Liderul PSD Victor Ponta a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca premierul Mihai Razvan Ungureanu a prezentat Cupru Min ca pe o societate in pierdere, plina de datorii, dar ca aceasta a avut in ultimii ani o rata de profitabilitate de peste 15%. "Datoriile puteau fi acoperite de Cupru Min in maximum doi ani, folosind profitul", a declarat Ponta.

Ponta a acuzat de asemenea ca premierul Ungureanu si purtatorul de cuvant al Guvernului au dezinformat cand au afirmat ca Roman Copper Corp, compania care a castigat licitatia pentru exploatarea resurselor de la Cupru Min, are 10 zile la dispozitie sa depuna banii in cont. "Nu se va primi niciun euro astazi, ci eventual dupa 135 de zile vor veni acesti 200 de milioane de euro, pe care firma respectiva nu-i are in cont, va plati eventual aceasta suma", a spus liderul PSD.

"Pretul de vanzare este considerat bun doar de premierul Ungureanu. Valoarea zacamantului este de circa 20 de miliarde de euro", a mai spus Ponta.

"Si astazi, in ultima zi de semnare a contractului, nu se stiu conditiile in care se va semna acest contract si ca se negociaza in continuare. Tot pana astazi nu se stie cine este de fapt in spatele companiei care a castigat licitatia (...) Evaluari facute de o firma de apartament, care a precizat foarte clar ca nu a facut o evaluare la standardele cerute la nivel european, ci doar o evaluare contabila", a continuat acesta.

Presedintele PSD a mai sustinut ca Guvernul ar fi putut gasi si alte solutii pentru situatia Cupru Min, prin care s-ar fi putut pastra compania in proprietatea Romaniei: putea accesa bani de la Banca Mondiala sau fonduri europene.

"In 2004, Banca Mondiala a pus la dispozitia Guvernului Romaniei sumele necesare realizarii principalelor investitii de mediu la Cupru Min. Guvernul Boc a solicitat in 2009 prelungirea datei de tragere a banilor. Din 2009 pana in prezent, Guvernul Boc si acum Guvernul Ungureanu nu au facut nimic pentru a accesa aceste fonduri de la Banca Mondiala. In 2011 s-a cerut o noua prelungire ca cea din 2009 si am ajuns in 2012 la "programul principal al Guvernului Ungureanu" si anume transferul din proprietatea statului la societati a principalelor resurse ale Romaniei".

"Daca solutia cu Banca Mondiala n-a fost considerata suficient de buna, Guvernul putea trece Cupru Min din patrimoniul Ministerului Economiei in cel al Consiliului Judetean Alba, facandu-l astfel eligibil pentru accesarea de fonduri europene", a explicat Ponta.

"Lipsa autorizatiei de mediu a facut ca cele mai importante companii mondiale din domeniu sa nu participe la licitatie si sa lase doar compania canadiana, care are un actionariat necunoscut si o lipsa totala de activitate in domeniu, sa castige aceasta licitatie", a mai aratat Ponta.

Reamintim ca, in 26 martie, compania Roman Copper Corp a cistigat licitatia deschisa pentru intreg pachetul de actiuni al Cupru Min SA, companie aflata pina la acest moment in subordinea Ministerului Economiei si care detine, conform estimarilor, circa 60% din rezervele nationale cunoscute de cupru (adica aproximativ 900 milioane tone, potrivit Strategiei guvernamentale pentru industria miniera).