Uniunea Social Liberala (USL) urmeaza sa depuna miercuri, la Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu. Presedintele PSD, Victor Ponta a anuntat ca USL ii lipsesc 15 voturi pentru a trece motiunea de cenzura. "Nu este cazul sa cream iluzii, acolo unde realitatea matematica ne spune ca in acest moment avem 216 de colegi in grupurile reunite USL, avem nevoie de 231 de voturi",a mai spus Ponta.

"Conform calendarului regulamentar, urmeaza sa o votam, probabil, saptamana viitoare. Nu este cazul sa cream iluzii, acolo unde realitatea matematica ne spune ca in acest moment avem 216 de colegi in grupurile reunite USL, avem nevoie de 231 de voturi", a declarat Ponta la intalnirea cu grupurile prlamentare.

'Presedintele PSD a precizat ca temele motiunii de cenzura vizeaza modul in care sunt gestionate resursele tarii, folosirea banilor publici si incalcarea principiului constitutional al autonomiei universitare.

Potrivit lui Ponta, motiunea de cenzura va fi semnata de un numar minim de parlamentari, respectiv 116, astfel incat Opozitia sa mai poata initia un astfel de demers dupa alegerile locale.

"Decizia noastra de tactica politica este aceea de a introduce motiunea de cenzura cu numarul minim cerut - 116 - pentru ca, eventual, dupa 10 iunie intr-o noua formula politica cand, probabil, dl Ungureanu va prelua o parte din PDL sa putem depune o a doua motiune de cenzura, daca nu trece asta", a afirmat liderul PSD, care a adaugat ca USL se bazeaza pe voturile parlamentarilor sai.

El a sustinut ca USL nu a negociat si nu a discutat cu nimeni altcineva, insa doi parlamentari ai Puterii au semnat motiunea de cenzura. Ponta a amintit ca USL are 216 parlamentari, deci nu are cele 231 de voturi cerute de Constitutie pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata.

Pentru adoptarea motiunii este nevoie de jumatate plus unul din numarul de parlamentari, mai exact 231 de voturi. Pe hartie, Opoziţia are 212 de parlamentari la care se adauga alti trei parlamentari demisionari si alti doi care au semnat motiunea. (Gheorghe Ciobanu, Gheorghe Hogea, Liviu Rusu plus alti doi care au semnat motiunea Iosif Dragulescu deputat PDL si Corneliu Grosu senator UNPR). In total USL s-ar baza pe 217 voturi, insuficiente de altfel pentru adoptarea motiunii de cenzura.