"Vineri s-a constituit, informal, o noua majoritate, o majoritate confirmata insa la vot - un vot impotriva Guvernului Mihai Razvan Ungureanu. Speram ca aceasta majoritate va fi confirmata si la votul pentru un nou Guvern. Nu va fi simplu. Intalnirile si sfaturile de taina de la Neptun nu prefigureaza o acceptare fair-play a noii formule de guvernare, din partea lui Traian Basescu", scrie Adrian Nastase pe blog, facand referire la faptul ca atat seful statului cat si premierul demis isi petrec minivacanta de 1 mai la Neptun iar surse din partid au declarat pentru Mediafax ca in aceasta perioada s-ar afla in statiune, pentru discutii cu presedintele, si lideri marcanti ai PDL.

Adrian NastaseFoto: Hotnews

In doua postari conexe de duminica, intitulate "Despre misiunea noului Guvern (1)" si "Despre misiunea noului Guvern in urmatoarele 200 de zile (2)" politicianul social-democrat discuta despre schimbarea politica cauzata de trecerea motiunii de cenzura si despre desemnarea liderului PSD Victor Ponta la conducerea Guvernului.

"Caderea Guvernului Ungureanu deschide calea spre revenirea la normalitate. Este primul pas. Ramane de vazut daca Traian Basescu va accepta revenirea la statutul de «presedinte constitutional». Este posibil ca strategia de supravietuire a lui Traian Basescu sa fie axata pe lupta de gherila impotriva USL. Sau nu?" scrie Adrian Nastase.

Politicianul aduce in discutie constrangerile cu care se va confrunta Guvernul Victor Ponta si misiunile care ii revin acestuia "pana la formarea unui guvern cu o majoritate puternica", printre care se numara: asigurarea unor alegeri corecte, "stoparea jafului din economie si colectarea mai eficienta a banilor", "revenirea la statul de drept si incetarea telejustitiei".

In cea de a doua postare, in care discuta misiunea guvernului in perioada urmatoare, fostul premier caracterizeaza evenimentele de vineri drept "disolutia majoritatii guvernamentale, cat a celei prezidentiale, pentru ca, pana acum, noi am avut guverne impuse de Traian Basescu."

Presedintele Consiliului National al PSD a remarcat ca o astfel de majoritate nu a mai existat dupa 2009.

In finalul postarii, Adrian Nastase atrage atentia in zilele urmatoare va fi nevoie de multa luciditate.