Eurodeputatul PDL Elena Basescu a apreciat miercuri drept o "ironie a sortii" faptul ca o incarcatura de aproape 40 de milioane de tigarete de contrabanda a stationat patru zile, fara a fi descoperita, in portul Rotterdam din Olanda, tara care, "invocand coruptia si frauda", se opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Intr-o interventie in plenul Parlamentului European la Strasbourg, ea a subliniat totodata ca un astfel de lucru "ar fi fost imposibil in portul Constanta", relateaza Agerpres.

Elena Basescu in PEFoto: Parlamentul European

"Evaziunea fiscala provoaca importante pierderi economice, afecteaza functionarea institutiilor statului si pune astfel in pericol siguranta nationala", a afirmat Elena Basescu in plenul Parlamentului European, intr-o interventie in cadrul unei dezbateri privind mijloacele de combatere a evaziunii si fraudei fiscale.

"Romania are venituri de doar 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Guvernul tarii mele si-a facut o prioritate din lupta impotriva evaziunii, in acest sens infiintand un comitet interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale", a mai declarat ea, reamintind apoi de opozitia Olandei fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, guvernul olandez "invocand coruptia si frauda".

"Ca o ironie a sortii, o incarcatura de 40 milioane de tigari de contrabanda, in valoare de 15 milioane de euro, a stationat patru zile, fara a fi descoperita, in portul Rotterdam din Olanda, tara membra Schengen. Acest lucru ar fi fost imposibil in portul Constanta", a subliniat Elena Basescu.

"Meritul acestei impresionante capturi, care a avut loc saptamana trecuta, revine autoritatilor irlandeze, pe care doresc sa le felicit cu aceasta ocazie", si-a incheiat ea interventia.

Irlanda a realizat saptamana trecuta cea mai mare captura de tigari de contrabanda din Europa in acest an. Autoritatile portului Dublin au confiscat 38 de milioane de tigarete de contrabanda, cu o valoare pe piata estimata la 14,7 milioane de euro.

Cele patru containere cu tigarete contrafacute proveneau din Vietnam si, in drumul spre Irlanda, au stationat mai multe zile, fara a fi descoperite, in portul olandez Rotterdam.