Scrisoarea procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, care solicita Camerei Deputatilor acceptul pentru inceperea urmaririi penale a deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, va fi dezbatuta marti in plenul acestui for si votata in aceeasi sedinta.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a votat pe 10 aprilie pentru inceperea urmaririi penale a deputatului UDMR Laszlo Borbely, scrie Agerpres.

Din cele 10 voturi exprimate, sapte au fost pentru si trei impotriva urmaririi penale a fostului ministru al Mediului.

"In cadrul sedintei Comisiei juridice de disciplina si imunitati a fost luata in discutie scrisoarea procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, privindu-l pe deputatul Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului si al Padurilor, prin care se solicita inceperea urmaririi penale. Din analiza materialului prezentat la Comisia juridica si dupa analiza acestuia s-au pronuntat zece voturi, din care sapte pentru si trei impotriva. Cu acest raport se va merge la plenul Camerei Deputatilor", preciza la acea data presedintele comisiei, Daniel Buda.

Cu toate ca nu a existat cvorumul necesar, Daniel Buda a sustinut ca exista o decizie a Curtii Constitutionale potrivit careia, in astfel de situatii, lucrarile la comisie pot fi tinute si in aceste conditii pentru a se merge la plenul Camerei Deputatilor, acesta fiind cel care decide de fapt inceperea sau neinceperea urmarii penale fata de deputatul UDMR.

Fostul ministru al Mediului este cercetat pentru doua infractiuni de trafic de influenta si infractiunea de fals in declaratiile de avere.

Potrivit DNA, Laszlo Borbely este implicat intr-un dosar instrumentat de DNA Oradea, in care au fost pusi deja sub acuzare omul de afaceri Ioan Ciocan si consilierul personal al ministrului Szepessy Szabolcs.