Boghicevici: Pensiile sub 740 lei nu sunt afectate, contributiile platite nu se restituie retroactiv

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 20 aprilie 2012, 13:06 Actualitate | Politic


Pensiile sub 740 de lei nu sunt afectate de retinerea contributiilor de asigurari sociale de sanatate, iar pentru cererile de restituire retroactiva a sumelor platite pentru CAS nu exista temei legal, prevederile aplicandu-se doar pentru viitor, a afirmat vineri ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, citat de Mediafax.

In cazul pensionarilor care se inghesuie de mai multe zile la instante pentru a depune cereri de anulare a OUG 107/ 2010 in baza careia li se retine din pensie 5,5 la suta pentru contributiile de sanatate, dar si de restituire a sumelor retinute pana acum, ministrul Muncii a spus ca nimeni nu le ingradeste dreptul la justitie, dar ca acestia trebuie sa stie ca nu le ia nimeni acest drept si nu trebuie sa isi riste sanatatea.

"Pensiile mai mici de 740 de lei nu erau afectate de retinerea contributiei de asigurari sociale de sanatate, pentru ca aceste pensii au fost si sunt platite prin bugetul de stat. Fiecare pensionar trebuie sa stie ca respectam dreptul de a avea acces la justitie. Este dreptul fiecarui cetatean din Romania sa apeleze la acutul de justitie si acest drept este un pilon al statului de drep pe care nimeni nu il ingradeste. Vreau doar ca pensionarii sa stie ca nu le ia nimeni acest drept si nu trebuie sa isi riste sanatatea. Nu inseamna ca ar fi avut alte drepturi daca ar fi depus alaltaieri aceste cereri", a precizat Claudia Boghicevici.

Referitor la solicitarile de restituire retroactiva a contributiilor de asigurari sociale de sanatate platite de pensionari, ministrul Muncii a spus ca decizia Curtii Constitutionale precizeaza clar ca aceste drepturi sunt calculate si se aplica pentru viitor.

"In acest moment nu exista niciun temei legal pentru a restitui sumele incasate pana acum", a mai spus Boghicevici.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiaza de pensii de peste 740 de lei li se retine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la suta contributii de sanatate.

In mai multe judete, dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plangeri prealabile la casele judetene de pensii, in care solicitau restituirea contributiei de sanatate de 5,5 la suta, iar institutiile le-au respins pe considerentul ca o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanta de urgenta.

In 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Potrivit Casei Nationale de Pensii Publice, noua modalitate de calcul al contributiilor de asigurari sociale de sanatate se va aplica in mod automat pentru toti pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesara depunerea unor cereri.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2461 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  ba exista ! (Vineri, 20 aprilie 2012, 13:23)

  geo [anonim]

  "In acest moment nu exista niciun temei legal pentru a restitui sumele incasate pana acum", a mai spus Boghicevici.

  doamna ninistru, cu nspe facultati, exista:

  Instanta putea oricand sa interpreteze reglementarea in sensul in care a facut-o ccr.
  O asemenea intepretare nu vine in contradictie cu prevederea constitutionala potrivit careia deciziile ccr au putere doar pentru viitor.
  Singurii care se pot prevala de textul constitutional sunt guvernantii pentru a nu restitui banii, dar daca instanta hotaraste ca sumele retinute gresit trebuie restituite, hotarare definitiva si irevocabila este executorie.
  Exemplul cu taxa de mediu este elocvent.
  Faptul ca decizia ccr devine genral obligatorie si are efecte doar pentru viitor trebuie sa o vedem ca o obligatie a executivului de a se conforma.
  Intr-un proces deschis, daca s-a invocat exceptia de neconstitutionalitate si ccr s-a pronuntat dupa 1 an, instanta ia in considerare sitatia de fapt de la data deschiderii procesului si hotaraste prin neluarea in saema a reglementarii declarata neconstitutionala; in acest sens poate dipsune repararea prejudiciului cauzat de aplicarea reglementarii neconstitutionale.
  In cauza noastra daca nimeni nu ar deschide o actiune in instanta, atunci desigur casele de pensii ar inceta sa retina sumele in cauza doar pentru viitor.
  Instanta insa poate sa admita sau sa respinga actiunea.
  Nu vreau sa se inteleaga ca in mod cert toate instantele se vor pronunta favorabil.
  Ce vreau sa spun este faptul ca o pronuntare favorabila nu vine in contradictie cu constitutia.

  faptul ca deciziile ccr au putere numai pentru viitor nu interzice instantelor dreptul de a dispune printr-o hotartare restituirea sumelor retinute gresit. Aceasta nu insemna o aplicare retroaactiva ci, potrivit
  codului civil, resitutirea unui bun necuvenit.

  http://avocatura.lexignat.ro/avocatura-articole/-PLATA-LUCRULUI-NEDATORAT-4
 • +1 (1 vot)    
  cas (Vineri, 20 aprilie 2012, 13:28)

  Vemans [anonim]

  Ma asteptam ca articolul sa fie mai explicit si anume:
  -impozitarea se va face doar pe sumele ce depasesc 740 lei?
  -noua modalitate de calcul se aplica automat (fara cerere) tuturor pensiilor , indiferent de cuantum?
  -Dupa cate stiu pensionarii cu pensii mai mici de 740 lei nu plateau nici pana acum cas .Cum ramane cu ultima fraza din stirea de mai sus?
 • +1 (1 vot)    
  d-na ministereasa (Vineri, 20 aprilie 2012, 14:32)

  xeno [anonim]

  Dumnezeule.....femeia asta stie ce vorbeste? Habar nu are de legi si nici problema in cauza nu o pricepe; adica de acum inainte se va opri cota de 5,5% veniturilor din pensii mai mici decat baremul? A zis ca se va aplica la pensiile mai mici de 740 fara a o cere pensionarii? E normala ?
  Noroc ca ne da ea voie sa accedem la justitie, nu stiam ca i-am cerut noi voie;
  oameni buni dreptul de prescriptie, in general este de 3 ani, iar pt.„ actiune in constatarea existentei sau inexistentei unui drept„ termenul este imprescriptibil ,(vezi Codul Civil) asa ca sa ne mai lase... ca ori nu stie sa scrie ori sa citeasca..
 • -1 (1 vot)    
  pensionarii si curtea constitutionala (Vineri, 20 aprilie 2012, 15:33)

  analist echidistant [anonim]

  1. Este greu de motivat si de inteles decizia CConstitutionale. Textul Constitutiei permitea fie respingerea sesizarii fie admiterea ei pentru intreaga pensiei. Asa cum e, decizia este solomonic - politicianista.
  2.Dna Boghicevici chiar are dreptate: pe baza aiuritei decizii a C Constitutionale nu se poate restitui nimic din sumele retinute anterior datei publicarii deciziei in Monitorul Oficial.
  3.De la Pitesti vad imaginile unei mari excrocherii : vreun ”jmecheras” a vandut textul unei actiuni (pret mic ori numar mare) dand sperante false pensionarilor. Paradoxal, nimeni nu le spune adevarul!
  • 0 (0 voturi)    
   Lege versus putere ??!!! (Vineri, 20 aprilie 2012, 19:05)

   lili [anonim] i-a raspuns lui analist echidistant

   "faptul ca deciziile ccr au putere numai pentru viitor nu interzice instantelor dreptul de a dispune printr-o hotartare restituirea sumelor retinute gresit. Aceasta nu insemna o aplicare retroaactiva ci, potrivit codului civil, resitutirea unui bun necuvenit."
   Am copiat din comentariul de mai sus al lui Geo, mi se pare corect, dar LEGEA primeaza.
   Dvs vorbiti despre Decizia CCR, ganditi-va ca daca CCR ar fi declarat ca Neconstitutionala prevederea respectiva, statul roman ar fi fost obligat sa restituie pensionarilor banii retinuti!!
   Ca sa nu se ajunga in aceasta situatie cei de la CCR(numiti politic si mana in mana cu puterea!!) au gasit aceasta exprimare savanta, care repara eroarea intentionata a Guvernului Boc, care a stiut bine ce face dar avea nevoie de banii pensionarilor!!
   De aceea CCR a gasit formularea cu "interpretarea", desi putea sa spuna clar ca este neconstitutional!!
   Numai ca in instanta e greu sa cred ca in fata unui bun avocat judecatorii vor gasi explicatii la aceasta situatie: daca interpretarea este gresita si de acum incolo se va calcula altfel, asta insemna ca IMPLICIT ceea ce s-a intamplat pana acum a fost gresit si ca exista aceleasi motive pentru a restitui banii ca si cele care fac ca de acum incolo sa nu mai fie retinuti !!
   Am o cunostinta avocat si mi-a zis ca asta se va intampla iar pensionarii au sansa sa primeasca inapoi, ba nu este exclus ca Guvernul sa incerce sa repare cumva printr-o modalitate legala aceasta situatie ce i se datoreaza!!
   Guvernul Romaniei a gresit!!
   Guvernul Romaniei trebuie sa repare, mai ales ca multi avocati au cerut de la inceput o astfel de interpretare si multi au aratat ca Guvernul a interpretat cum i-a convenit ca sa le ia banii pensionarilor in criza de bani in care era Guvernul Boc!!
   Cine va plati bulibaseala din Tribunalele Romaniei, pentru ca pensionarii la pensiile mici pe care le au nu vor renunta, este evident.
   Numai ca guvernantii nu stiu ce inseamna sa traiesti cu o pensie de 8 milioane...
  • 0 (0 voturi)    
   echidistant - ho, ho, ho (Duminică, 22 aprilie 2012, 1:36)

   anaerobik [anonim] i-a raspuns lui analist echidistant

   Sinteti dl. Blanculescu Ionel, de sinteti asa "echidistant"?
 • 0 (0 voturi)    
  incompetenta generalizata (Vineri, 20 aprilie 2012, 20:53)

  ElenaS [anonim]

  Oameni buni,
  Inca din ianuarie 2011, mii de oameni au facut contestatii la casele de pensii, pentru oprirea ilegala a CASS-ului: 5,5 % din intreaga pensie. Logic trebuia sa opreasca 5,5% din ce depaseste 740 lei. Raspunsurile primite au fost halucinante. Va dati seama in ce tara traim? Politicul a inlocuit toti oamenii competenti si a pus toate hahalerele in functii administrative, pentru care nu au minima pregatire.
  • 0 (0 voturi)    
   Daca cineva mai avea indoieli (Vineri, 20 aprilie 2012, 21:55)

   Vrajitoarea Parbriza [anonim] i-a raspuns lui ElenaS

   acum au devenit clare doua lucruri:
   1. Specialistul in drept constitutional Boc si ai lui sunt cutremurator de incompetenti. Incet, incet cam toate legile reformei propuse de ei voi deveni obiect de procese interminabile.
   2. Desi bugetul e ciuruit (n-am gasit alta rima) de mii de gauri facute de diversi baieti destepti, singura idee care le-a venit guvernantilor ca sa faca fata crizei a fost sa bage mana in buzunarul celor mai vulnerabile categorii: pensionarii, profesorii...
   Desi economiile facute in acest mod au fost penibil de mici, au preferat sa piarda un milion de voturi decat sa deranjeze cumetrii conectati la gaurile din buget.
 • 0 (0 voturi)    
  Cum de in cazul asta nu se aplica retroactiv, dar (Vineri, 20 aprilie 2012, 21:29)

  .... [utilizator]

  in cazul TVA-ului pentru tranzactiile imobiliare s-a cerut aplicarea retroactiva?
 • 0 (0 voturi)    
  hotnews, incetati cenzura (Duminică, 22 aprilie 2012, 15:34)

  anaerobik [anonim]

  Nu pricep de ce va permiteti sa-mi cenzurati comentariul. Am sugerat ca ministrul Boghicevici nu a citit aprofundat Constitutia Romaniei, desi a jurat ...una si alta la instalare. Am sugerat ca slujba la care trebuia sa ramina Boghicevici era cea de institutoare, singura pentru care are o diploma dobindita cumsecade. Am mai sugerat ca masteratele alea multe-multe sint bagate la gramada in CV doar pentru ca to'asa este omul baronilor locali pedele ai Aradului si finutii lui Basescu. Altfel, sa ma bata Domnul daca blonda asta nu cinta si acum cu micutii aradeni: Doi boboci micuti de rata/Au plecat de dimineata... (si nu fac nicio aluzie rautacioasa la traseistii politici). Premierului MRU ar trebui sa-i crape obrazul de rusine ca pastoreste un cabinet in care astfel de specimente pseudointelectuale au piinea si cutitul in domenii esentiale pentru noi toti.
  Redactorii hotnews ar trebui sa constientizeze ca daca aplicatia permite comentarii, vor veni puhoaie de opinii contrare actualei puteri si ca trebuie sa prefere libertatea de exprimare plecaciunii la Cotroceni.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by