Senatul a adoptat, marti, Legea pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila, in care se prevede ca, din 2013, 30% din sumele provenind din taxele judiciare de timbru va fi folosita exclusiv pentru finantarea instantelor judecatoresti si a sistemului de ajutor public judiciar, informeaza Mediafax.

Senatorii au adoptat, cu amendamente, cu 90 de voturi "pentru", 2 voturi "impotriva" si doua "abtineri", legea pentru punerea in aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedura civila.

Senatorii au votat un amendament propus de Comisia juridica ce prevede ca 30% din sumele provenind din taxele judiciare de timbru sa se constituie venituri la bugetul de stat, sa fie cuprinse distinct in bugetul de venituri si cheltuieli al Ministrului Justitiei si sa fie folosit exclusiv pentru finatarea instantelor judecatoresti si a sistemului de ajutor public judiciar.

Acelasi amendament stabileste ca 40% din sumele provenind din taxele judiciare de timbru se constituie venituri la bugetele locale iar diferenta de 30% se constituie venit la bugetul de stat.

Initial, senatorul UDMR Cseke Attila, membru al Comisiei juridice, solicitase plenului eliminarea din raportul comisiei a acestui amendament, motivand ca modificarile preconizate vor conduce la diminuarea bugetelor locale, carora le reveneau aceste sume in varianta initiala.

El a adaugat ca bugetele autoritatilor locale pentru anul 2012 s-au format tinandu-se cont de aceste venituri.

Cseke a mai spus ca astfel bugetele autoritatilor locale sunt "amputate" si ca senatorii UDMR nu vor vota un astfel de amendament.

Dupa o scurta pauza de consultari, presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla (PSD) a propus, ca solutie de compromis, completarea amendamentului cu mentiunea ca aceste prevederi vor intra in vigoare din anul 2013.

Proiectul de lege propus de Guvern urmeaza sa fie dezbatut de Camera Deputatilor, care este Camera decizionala.