PSD si PNL isi disputa candidatura pentru primaria sectorului 6 cu riscul de a participa separat la alegerile din Capitala. Potrivit surselor Hotnews.ro, liberalii au amenintat ca nu cedeaza candidatura lui Rares Manescu pentru primaria sectorului 6 si ca, daca nu ajung la o intelegere cu PSD, merg separat pe Bucuresti. Tensiunile din interiorul USL au izbucnit miercuri si public, Victor Ponta si Crin Antonescu intepandu-se cu declaratii. Antonescu a spus ca PNL se gandeste la varianta de a candida separat la toate primariile de sector. De partea cealalta liderul PSD, Victor Ponta sustine candidaturile comune dar arunca sageti catre PNL, sugerand ca Stefan Florescu (PC) este mai bine cotat in sondaje decat liberalul Rares Manescu.

Ponta si AntonescuFoto: AGERPRES

Potrivit surselor Hotnews.ro, liberalii au amenintat in cadrul negocierilor cu PSD ca, daca nu este propus Rares Manescu candidat, sunt dispusi sa candideze cu liste separate in toate sectoarele. De partea celalata, social democratii nu vor sa cedeze sectorul 6. Initial PSD l-a propus pe senatorul Gabriel Mutu insa liberalii au respins nominalizarea argumentand ca acesta este depasit de Rares Manescu in sondaje.

Sursele citate sustin ca social democratii s-au repliat si la discutiile interne le-au propus partenerilor nominalizarea conservatorului Stefan Florescu la sectorul 6. Propunerea PSD a fost darul otravit, Florescu fiind cunoscut ca apropiat de social democrati si urmand sa se inscrie inaintea alegerilor in PSD. Liberalii au refuzat si cea de-a doua propunere invocand sondajele de opinie pe Bucuresti in care ar avea un scor dublu fata de PSD.

Aceleasi surse sustin ca social democratii liberalii le-au replicat partenerilor de Uniunie ca la nivel national PSD este mult peste PNL si ca pretentiile lor sunt indreptatite pentru o impartire echitabila la Bucuresti.

"Inca nu s-a luat o decizie insa situatia este foarte complicata. Daca spargem USL pe Bucuresti riscam sa dam un semnal prost in tara si, mai mult de atat, riscam sa-l pierdem pe Sorin Oprescu", au explicat sursele citate.

In cadrul sedintei conducerii Biroului Politic Central, liberalii l-au mandatat pe Crin Antonescu sa sustina in interiorul USL candidatura lui Rares Manescu la primaria sectorului 6 iar in cazul unui refuz sa mearga separat de PSD la alegerile pe sectoare dar cu sustinerea lui Sorin Oprescu pentru primaria generala.

De altfel, Crin Antonescu a anuntat public dupa sedinta de la partid ca PNL nu renunta la candidatura lui Rares Manescu. "In cazul in care PSD nu va fi de acord cu o candidatura a unui liberal la primaria sectorului 6 este posibil ca liberalii sa aiba candidati proprii la toate primariile de sector. Fie avem candidaturi comune pe toate sectoarele, fie, daca nu va fi posibil acest lucru, avem varianta unor candidaturi separate pe sectoare", a declarat Antonescu intr-o emisiune la RTV.

De altfel in cadrul emisiunii Antonescu si-a argumentat pretentiile asupra sectorului 6 invocand superioritatea PNL in sondajele pe Bucuresti.

"Aici nu e vorba de o ambiţie personală a mea, e vorba de un anumit raport de forţe, de susţinerea politică pe care fiecare partid îl are la Bucureşti şi de faptul că la urma urmelor PNL nu poate fi, în momentul în care a crescut de la circa 15% cât avea în 2008, până la 30% în acest moment să rămână cu un singur candidat de sector", a explicat Antonescu.

In replica, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca din punctul sau de vedere doreste ca USL sa aiba candidati comuni la toate sectoarele Capitalei.

"Din punctul meu de vedere, imi doresc sa avem candidati comuni la toate sectoarele. Protocolul nu ne obliga sa avem candidati comuni decat la judet si municipii resedinta de judet. Nu ne obliga si mai jos. N-o sa avem in 3.300 de localitati candidati comuni, ca nu se poate" a afirmat Ponta.

In schimb, liderul PSD nu a ratat sa faca referire la candidatul PC, Stefan Florescu precizand ca acesta are sansele cele mai mari sa castige. "Dupa toate sondajele noastre, e domnul Florescu de la PC. Intamplator, v-o spune un PSD-ist. Eu sustin orice varianta buna la toate localitatile', a mai declarat Ponta.

Care este miza obtinerii candidaturii la sectorul 6

USL a nominalizat candidati pe patru sectoare din sase. PSD a nominalizat candidati pentru sectorul 3 - Robert Negoita si pentru sectorul 5 - Marian Vanghelie. Potrivit surselor citate PSD are sanse reale sa castige doar la sectorul 5, Robert Negoita fiind cotate cu sanse slabe in fata actualui edil Liviu Negoita. Candidatura la sectorul 6 le-ar oferi social democratiilor sanse bune pentru obtinerea a doi primari pentru Bucuresti. Totodata, social democratii se tem ca nici pe Marian Vanghelie nu se pot baza si il suspecteaza ca ar putea parasi partidul dupa ce va castiga un nou mandat la sectorul 5.

De partea cealalta, PNL a nominalizat la sectorul 1 pe Andrei Chiliman si doreste ca a doua candidatura sa fie una eligibila si cu sanse reale. Daca ar renunta la sectorul 6, ar fi nevoit sa se multumeasca cu sectorul 2 unde sunt slabe sanse sa fie infrant Neculai Ontanu. De asemenea liberalii ii suspecteaza pe pesedisti ca negociaza in secret cu Ontanu si ca dupa alegeri acesta va trece in tabara PSD si astefl partenerii ar obtine mai multe mandate decat ei in Bucuresti.

Intoarcerea lui Cristian Popescu Piedone la conservatori au dat peste cap calculele initiale ale PSD si PNL cand candidaturile s-au impartit paritar 3 cu 3. PC l-a propus pe Piedone la sectorul 4.

Sursele citate sustin ca situatia s-a complicat si de la renuntarea Ecaterinei Andronescu de-a candida la sectorul 6. Andronescu era un candidat eligibil, cotat cu sanse mari de a castiga primaria de sector si initial PNL acceptase ca nominalizarea apartine PSD. Refuzul acesteia i-a determinat pe liberali sa revendice nominalizarea argumentand ca Rares Manescu este candidatul cel mai bine cotat in sondaje dupa Andronescu.

Liderii USL intentioneaza sa transeze situatia candidaturilor pe sectoarele 2 si 6 pana la sfarsitul saptamanii.