Liderii USL au planuri diferite daca motiunea de cenzura reuseste sa inlature Guvernul Ungureanu. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica, la Realitatea TV, ca in cazul in care motiunea va fi adoptata USL este pregatita sa-si asume guvernarea si sa il nominalizeze pe Victor Ponta premier. De partea cealalta, liderii PSD par sa nu fie de acord cu declaratiile lui Antonescu. Ion Iliescu a declarat ca daca motiunea de cenzura va trece, ar trebui instalat un guvern provizoriu care sa organizeze alegeri anticipate altfel situatia "risca sa devina cam aventuroasa". Victor Ponta a intarit, luni dimineata, la RFI, declaratiile lui Iliescu, evitand sa spuna clar daca isi asuma functia de premier in cazul in care Guvernul Ungureanu pica la motiune. Votul in Parlament ar urma sa aiba loc la sfarsitul acestei saptamani.

Crin Antonescu si Ion IliescuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

"Pozitia mea, in conditiile in care motiunea de cenzura trece, este ca USL este singura forta politica in stare sa constituie o majoritate si sa sustina un guvern pana la alegeri. USL trebuie sa reclame formarea Guvernului, iar premierul desemnat sa fie, dupa cum se stie din rezolutiile Congreselor, Victor Ponta. Acesta ar fi un Guvern pana la alegerile din noiembrie", a declarat Antonescu, la realitatea TV.

Surse din interiorul PNL au declarat pentru Hotnews.ro ca presedintele PNL are un plan bine structurat pe doua etape. Primul pas este asigurarea voturilor pentru motiunea de cenzura prin racolari ale parlamentarilor PDL. Antonescu ar fi calculat ca o eventuala inlaturare a Guvernului Ungureanu ar arunca PDL in haos si l-ar destructura chiar inaintea alegerilor locale. Pasul doi, potrivit surselor citate, ar fi preluarea guvernarii si organizarea alegerilor parlamentare. Sursele citate sustin ca Antonescu considera ca organizarea alegerilor parlamentare de catre USL ar fi lovitura de gratie pentru PDL care ar risca chiar sa nu mai intre in Parlament.

Planul nu pare a fi agreat de catre socal democrati. Ion Iliescu a declarat, duminica seara, la Antena 3, ca USL nu trebuie sa-si asume guvernarea ci in cazul in care motiunea trece, trebuie instalat un guvern provizoriu.

"Asumarea guvernarii de catre USL trebuie sa se faca dupa alegeri si, daca motiunea de cenzura va trece, ar trebui instalat un guvern provizoriu care sa organizeze alegeri anticipate(...) asumarea guvernarii de catre USL trebuie sa se faca in conditiile unor alegeri care sa dea o alta componenta a Parlamentului, altminteri actuala structura parlamentara, daca isi asuma aceasta chestiune, situatia devine cam aventuroasa.

In cazul succesului unei motiuni de cenzura si al rasturnarii actualului Guvern, ar trebui sa se procedeze la instalarea unui Guvern de tranzitie care sa pregateasca alegerile anticipate care sa dea o guvernare solida", a afirmat fostul presedinte la Antena 3.

Si presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni dimineata, la RFI, ca este nevoie de un Guvern provizoriu care sa organizeze alegerile si ca daca Guvernul Ungureanu va pica la motiune vor avea loc discutii in USL pentru a desemna viitorul premier. Ponta a evitat sa spuna clar daca e de acord cu afirmatia liderului PNL, Crin Antonescu, potrivit caruia daca Guvernul Ungureanu pica la motiune, USL ar trebui sa-si asume guvernarea si sa-l desemneze pe Victor Ponta la functia de prim-ministru.