Vasile Cepoi, al patrulea ministru al Sanatatii in ultimii trei ani, are 58 de ani, este medic internist, specialist nefrolog si nu este membru al unui partid politic. In ultimii zece ani a detinut mai multe functii importante in managementul sistemului sanitar romanesc, fiind secretar de stat in guvernul Nastase, Boc si Ungureanu.

Vasile CepoiFoto: Agerpres

Numirea lui Vasile Cepoi la Ministerul Sanatatii este considerata o surpriza (HotNews.ro a fost singura publicatie care a mentionat numele lui printre propunerile de la Sanatate), medicul iesean fiind preferat pentru experienta institutionala indelungata in sistemul medical dar si datorita legaturilor bune pe care le are atat la stanga, cat si la dreapta spectrului politic.

Vasile Cepoi este medic internist, specialist nefrolog si membru al Academiei de Stiinte Medicale din Romania. Este profesor la Universitatea Apollonia din Iasi, specializata in medicina dentara, condusa de controversatul Vasile Burlui, decanul Facultatii de Stomatologie Iasi demis in anul 2000 ca urmare a unor acuzatii de vanzare a 63 de diplome false unor studenti italieni, dar care a primit neinceperea urmaririi penale in acest caz.

AVERE SI INTERESE

Declaratia de avere a ministrului desemnat al Sanatatii nu este deloc stufoasa. Vasile Cepoi are un cont de 1430 Euro, dar a acordat un imprumut personal de 9100 Euro catre SC Romautomatic din Iasi, o firma din zona telecomunicatiilor.

In octombrie 2011, ziarul Puterea scria ca asociatul lui Vasile Cepoi in firma Romautomatic este Dana Zamfir, care ar avea legaturi cu o firma de echipament medicale controlata de Catalin Galea, un prieten apropiat al primarului capitalei, Sorin Oprescu. De la aceasta firma, Institutul de Oncologie din Iasi, aflat in subordinea DSP Iasi condusa de Vasile Cepoi, ar fi cumparat aparatura in valoare de cateva milioane de euro.

TRASEU PROFESIONAL

1981 - 2001 specialist in medicina interna

2005 - 2007 presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi

2003 - 2004 secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in mandatul lui Ovidiu Branzan

2004 - destituit de Adrian Nastase pentru "neindeplinirea obligatiilor de serviciu", revine la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi

2005 - 2008 director general executiv al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la propunerea PD

2008 - 2009 Director de dezvoltare la Spitalul Parhon din Iasi si cateva luni consilier la Secretariatul General al Camerei Deputatilor

2009 - 2012 seful Directiei de Sanatate Publica Iasi

2012 secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in mandatul lui Ritli Ladislau

Este un apropiat al presedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae.

La inceputul lui 2012, Vasile Cepoi a fost numit secretar de stat la Ministerul Sanatatii pentru a se ocupa direct de coordonarea procesului de reforma in sistemul de sanatate.

DECLARATII PUBLICE REFERITOARE LA REFORMA SISTEMULUI MEDICAL

  • „Este posibil ca legea sanatatii sa nu fie adoptata pentru ca depinde de Parlament. Si daca ne gandim ca ea va ajunge in Parlament in perioada electorala este posibil ca aceasta lege sa nu fie adoptata” (martie 2012 pentru Digi 24).
  • "Proiectul noii legi a sanatatii care a fost retras este un proiect bun, dar insuficient explicat." (martie 2012, sursa aici)
  • Vasile Cepoi sustine transformarea spitalelor in fundatii: "Avantajele pe care noi le identificam sunt cresterea flexibilitatii managementului spitalelor, constand in posibilitatea de a face o politica de personal adecvata nevoilor spitalelor, de a remunera personalul din spital in funcţie de calitatea, complexitatea si volumul de activitate, de a dezvolta si oferta de servicii medicale private in cadrul spitalului public, inclusiv pe parteneriate public-privat (...) Ar permite desfasurarea activitatii private si in spital si ar aduce beneficii si spitalului si medicilor. (martie 2012)
  • “Infrastructura Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de colectare s-a desfiintat cand s-a trecut colectarea la ANAF. Cred ca solutia de a trece colectarea la CNAS, cel putin pentru moment, nu este o prioritate." (martie 2012)
  • Vasile Cepoi sustine desfasurarea unor activitati medicale private in spitalele de stat: “In majoritatea spitalelor, la ora unu – doua activitatea se reduce foarte mult. Medicii pleaca in privat pentru ca resursele financiare sunt insuficiente. Ce ar fi daca spitalul ar putea sa-i dea posibilitatea sa desfasoare tot in spital aceste activitati private? O astfel de decizie ar aduce beneficii si spitalelor" (Mediafax, martie 2012).
  • Vasile Cepoi este prudent in privinta introducerii asigurarilor private: "Nu cred ca va fi dificil de stabilit pachetul de baza, ci de impus. Daca asigurarile sociale nu vor mai insemna gratuitate la unele servicii medicale, ne putem confrunta cu nemultumiri in randul populatiei. Insa atunci cand se va sti exact ce anume ofera asigurarile sociale si ce ofera cele private, probabil firmele private vor fi mai interesate de acest domeniu" (o conferinta derulata la Iasi in 2005).