Adrian Nastase a declarat despre Mircea Diaconu si Victor Alistar, propuneri de ministri din cabinetul USL ca premierul desemnat Victor Ponta va putea schimba componenta guvernului daca problemele de incompatibilitate ale celor doi vor ramane definitive. Cei doi au fost declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate, in cazul lui Alistar decizia fiind definitiva.

"Eu cred ca aceste chestiuni vor fi clarificate in cursul zilei de astazi. In cazul domnului Alistar el a prezentat un punct de vedere. Are argumente si sper ca argumentele sale sa fie determinante. El a explicat ca are o decizie judecatoareasca ulterioara deciziei Curtii Constitutionale.

Domnul Diaconu a intrat in niste meciuri dar inteleg ca si in cazul sau lucrurile s-au clarificat. Oricum in masura in care nu se vor clarifica si daca aceste elemente vor ramane definitive sunt absolut convins ca primul ministru va avea timp pana saptamana viitoare sa corecteze. Eu sper ca nu." a declarat Nastase.

Liderul PSD a declarat ca in opinia sa cabinetul alcatuit de Victor Ponta este unul bun, accentuand prezenta lui Florin Georgescu.

Victor Alistar, desemnat Ministru delegat pentru Strategii Guvernamentale, a fost insa declarat incompatibil definitiv in 7 august 2009, acesta necontestand actul Agentiei Nationale de Integritate in termenul prevazut de lege, la instanta competenta. Aceasta constatare din 2009 atrage automat o prelungire a starii de incompatibilitate de 3 ani.

Pe 20 iulie 2009, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Victor Alistar s-a aflat, in perioada 23 ianuarie 2007 - 1 martie 2009, in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut concomitent calitatile de functionar public - purtator de cuvant in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, director executiv in cadrul Asociatiei Romane pentru Transparenta (incepand cu anul 2004) si avocat definitiv (in cadrul Cabinetului individual de avocatura 'Alistar Teodor-Victor' - incepand cu 23 ianuarie 2007 si pana in prezent). Constatarea starii de incompatibilitate a lui Victor Alistar a ramas definitiva si irevocabila, dupa ce Alistar nu a contestat decizia ANI in termenul prevazut de lege si la instanta corespunzatoare.

In 2006, Victor Alistar era angajat al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), dar pentru a activa ca director executiv la Transparency Romania (TI Romania) acesta trebuie sa fie suspendat din functia publica. In februarie 2006, suspendarea lui Alistar din functia de la agentie trebuia reinnoita, conform legii, iar TI Romania a emis o hartie semnata de presedintele de atunci, Raluca Pruna, si pe care a trimis-o ANFP.

Raportul ANI prin care Victor Alistar a fost declarat incompatibil a fost confirmat in 2011 chiar de catre Curtea Constitutionala. Victor Alistar a fost validat ca mambru CSM din partea societatii civile in decembrie 2010, ulterior decizia senatorului fiind contestata. Curtea Constitutionala a invalidat alegerea lui Alistar drept membru CSM.

Potrivit Curtii Constitutionale -constatarea starii de incompatibilitate a lui Teodor Victor Alistar a ramas definitiva la data de 7 august 2009, acesta necontestand actul Agentiei Nationale de Integritate in termenul prevazut de lege, la instanta competenta.(...) Totodata, Curtea retine ca in cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare."

In ianuarie 2011, Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, desemnat Ministru al Culturii in cabinetul lui Ponta, intrucat, incepand cu data de 19.12.2008, exercita simultan demnitatea publica de senator in cadrul Parlamentului Romaniei, precum si functia de conducere de Director-manager in cadrul Teatrului "C.I. Nottara".

Curtea de Apel Bucuresti a respins, la data de 16.09.2011, ca nefondata, plangerea formulata de catre senatorul liberal impotriva Raportului de evaluare a starii de incompatibilitate emis de catre Agentia Nationala de Integritate.

In plus, pe 27 octombrie, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea cercetarii senatorului liberal pentru savarsirea infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, deoarece si-ar fi angajat nelegal sotia in functia de regizor artistic.