Guvernul Ungureanu va da vineri, 27 aprilie, primul test politic major in Parlament de la instalarea sa in functie pe 9 februarie 2012: votul la motiunea de cenzura depusa de USL, intitulata "Opriti Guvernul satajabil. Asa nu, niciodata". In acest moment, opozitia ar avea nevoie de cateva voturi pentru a trece motiunea. Tradarile din PDL din ultimele zile pun sub semnul intrebarii sansele Guvernului Ungureanu. Pe de alta parte sunt insa voci care spun ca nici PSD n-ar avea, in realitate, interesul ca Guvernul sa pice acum.

  • HotNews.ro face un inventar al argumentelor pro si contra caderii Guvernului Ungureanu si invita cititorii sa spuna ce cred ca se va intampla maine in Parlament, daca e bine ca guvernul sa plece sau sa ramana si sa-si argumenteze pozitia

Motiunea trece, Guvernul Ungureanu cade - argumente

  • Tradarile parlamentarilor PDL din ultimele zile au slabit majoritatea parlamentara. In prezent, opozitiei ii lipsesc cateva voturi. UNPR, UDMR si minoritatile sunt parteneri nesiguri, pot oricand schimba tabara.
  • Guvernul Ungureanu ar putea fi subminat chiar de o parte din PDL, in special de garda veche. Teoretic, "greii PDL" nu au motive sa intareasca pozitia politica a lui MRU. Presa a speculat pe marginea faptului ca ultimii parlamentari trecuti la PNL sunt apropiati de presedintele Senatului, Vasile Blaga. 
  • MRU insusi are tot interesul sa cada: la Senat nu mai are majoritate, prin Parlament nu va mai trece nici o lege importanta. In plus, problemele mostenite de la guvernul Boc (vezi dosarul proprietatii, restituirea pensiilor) ii afecteaza credibilitatea. Caderea la motiune i-ar oferi posibilitatea sa se victimizeze cu sloganul clasic: am vrut sa fac, dar nu m-au lasat. 
  • O noua constructie politica are sanse mai mari sa se impuna din opozitie, PDL are de  castigat retragandu-se de la putere. MRU si PDL renunta de bunavoie la avantajul teoretic al organizarii alegerilor calculand beneficiile trecerii in opozitie si impingerii USL la guvernare in ultimele luni.
  • Pentru Crin Antonescu, preluarea Guvernarii acum este esentiala. Nimic nu-i garanteaza ca in 2014 va ramane candidatul USL la prezidentiale, mai ales daca PSD va obtine in alegeri un scor  semnificativ mai bun decat PNL. Prin urmare, liberalii au tot interesul sa intre la guvernare, eventual sa forteze suspendarea lui Traian Basescu si sa declanseze concomitent alegeri parlamentare si prezidentiale cat mai repede. 
  • Opozitia stie ca daca va reusi sa tranteasca Guvernul Ungureanu va accelera fenomenul migratiei, va transmite public, in an electoral, un mesaj de forta si va amplifica ideea ca alegerile sunt ca si castigate. 
  • Mai multi lideri USL (Nastase, Voiculescu), in dosarele carora termenele de judecata se succed cu repreziciune, au tot interesul sa preia fraiele puterii pentru a prelua controlul asupra justitiei si pentru a inlatura pericolul unor condamnari definitive. Ei vor face tot posibilul ca Guvernul Ungureanu sa cada cat mai repede. 
  • Mai exista apoi mizele economice: USL cauta sa se rebranseze cat mai repede la resurse dupa ani de opozitie si sa controleze procesul marilor privatizari in curs.

Motiunea este respinsa, Guvernul Ungureanu ramane - argumente

  • PSD nu doreste sa-si asume functia de prim ministru, asa cum vor liberalii. Victor Ponta si Ion Iliescu au declarat public ca pledeaza pentru un guvern de tranzitie, care sa pregateasca alegerile, dupa ce Crin Antonescu a spus ca liderul PSD ar trebui sa preia functia de premier in caz ca Guvernul Ungureanu pica.
  • Prin urmare, liderii PSD vor avea grija ca o parte din parlamentarii lor sa asigure voturi impotriva motiunii daca vor constata ca exista un pericol real ca Guvernul Ungureanu sa cada vineri la votul din Parlament. 
  • Liderii PSD, in special, au declarat in repetate randuri ca sansele motiunii sunt slabe, ca nu au suficiente voturi si ca nu-si fac iluzii, ca scopul motiunii este de a transmite un mesaj politic. Aceasta atitudinea demobilizatoare indica faptul ca cel putin o parte din opozitie nu conteaza in mod real pe caderea Guvernului Ungureanu.
  • Chiar la depunerea motiunii, Victor Ponta a declarat ca a strans minimun de semnaturi pentru a putea depune in luna iunie alta motiune, ceea ce indica iarasi ca liderul PSD nu-si pune mari sperante in aceasta motiune.
  • USL stie ca, daca va fi chemat sa formeze Guvernul, risca sa piarda puncte importante din cauza scandalurilor inevitabile la impartirea functiilor. In acest fel risca sa-si scada singuri sansele obtinerii unei majoritati confortabile la alegerile generale. Cu alte cuvinte, castigul iluzoriu pe termen scurt risca sa compromita sansele pe termen lung.
  • PDL si actuala coalitie se tem ca, daca Guvernul Ungureanu pica, semnalul transmis opiniei publice va fi dezastruos, avantajele guvernarii dispar, prin urmare vor mobiliza toate resursele pentru a-si asigura majoritatea la votul motiunii. 
  • Guvernul Ungureanu beneficiaza de sustinere si credit inclusiv in plan extern, din partea marilor finantatori, mentinerea sa in functie fiind o garantie ca Romania continua programul reformelor convenit cu FMI si Comisia Europeana si ca nu risca derapaje economice. 
  • Caderea Guvernului Ungureanu ar insemna destabilizare politica si blocaje administrative prelungite intr-un context economic dificil. Efectele negative (haos politic, investitii blocate, echilibre macro-economice amenintate) ar fi decontate in final tot de USL, care va fi acuzat ca a stat la originea crizei.