Premierul Mihai-Razvan Ungureanu l-a convocat, miercuri, la Palatul Victoria, pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pentru a avea o discutie de clarificare a situatiei legate de avizul solicitat de procurori Camerei Deputatilor, privind incuviintarea urmaririi penale a ministrului, a declarat, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

Potrivit acestuia, premierul a avut miercuri discutii si cu vicepremierul Marko Bela, precum si cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, presedinte al UDMR, abordand si aspecte referitoare la situatia lui Borbely.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a solicitat ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului din partea Camerei Deputatilor, necesar declansarii urmaririi penale fata de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, deputat UDMR.

"In conformitate cu dispozitiile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 republicata, privind responsabilitatea ministeriala, precum si ale Deciziilor Curtii Constitutionale nr. 665/2007 si 270/2008, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sesizat prin referatul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea, a solicitat ministrului Justitiei sa declanseze procedurile pentru obtinerea cererii necesare urmaririi penale fata de Borbely Laszlo, deputat in Parlamentul Romaniei si ministrul Mediului si Padurilor sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta (2 fapte) si fals in declaratii in forma continuata", se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Pe 12 iulie 2011, DNA comunica faptul ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely, este implicat intr-un dosar de trafic de influenta, in care a fost deja pus sub acuzare consilierul sau, Szepessy Szabolcs.

Intr-un raspuns oficial transmis de DNA la acea data, pe 5 iulie 2011, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea (vest) al DNA au dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitii Ioan Ciocan, asociat unic si administrator al SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de cumparare de influenta.

"In cursul anului 2011, invinuitul Ioan Ciocan, in calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mentionate, prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor, prin efectuarea in folosul acestuia de lucrari de amenajare a unui apartament, lucrari in valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societatii sale. Lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala 'Apele Romane' (institutie aflata in coordonarea acestui minister), cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie", se arata in raspunsul DNA.

La randul sau, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, la Zalau, ca procurorii DNA nu i-au adus la cunostinta, pana in prezent, nicio acuzatie si ca isi va exprima un punct de vedere dupa ce se va edifica 'despre ce este vorba'.

"Nu stiu despre ce este vorba. Mai intai, trebuie sa ma edific sau sa imi aduca la cunostinta cineva, nu prin presa, ci in mod oficial. Daca ma voi edifica despre ce este vorba, fiti convinsi ca voi reveni cu alte detalii, dar nu vreau sa intru la speculatii. Justitia trebuie sa-si faca datoria", a precizat Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a amintit faptul ca, in cursul lunii iulie 2011, a mai existat o 'incercare ' a DNA in ceea ce-l priveste, dar institutia a revenit ulterior cu precizari ca nu exista niciun fel de urmarire impotriva sa