Senatorul Dan Sova, acuzat de Institutul National pentru Studierea Holocaustului ca in cadru unei emisiuni TV a facut afirmatii care neaga Holocaustul evreilor din Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca a efectuat o vizita de cinci zile la Muzeul Holocaustului din Washington. Senatorul sustine ca a citit documente si ca a constatat realitatile crude ale Holocaustului. "Datele istorice arata ca la Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca de soldatii din armata germana (...) Nu au participat soldati romani. Este un lucru lamurit istoric", a declarat senatorul si purtatorul de cuvant PSD, Dan Sova, intr-o emisiune TV pe 5 martie.

  • In urma acestor afirmatii, presedintele PSD, Victor Ponta, l-a revocat din functia de purtator de cuvant al partidului pe Dan Sova si i-a recomandat sa viziteze Muzeul Holocaustului din Washington.

Pe 5 martie, Dan Sova a participat la o emisiune TV la The Money Channel unde a facut urmatoarea afirmatie. “Scrierile istorice de origine evreiasca ziceau de o carte interesanta despre pogromul evreilor in Romania. O sa vedem ca Tesu Solomovici are o carte interesanta despre pogromul evreilor. Recunoaste ca pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta s-a datorat lui Antonescu", a spus Dan Sova intr-o emisiune difuzata de The Money Channel, noteaza money.ro. "Datele istorice arata ca la Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca de soldatii din armata germana, ceea ce este o pata pe istoria militara a poporului roman, este comportamentul ostasilor la cucerirea Odesei", a continuat senatorul PSD.

Fata de declaratiile senatorului Dan Sova si-a exprimat "profundul dezacord" si "indignarea" Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel. Potrivit unui comunicat al Institutului remis HotNews.ro, declaratiile senatorului PSD Dan Sova "neaga Holocaustul evreilor din Romania si responsabilitatea Guvernului criminalului Ion Antonescu pentru uciderea a peste 250.000 de evrei romani si ucraineni".

Pe 7 martie, Victor Ponta a anuntat ca Dan Sova nu mai este purtatorul de cuvant al partidului “pana nu pleaca la Muzeul Holocaustului de la Washington, sa vada cu ochii lui ceea ce am vazut si eu si ce s-a intamplat in Romania cu evreii care au fost omorati si in Romania si in Transnistria”.

Prezent vineri la Curtea Suprema la tragerea la sorti a judecatorilor care vor face parte din Biroul Electoral Central, Dan Sova a declarat pentru HotNews.ro ca in urma cu o saptamana a vizitat Muzeul Holocaustului din Washington. Senatorul a precizat ca vizita sa a durat cinci zile.

“Am studiat foarte multe documente care au legatura cu Holocaustul. Ei au acolo peste 5 milioane de documente pe microfilm si sunt realitati foarte crude care tin de ceea ce s-a intamplat”, a declarat Dan Sova.

Pe 7 martie, Romani CRISS si Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea AntiSemitismului in Romania au depus plangere penala impotriva senatorului Dan Sova pentru afirmatiile acestuia cu privire la Holocaust. In plangerea penala, depusa la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se sustine ca a fost incalcat articolul 6 din OUG 31/2002 privind interzicerea negarii Holocaustului, care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

In urma reactiilor publice, senatorul Sova a transmis mai multe comunicate publice in care isi exprima regretul fata de afirmatiile pe care le-a facut. Senatorul PSD a transmis si o scrisoare ambasadorului statului Israel la Bucuresti in care spune ca regreta afirmatiile si ca el nu a negat Holocaustul. Citeste mai jos precizarile senatorului:

Regret profund daca declaratiile mele de la postul amintit de televiziune au fost interpretare in sensul in care as fi negat, fie si o secunda, suferintele poporului evreu si vinovatiile autoritatilor romane de atunci. Nu am facut acest lucru si nu o voi face niciodata. Convingerea mea ferma este ca aceste lucruri din istorie trebuie spuse, pentru a invata din greselile trecutului si a nu le mai repeta.

Si pe aceasta cale, doresc sa va informez ca imi retrag toate afirmatiile care au putut leza poporul evreu, dar si memoria victimelor Holocaustului. De asemenea, precizez ca imi asum intreaga responsabilitate, inclusiv din natura politica, daca va fi nevoie, pentru situatia creata prin declaratiile facute la emisiunea mentionata anterior.

Dan Sova a precizat ca este la latitudinea partidului daca il va repune in functia de purtator de cuvant al PSD.