Dupa anuntul facut de Cristian Popescu Piedone de a candida sub sigla USL, in conducerea PDL Bucuresti s-a declansat haosul. Elena Udrea a convocat sambata sedinta de urgenta la organizatia de Bucuresti, unde s-a decis ruperea intelegerii cu UNPR si participarea cu candidati proprii in alegerile pentru Bucuresti. Astfel, Silviu Prigoana a fost anuntat oficial ca intra in cursa pentru Capitala impotriva primarului Sorin Oprescu."Protocolul cu UNPR se baza pe o formula in care existau 4 primari mari, 2 de la PDL , 2 de la UNPR. In conditiile schimbarilor intervenite ieri, PDL a decis ca este mai bine sa mearga singur", a anuntat Elena Udrea.

In cursul zilei de vineri au circulat o serie de declaratii contradictorii ale liderilor PDL: ba se amana semnarea protocolului, ba se respecta calendarul anuntat. Sambata dimineata, organizatia PDL Bucuresti a trimis un comunicat de presa prin care anunta ca semnarea Protocolului de alianta electorala pe Bucuresti, programata pentru ora 11:00, se amana pana la o data care va fi anuntata in prealabil.

Elena Udrea: PDL va merge separat de UNPR la alegerile din Bucuresti

UPDATE 15:02 Presedintele PDL Bucuresti a numit si candidatii partidului pentru Bucuresti. Astfel, candidatul PDL la Sectorul 1 este Toader Paleologu, la Sectorul 3 - Liviu Negoita, la sectorul 6 - Cristian Poteras, iar la Primaria Generala PDL il va sustine pe Silviu Prigoana.

Intrebata care sunt motivele pentru care s-a anulat semnarea protocolului cu UNPR, Elena Udrea a declarat ca "protocolul se baza pe o formula in care existau 4 primari mari, 2 de la PDL , 2 de la UNPR. In conditiile schimbarilor intervenite ieri [n.r. vineri], PDL a decis ca este mai bine sa mearga singur."

Ca raspuns la declaratiile presedintelui UNPR Bucuresti, Neculai Ontanu, potrivit carora PDL se "balbaie", Elena Udrea a afirmat: "Noi nu am avut nici ezitari, nici balbaieli. De la noi nu a plecat niciun primar. Decizia de azi are loc in urma a ceea ce s-a intamplat in UNPR, nu in PDL."

Referindu-se la decizia de a-l sustine pe Silviu Prigoana, Elena Udrea a declarat: "Noi stim ca Silviu Prigoana este candidatul care are cea mai mare sustinere in randul electoratului, are cea mai mare favorabilitate in randul bucurestenilor, are pozitia cea mai buna in topul membrilor PDL Bucuresti pentru candidatura la Primaria Capitalei. Este un om care isi doreste sa candideze, isi doreste sa castige. Asa cum spune el, va castiga Primaria Capitalei. Este onest, este competent, a demostrat ca poate sa faca ceva in viata. Este un familist, stim cu totii asta, deci are toate datele sa fie votat de bucuresteni".

UPDATE 14:45 Silviu Prigoana este candidatul PDL pentru Capitala

UPDATE: 14:35 Sedinta PDL Buucresti s-a incheiat. Democrat-liberalii au decis sa mearga singuri in alegerile pentru Primaria Capitalei

UPDATE 13:15 Cristian Preda a declinat oferta pentru a candida la sectorul 4. Preda vrea sa candideze la Primaria Capitalei. "Nu pot sa fiu secundul lui Prigoana, care a cerut excluderea mea din partid. Am declinat oferta de a candida la sectorul 4 si mi-am aratat disponibilitatea pentru a ma inscrie in cursa pentru Primaria Bucuresti", a declarat Preda.

UPDATE 12:40PDL nu mai vrea protocolul cu UNPR, conform surselor Hotnews.ro. Udrea a propus in sedinta ca PDL sa mearga singur in alegerile pentru Primaria Capitalei si sa nu mai semneze un protocol cu UNPR. Plecarea lui Piedone si pierderea unui candidat eligibil pentru sectorul 4 i-a determinat pe democrat-liberali sa-si recalculeze sansele.

Protocolul cu UNPR avea ca scop castigarea a cat mai multe sectoare si obtinerea majoritatii in Consiliul General al Capitalei, insa pierderea sectorului 4 a stricat toate calculele PDL. In aceste conditii, organizatia PDL este dispusa sa mearga separat in alegeri, au explicat sursele citate.

UPDATE 12:18Elena Udrea a convocat sedinta de urgenta la PDL Bucuresti

UPDATE 11:55 Presedintele organizatiei de Bucuresti a UNPR, Neculai Ontanu, a declarat sambata, pentru Realitatea TV, ca nu stie daca protocolul va mai fi semnat. "Sunt dificultati politice in realizarea unui protocol de colaborare cu PDL. UNPR-ul este un partid puternic. Negociem si suntem deschisi sa discutam din punct de vedere politic cu toata lumea pentru a ajunge la o solutie", a precizat primarul Sectorului 2.

Intrebat daca s-a convenit asupra unui candidat la Primaria Capitalei, Neculai Ontanu a raspuns: "Aveti raspunsul fara sa ma intrebati pe mine. Deocamdata PDL nu a ajuns la o concluzie in legatura cu o candidatura pentru functia de primar general al Capitalei".

Surse democrat-liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca organizatia PDL Bucuresti i-a propus europarlamentarului Cristian Preda sa candideze pentru primaria sectorului 4. "Preda este interesat sa intre in batalia electorala", au declarat sursele citate.

Presedintele organizatiei PDL Sector 1, Vasile Gherasim, a confirmat la Realitatea TV ca Elena Udrea este de acord cu sustinerea europarlamentarului Cristian Preda pentru Sectorul 4.

"Cristian Preda a fost director de campanie pentru Teo Trandafir si putem considera ca are cunostinte despre sectorul 4 si are o relatie buna cu staff-ul de campanie din acea perioada. Doamna presedinta Udrea chiar s-a aratat de acord cu aceasta varianta", a explicat Gherasim, la Realitatea TV.

Dupa anuntul facut de Cristian Popescu Piedone ca va candida sub sigla USL, PDL-UNPR renegociaza candidaturile si cauta solutii pentru a identifica candidatii eligibili pentru sectoare. De asemenea, in protocolul initial PDL si UNPR au impartit in mod egal posturile de consilieri locali si cele de viceprimari, insa reprezentantii PDL, PNTCD si PER doresc si aici o renegociere.

UNPR s-ar fi aratat deranjat de noile discutii si ar fi avertizat PDL ca risca sa rupa intelegerea de a participa impreuna la alegerile din Capitala, sustin sursele citate.

Semnarea protocolului urma sa aiba loc incepand cu ora 11.00, la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Balcescu. Conform surselor Hotnews.ro, la ceremonie nu se anuntau si candidatii la primariile de sector, ci doar alianta denumita Miscarea pentru Noul Bucuresti. Conducerea organizatiei PDL nu a dat nicio explicatie, iar in acest moment se renegociaza protocolul cu UNPR.

Protocolul urma sa fie semnat de presedintii organizatiilor din Bucuresti apartinand Partidului Democrat Liberal (Elena Udrea), Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (Neculai Ontanu), Partidului National Taranesc Crestin Democrat (Alex Stefanescu) si a Partidului Ecologist Roman (Ovidiu Demetrescu).

De altfel, in cursul zilei de vineri au circulat o serie de declaratii contradictorii referitoare la parafarea protocolului cu UNPR.

Mircea Raicu, viceprimar PDL: "Avem nevoie de timp pentru a ne regandi strategia si pentru a stabili candidatul la sectorul 4. Partidul stia de doua zile de existenta unor presiuni facute de catre USL asupra lui Piedone, dar am crezut totusi ca va rezista" (RTV)

Costica Canacheu, prim vicepresedinte PDL Bucuresti: "Sunt discutii in cadrul grupurilor politice. E o alta situatie, sunt discutii acum si vom vedea ce rezultat va fi. Suita asta de evenimente schimba datele pe tabla electorala. Deocamdata evaluam situatia creata si vor fi comunicari in legatura cu actiunile noastre"

Dupa o sedinta prelungita, conducerea PDL Bucuresti a decis vineri sa respecte programul anuntat iar protocolul sa fie semnat la ora stabilita, sambata ora 11:00, conform comunicatului de presa al organizatiei.

Cu o luna jumatate inaintea campaniei electorale, candidatul pentru primaria Capitalei nu este inca stabilit, numele cel mai vehiculat ramane in continuare Silviu Prigoana care este sustinut puternic de Elena Udrea. In urma conflictelor interne cu intelectualii PDL, Prigoana a anuntat public ca nu mai doreste sa fie candidatul PDL pentru primaria Capitalei.

Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei si Partidul Democrat Liberal vor forma o Alianta pentru Noul Bucuresti la alegerile locale, iar in cel mult zece zile protocolul aliantei va fi semnat, a declarat pe 22 martie presedintele UNPR, Gabriel Oprea, citat de Agerpres.

Citeste si: