Cristian Preda a comentat pe blogul sau anuntul facut de Traian Basescu ca va demisiona "in timp util" din functie astfel incat alegerile legislative din noiembrie 2012 sa se desfasoare simultan cu alegerile prezidentiale, daca USL accepta trei conditii legate de referendumul din 2009, reducerea mandatului presedintelui si referendum pentru aprobarea noii constitutii la alegerile locale.

"Propunerea formulata de presedinte strica nunta pe care o pun la cale de multa vreme partidele din USL. E o nunta bizara: cu trei miri si o singura promisiune, adica debarcarea lui Basescu. Uselistii se pregateau sa transmita publicului un mesaj de unitate, dar lipsit de orice alt continut politic", scrie Preda.

Acesta sustine ca USL-ul va fi obligat acum sa se pronunte in patru chestiuni esentiale, care vizeaza aspecte ale regimului, dar si optiuni strategice:

1. trecerea la unicameralul cu 300 de alesi vizeaza relatia cu cetateanul, fiind vorba despre punerea in aplicare a rezultatului celor doua consultari referendare din 2009;

2. participarea la revizuire inseamna renuntarea la boicotul inceput acum cateva luni;

3. organizarea unui nou referendum pe 10 iunie, in ziua in care se tin alegerile locale, prelungeste o traditie inceputa cu referendumul din noiembrie 2007, cand a avut loc primul scrutin pentru PE, si continuata cu consultarea din ziua primului tur al prezidentialelor din 2009, dar ar fi si ceva nou, fiind vorba despre un referendum de validare, nu despre unul consultativ;

4. sacrificarea a doi ani de mandat, pentru a reveni la dispozitivul politico-electoral din perioada 1990-2004.