PNL a contestat la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) hotararea prin care s-a decis componenta Biroului Electoral Central (BEC), conform careia Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) poate avea reprezentant in BEC.

Liberalii sustin ca, potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, doar partidele parlamentare isi pot numit reprezentanti in BEC iar UNPR nu are aceasta calitate.

"Astfel, desi UNPR detine grupuri parlamentare, atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat, formatiunea politica a fost inregistrata dupa ce au avut loc ultimele alegeri parlamentare, alegeri ce au stabilit in mod legal, pentru o perioada de 4 ani, partidele politice care au calitatea de fi si partide parlamentare - PDL, PSD, PNL, PC si UDMR", se arata intr-un comunicat al PNL, semnat de deputatul Alina Gorghiu, presedinte al Comisiei juridice a PNL.

Aceasta afirma ca UNPR "nu poate fi in mod valabil si legal un partid parlamentar, caci singura cale legala de atribuire unui partid politic calitatea de a fi si parlamentar este votul liber exprimat, conform Constitutiei Romaniei".

"Asa cum Curtea Constitutionala retine in motivarea Deciziei 601 din 14 noiembrie 2005 privind constitutionalitatea unor dispozitii din Regulamentul Senatului, "notiunea de configuratie politica utilizata in art. 64 alin. (5) din Constitutie nu poate fi inteleasa decat prin raportare la data alegerilor, cand, prin exercitarea drepturilor fundamentale prevazute de art. 36 si 37 din Constitutie, se exprima vointa cetatenilor, se concretizeaza exercitarea suveranitatii nationale. Aceasta vointa a cetatenilor contureaza configuratia politica a Camerelor, si nu acordurile ulterioare intervenite in exercitarea mandatelor parlamentarilor alesi", se arata in comunicatul PNL.

Liberalii argumenteaza si prin faptul ca, "potrivit centralizatoarelor de subventii acordate partidelor parlamentare pe anii 2009, 2010, 2011 si ianuarie - martie 2012, se poate observa ca Autoritatea Electorala Permanenta, prin Departamentul de control al finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale, nu a acordat subventii decat partidelor PNL, PSD, PC, PDL si UDMR".

"In concluzie, lipsa calitatii de partid parlamentar a UNPR face ca acesta sa nu poata numi un reprezentant al sau in BEC si, pentru considerentele de mai sus, PNL solicita ICCJ emiterea unei decizii prin care sa anuleze hotararea de stabilire a componentei Biroului Electoral Central, in sensul eliminarii de pe lista membrilor sai a reprezentantului nominalizat de UNPR", potrivit sursei citate.