Purtatorul de cuvant al guvernului, Dan Suciu, a precizat, intr-un interviu pentru Agerpres, ca alocarile de bani in teritoriu se vor baza pe doua elemente - "se vor cofinanta proiectele care sunt in curs de implementare si care beneficiaza de fonduri europene, pentru ca exista un interes ridicat in continuarea politicilor investitionale si investitiile reprezinta o prioritate pentru actualul Guvern. Si, in al doilea rand, se vor disponibiliza fonduri pentru plata unor arierate ale comunitatilor locale, sunt bani care se platesc pentru facturi la energie, curent - bani care pot sa faca institutiile sa fie functionale in continuare, pentru ca exista risc de blocaj." De asemenea, centralizarea solicitarilor se face la nivelul prefecturilor, pe baza cererilor primariilor din zonele respective, apoi se centralizeaza la MAI si, evident, e dincolo de orice culoare politica aceasta alocare.

  • "In coalitie a fost acceptat punctul de vedere al premierului, conform caruia comunitatile locale trebuie sa aiba prioritate atunci cand se fac alocari de bani. A fost argumentul pe care a mizat dintotdeauna premierul si coalitia l-a acceptat, la aceasta intalnire, desi initial erau si alte puncte de vedere.
  • Trebuie mentionat ca s-au propus si principiile prin care aceste alocari sa aiba loc - e vorba de doua elemente: se vor cofinanta proiectele care sunt in curs de implementare si care beneficiaza de fonduri europene, pentru ca exista un interes ridicat in continuarea politicilor investitionale si investitiile reprezinta o prioritate pentru actualul Guvern. Si, in al doilea rand, se vor disponibiliza fonduri pentru plata unor arierate ale comunitatilor locale, sunt bani care se platesc pentru facturi la energie, curent - bani care pot sa faca institutiile sa fie functionale in continuare, pentru ca exista risc de blocaj.
  • Toate aceste aranjamente financiare nu sunt pomeni electorale - insistam pe acest lucru - mai ales ca in buna masura ele sunt convenite in acordurile cu FMI.
  • Centralizarea acestor solicitari se face la nivelul prefecturilor, pe baza cererilor primariilor din zonele respective, apoi se centralizeaza la MAI si, evident, e dincolo de orice culoare politica aceasta alocare.
  • Trebuie subliniat ca multe dintre aceste primarii care primesc acum bani nu au fost in atentia Consiliilor Judetene si de multe ori intarzierile de plata sau lipsa de cofinantare vine din aceasta pozitionare dificila a primariilor respective in raport cu Consiliile Judetene."