Presedintele Consiliul Judetean Neamt, democrat liberalul Vasile Pruteanu va candida din partea USL. Pruteanu a batut palma cu liberalii si urmeaza sa candideze din partea USL la sefia Consiliului Judetean Neamt. "Imi place aceasta constructie politica a USL si voi candida la presedintia CJ din partea acesteia. Este singura cu care pot continua proiectele la CJ", a declarat Vasile Pruteanu in conferinta de presa, citat de agentia Agerpres.Pruteanu este anchetat in prezent de Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau dupa ce a fost declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate. Prefectul Mihai Archip a semnat, marti, ordinul de incetare de drept a mandatului de presedinte al CJ Neamt a lui Vasile Pruteanu.

"In constructia politica actuala realizata de USL consider ca am cele mai mari sanse sa duc la indeplinire proiectele de la Consiliul Judetean. Vor fi probabil acuzatii de tradare, de traseism politic dar am avut un singur interes ca presedinte al CJ Neamt, acela al cetateanului.

Am colaborat de-a lungul timpului cu cei din PNL, am reusit patru ani de mandat de presedinte sa colaborez cu fiecare primar din judet. Nu am tinut cont de culoarea politica. Nu m-am inscris inca in PNL dar voi face acest lucru in cursul zilei de astazi. Restul, la timpul lor", si-a explicat Pruteanu decizia de a candida sub sigla USL.

Vasile Pruteanu urmeaza sa se inscrie in Partidul National Liberal, din care a plecat in anul 2007. Pruteanu a fost in perioada 2000-2004 prefect al PSD. In 2004, dupa ce a fost schimbat din functie, s-a incris in PNL, pe listele caruia a castigat un mandat de deputat.

Presedintele PDL Neamt, Gheorghe Stefan a declarat ca Vasile Pruteanu era incompatibil cu functia de presedinte al CJ Neamt. "Incearca sa scape de rigorile legii si cred ca s-a gandit ca avocatul Chelaru il poate ajuta. El este incompatibil dovedit de ANI si va fi cercetat de Parchet", a declarat primarul Gheorghe Stefan, citat de agentia Agerpres.

Presedintele Consiliului Judetean Neamt, Vasile Pruteanu (PDL) a fost cercetat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) in 2011 si in urma evaluarilor s-a constatat ca se afla in conflict de interese. Inspectorii ANI au constatat ca Vasile Pruteanu ar fi aprobat, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Neamt, achizitii de medicamente si materiale sanitare in valoare de aproximativ 120.000 de euro, de la S.C. C&C Farm S.R.L., societate la care fiica sa, Pruteanu Iulia, era administrator.

Conform unui comunicat al ANI mai multe institutii subordonate Consiliului Judetean Neamt ar fi aprobat aproape 27 de contracte cu firma administrata de fiica lui Vasile Pruteanu. Inspectorii ANI au sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau sa cerceteze daca se confirma si comiterea infractiunii de fals in declaratii.

Vasile Pruteanu este anchetat în prezent de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău după ce a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.

Prefectul Mihai Archip a semnat, marţi, ordinul de încetare de drept a mandatului de preşedinte al CJ Neamţ a lui Vasile Pruteanu, la doar câteva ore după ce acesta a anunţat că pleacă din PDL la PNL. Prefectul Mihai Archip a invocat statutul aleşilor locali care prevede faptul că orice ales local care se înscrie în alt partid decât cel cu care a câştigat mandatul îşi pierde statutul de ales local.

"Domnul Vasile Pruteanu a anunţat că va candida la preşedinţia CJ Neamţ din partea USL, că s-a înscris în alt partid. De aceea, potrivit legii aleşilor locali, el îşi pierde calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean. Am semnat ordinul în acest sens', a declarat prefectul Mihai Archip, citat de agentia Agerpres.