criza economica financiara globala profunda, sa asiguram veniturile bugetare necesare platii pensiilor, salariilor si finantarii investitiilor statului. In viitor voi activa in mediul privat, avand deja cateva oferte de colaborare de la companii private, insa analizez in perioada urmatoare si varianta de a intra in politica".

Blejnar a fost revocat de la conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in urma cu doua saptamani, dupa ce premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a reprosat ca nu a atins tinta privind colectarea in doua luni de venituri suplimentare reprezentand 1,5% din PIB prin combaterea evaziunii fiscale. Intr-un interviu acordat atunci agentiei Mediafax, Blejnar a aratat ca premierul i-a cerut de fapt sa stranga banii pana la sfarsitul anului, dar ca ulterior, printr-un comunicat de presa, tinta a fost fixata pentru un interval de doua luni.

Dupa revocarea de la conducerea ANAF, Blejnar a revenit in functia publica de conducere a departamentului care va controla marile averi, pe care a ocupat-o in vara anului trecut in baza Legii 188/1999 privind statutul functionarilor publici. Primele discutii legate de infiintarea acestui departament au fost initiate in 2009 chiar de Blejnar, an in care acesta a initiat, impreuna cu fostul ministru de Finante Gheorghe Pogea, si programul de restructurare a administratiei financiare, derulat impreuna cu Banca Mondiala.