Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminica, la Deva, ca trebuie sa vada mai intai programul de guvernare si lista membrilor noului Cabinet pentru a putea lua o decizie in ceea ce priveste sprijinirea viitorului Guvern: "Cei care au avut 235 de voturi pentru a da jos Guvernul Ungureanu sunt convins ca au 235 de voturi, suficiente pentru a instala un nou Guvern. Eu cred ca un om responsabil nu se antepronunta - nici eu nu ma antepronunt, pana nu vad programul de guvernare si lista guvernului, directiile principale, politicile publice care vor fi aplicate de noul Guvern", potrivit Agerpres.

Liderul UDMR a adaugat ca "Nu pot sa spun ca vom sprijini sau nu vom sprijini (Guvernul, n.red.). Important, din punctul nostru de vedere, este sa avem un guvern cat mai repede, pentru stabilitate politica si pentru stabilitate economico-financiara''.

Kelemen Hunor mai spune ca pentru UDMR cel mai important lucru este acum campania electorala pentru alegerile locale, unde Uniunea isi propune sa obtina un rezultat cel putin la fel de bun ca in anul 2008: "Prezenta noastra in structurile locale, atat in judete, cat si in administratia locala, este importanta. Marea majoritate a deciziilor care au un impact direct asupra cetateanului sunt luate la nivelul autoritatilor locale si dezvoltarea comunitatilor locale se hotaraste la acest nivel".

Potrivit acestuia, UDMR va avea 9.480 de candidati in alegerile locale din iunie, dintre care 317 vor candida pentru primarii, iar 13 pentru functia de presedinte al unui consiliu judetean. Numarul candidatilor UDMR este mai mare cu 500, comparativ cu anul 2008. El a precizat ca programul electoral al UDMR a fost conturat pe problemele locale identificate in urma unei consultari publice in care 80.000 de familii maghiare au raspuns la intrebarile dintr-un chestionar. In urma prelucrarii acestor date au fost identificate 300 de probleme importante ale comunitatii maghiare, primele fiind legate de situatia si siguranta sociala, starea de sanatate, infrastructura rutiera judeteana si locala, infrastructura de apa si canalizare, invatamantul in limba maghiara si folosirea limbii materne.