Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, vineri, contestatiile Partidului National Liberal, Partidului Conservator si Fortei Civice privind prezenta in Biroul Electoral Central (BEC) a reprezentantilor UNPR, anunta Agerpres.

Instanta suprema a respins contestatiile PNL si Fortei Civice, cat si cererea de interventie a PC in dosarul in care liberalii contestau prezenta in BEC a reprezentantilor UNPR.

Sectia de contencios-administrativ a ICCJ a luat in discutie vineri trei dosare in care PNL, PC si Forta Civica sustin ca UNPR nu este partid parlamentar si de aceea nu ar trebui sa aiba membru de drept in BEC.

"Pentru a deveni un partid politic, orice partid trebuie sa depaseasca pragul electoral de 5%, asa cum prevede legea. Nu se poate trece peste conditia alegerilor. UNPR s-a construit ca partid dupa alegerile din 2008", a sustinut reprezentantul PNL.

Acesta a depus o lista a Autoritatii Electorale Permanente (AEP) unde se regasesc partidele parlamentare, adaugand ca AEP nu recunoaste UNPR ca partid parlamentar.

Reprezentantul PNL a mai spus ca AEP nu a acordat subventie UNPR, asa cum se intampla cu partidele parlamentare.

La randul lor, reprezentantii PC au contestat calitatea de partid parlamentar a UNPR spunand ca membrii sai sunt considerati parlamentari independenti.

"Avem de-a face cu o formatiune politica constituita in conditiile legii, iar dupa viitoarele alegeri pot sau nu deveni partid parlamentar. Nu poate fi pus semnul egal intre partid parlamentar si partid care are grupuri parlamentare", a sustinut reprezentantul PC.

Cel de-al treilea partid care a contestat prezenta UNPR in BEC, Forta Civica, prin presedintele Adrian Stefan Iurascu, a afirmat ca vointa politica a cetatenilor care participa la alegeri stabileste ce partide vor fi in Parlament, nu configuratiile ulterioare sau aliantele de conjunctura.

De cealalta parte, reprezentantii UNPR au spus ca ICCJ nu poate analiza aspecte politice, si anume daca un partid este parlamentar sau neparlamentar, iar asupra caracterului parlamentar sau neparlamentar se poate pronunta Comisia speciala a Camerei Deputatilor si Senatului.

"Curtea Constitutionala a Romaniei s-a pronuntat deja sub acest aspect, avem opt hotarari in acest sens", a declarat pentru Agerpres Eugen Nicolicea.

Procurorul de sedinta a cerut respingerea contestatiilor formulate de cele trei partide, pe motiv ca problema a fost transata prin dispozitiile CCR.

ICCJ a admis cererea PC de includere a reprezentantilor sai in BEC

De asemenea, magistratii Sectiei de contencios administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis, vineri, cererea Partidului Conservator de includere a reprezentantilor sai in Biroul Electoral Central.

Biroul Electoral Central a fost completat, pe 3 aprilie, in conformitate cu prevederile Legii privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale, cu presedintele si vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si cu cate un reprezentant al partidelor politice parlamentare.

Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, din BEC vor mai face parte, pe langa cei 7 judecatori ai ICCJ, Octavian Opris, presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru si Marian Muhulet - vicepresedintii AEP.

In BEC, Partidul Democrat Liberal va fi reprezentat de Cristian Ene, Partidul National Liberal de Alina-Stefania Gorghiu, Partidul Social Democrat de Lucian-Dan Vladescu, Uniunea Democrata Maghiara din Romania, de Peter Zsazsanna, iar Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, de Aristide Roibu. Presedintele BEC este Florentina Preda-Popescu, judecator al ICCJ, iar loctiitor - Maura Olaru. Tot de la ICCJ, vor mai face parte din BEC judecatorii Romanita Vranceanu, Viorica Cosma, Mariana Carstocea, Carmen Sirbu si Simona Nenita.

Componenta BEC in ceea ce priveste reprezentantii partidelor politice a fost contestata de o serie de partide politice, in timp ce Partidul Conservator a cerut reprezentarea sa in cadrul BEC.