Florin Georgescu (59 de ani), actual prim-viceguvernator al BNR, a absolvit cursurile Facultatii de Finante si Contabilitate din A.S.E. Bucuresti (1976) ca sef de promotie, urmand apoi cursul postuniversitar in management financiar al University of Missouri Kansas City. Din 1989 este doctor in economie, specialitatea finante si circulatie baneasca.

Florin Georgescu, primviceguvernator BNRFoto: BNR

El este ministrul Finantelor care a introdus TVA (in 1992), punind astfel ordine in finantele publice intr-o perioada extrem de dificila.

De numele lui se leaga insa si perioada in care reformele fiscale au fost extrem de lente.

Florin Georgescu este o personalitate extrem de puternica, nu putine fiind conflictele sale cu lideri de frunte ai PSD (pe atunci PDSR) in cei patru ani petrecuti ca ministru al Finantelor.

A lucrat in Ministerul Finantelor, ca economist, inspector financiar, sef serviciu si apoi director general la Directia Control de Stat Bucuresti.

Membru in Partidul Democratiei Sociale din Romania, devine secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor (1992). In Guvernul Nicolae Vacaroiu, a indeplinit functia de ministru al Finantelor timp de patru ani (19 noiembrie 1992 - 11 decembrie 1996).

A fost ales ca deputat de Olt in doua legislaturi pe listele PDSR (1996-2000 si 2000-2004). A demisionat din Parlamentul Romaniei in 2004, cand a devenit prim-viceguvernator si vicepresedinte al Consiliului de administratie al BNR.

Florin Georgescu a fost membru in Consiliul de Administratie al Bancii de Investitii si Dezvoltare (BIB), institutie controlata de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, precum si presedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania.