Sursa foto: Agerpres

Demisia lui Sorin Frunzaverde, nemultumirile liderilor PDL din teritoriu din cauza banilor si lipsa unei strategii coerente pentru campania electorala au amplificat tensiunile din PDL. O parte din democrat liberali ataca actuala conducere PDL, pe seful Guvernului, Mihai Razvan Ungureanu si cer public revenirea greilor PDL Blaga-Videanu-Berceanu la butoanele partidului. Blaga se declara dezamagit de modul cum actuala conducere a PDL a gestionat plecarea lui Frunzaverde la PNL. Pentru a evita demiterea in bloc, conducerea PDL in frunte cu Emil Boc a lansat oferta de pace: rezolvarea problemei banilor si implicarea garzii vechi in campania electorala.

Sorin Frunzaverde

Sorin Frunzaverde

Foto: AGERPRES

Surse democrat liberale au declarat pentru HotNews.ro ca la sedinta din Modrogan liderii din teritoriu ar fi reprosat conducerii PDL ca este inadmisibil sa se roage de premierul pe care ei l-au girat in functie si sa stea la mila propriilor ministri ca sa primeasca bani pentru finalizarea investitiilor. Pentru a calma revolta, Emil Boc le-ar fi promis pedelistilor ca vor fi alocati in teritoriu banii solicitati de catre primari.

Aceleasi surse sustin ca a fost discutata si strategia de abordare publica privind demisia lui Sorin Frunzaverde si a declaratiilor publice referitoare la declansarea unei Conventii Extraordinare si inlocuirea actualei conduceri a PDL.

La nivel public, conducerea PDL a facut apel la unitate si la strangerea randurilor in prag de alegeri locale si i-a curtat pe greii partidului. Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat, miercuri, ca Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga si Cezar Preda sunt oamenii care au fost intotdeauna alaturi de partid si "niciodata nu au fost lasati deoparte"

"Acesti oameni intotdeauna au fost si sunt alaturi de PDL, ca e vorba de Videanu, de Berceanu, de Blaga sau Cezar Preda, oamenii acestia sunt PDL-ul adevarat. Nu au fost niciodata pusi deoparte sau in alte locuri. Sunt alaturi de noi si, fiecare pe componenta lui, contribuie la succesul PDL-ului. Sunt oameni care au in sange crezul PDL-ului", a declarat Emil Boc.

Promisiunile lui Emil Boc si interventia publica a acestuia nu au calmat deloc apele in interiorul PDL. Deputatul PDL Buzau, Cezar Preda, a declarat intr-un interviu acordat agentiei Mediafax ca actuala conducere este responsabila pentru criza din interiorul partidului si ca premierul Mihai Razvan Ungureanu este vinovat "de ceea ce se intampla in PDL in ultimele doua zile".

  • Cezar Preda, deputat PDL: "Eu il fac si pe domnia sa (premierul Ungureanu - n.r.) responsabil la ceea ce se intampla in PDL in ultimele doua zile. Si aici este vorba de o maturitate politica de care nu ai voie sa nu dai dovada, nu ai voie sa te asezi pe o functie. O asemenea atitudine, o asemenea reactie a condus in spatiul pedelist romanesc, mai ales in zona celor 1.160 de primari, un cataclism(...) Pozitia asta ca eu nu fac cadouri electorale, ca eu imi iau ministru de finante care iarasi e independent si noi ne gandim la binele tarii si nu ne intereseaza are o contributie in reactiile pe care le au liderii de partid. Si asta e un lucru firesc."

Vasile Blaga

Vasile Blaga

Foto: HotNews / DP

Sustinatorii lui Vasile Blaga continua sa ceara public conducere interimara si revenirea garzii vechi in prim-plan. In interiorul PDL s-a discutat aprins pe tema depunerii mandatului actualei conduceri a PDL insa parerile sunt impartite.

Sursele citate sustin ca au fost luate in calcul mai multe variante. Prima masura ceruta la nivel public de mai multi democrat liberali prevede declansarea unei Conventii Extraordinare in care conducerea actuala sa fie inlocuita cu echipa lui Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu.

Aceasta varianta risca sa afecteze puternic partidul. "O conventie extraordinara in momentul de fata ar fi o eroare politica majora care ar duce la un esec total in alegerile locale, nu ne permitem o situatie de genul asta", au declarat sursele citate.

Cea de a doua varianta ar fi declansarea unei Conventii Extraordinare dupa alegerile locale si reimprospatarea organizatiilor locale prin numirea de lideri noi.

In ciuda analizelor, sutinatori lui Blaga vor o conducere in forta care sa asigure startegia de campanie electorala si, in acelasi timp sa se impuna in fata Guvernului si a premierului Razvan Ungureanu. Liderul PDL Buzau Cezar Preda cere public ca fraiele partidului sa fie preluate cu titlu interimar de "greii" partidului: Vasile Blaga, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Liviu Negoita.

"Eu cred ca e momentul ca PD sa se uneasca si sa incerce sa-si faca coerenta oferta politica. Recunosc o parte din acuzele dlui Frunzaverde, si anume ca leadershipul nostru a aplicat politica strutului, s-a bagat cu capul in nisip si "dupa noi potopul". Eu cred ca PDL, dupa plecarea lui Sorin Frunzaverde si a altor lideri marcanti ai partidului, are obligatia si are si sansa de a lua o decizie serioasa, astfel incat sa nu luptam pentru supravietuirea partidului", a spus Preda, la Realitatea TV.

  • Costica Canacheu, deputat PDL: "Este posibil ca evaluarile noastre sa ne conduca si catre un Congres al PDL, un Consiliu National Coordonare in care subiectele sa fie dezbatute si optiunile prezentate astfel incat sa intram in cea mai buna formula in campania electorala. Suntem in plina evaluare(...) PDL nu se rupe, dar nu avem parte de un management perfect, de care nu am avut parte niciodata, indiferent cum s-ar fi numit liderul. Uneori am inregistrat succese, alteori sincope. Nu vorbim de o inlaturare a liderului. Pana la convocarea unui Consiliu National de Coordonare sau a unei Conventii, daca este necesar, Emil Boc este liderul partidului". (Agerpres)

Surse apropiate de Vasile Blaga sustin ca acesta nu doreste sa preia conducerea partidului sau sa gestioneze la nivel national campania pentru alegerile locale. "Actuala conducere trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru cum a fost gestionat partidul si pentru rezultatele pe care le va obtine la scrutinul pentru locale", au explicat sursele citate.

In timp ce conducerea PDL incearca sa calmeze spiritele, Vasile Blaga lanseaza noi atacuri la adresa acestora. Blaga s-a declarat dezamagit de faptul ca lideri ai PDL nu au fost prezenti miercuri la Resita, pentru a prelua organizatia judeteana Caras-Severin de la Sorin Frunzaverde.

"Cineva trebuia sa fie acolo, sa vedem la cine ramane cheia si stampila organizatiei. Lucrurile acestea nu s-au intamplat, deci sunt si lucruri de corectat si in activitatea noastra. Domnul Boc sau domnul Oltean ar fi trebuit sa fie astazi [n.r. miercuri] la Resita, pentru ca, pana la urma, cu dansii a negociat domnul Sorin Frunzaverde atunci cand a acceptat si a intrat in Biroul Permanent National ca prim-vicepresedinte", a declarat Vasile Blaga, citat de agentia Mediafax.

Intrebat daca Emil Boc ar trebui sa demisioneze din functia de presedinte al PDL, Blaga a spus ca fiecare decide pentru functia sa. "Nu eu hotarasc asta. Fiecare poarta raspunderea functiilor pe care le are", a declarat presedintele Senatului.

Sustinatorii lui Vasile Blaga pledeaza pentru demisia lui Emil Boc si convocarea unei Conventii Extraordinare. Pedelistii apropiati lui Vasile Blaga si "garzii vechi" din PDL profita de degringolada generata de plecarea lui Frunzaverde la USL si cer Congres extraordinar si demisia conducerii partidului.

Astfel, vicepresedintele PDL Mihaela Popa sustine ca Boc ar trebui sa-si asume pierderile si sa-si dea demisia. Masuri ferme si Congres extraordinar a cerut si deputatul Vasile Gherasim. La acestea se adauga nemultumirie primarilor pedelisti din teritoriu si conflictul cu premierul Ungureanu. Modul cum se gestioneaza pregatirea campaniei electorale a generat conflicte interne serioase, presedintele Basescu acuzand recent ca liderii vechi ai partidului nu se implica in campania electorala.

Potrivit surselor HotNews.ro, Vasile Blaga s-a intalnit, marti seara, in cerc restrans cu oamenii sai.

Mihaela Popa sustine ca daca Frunzaverde pleaca din partid alaturi de 42 de primari din judetul Caras-Severin, cat si primarul Slatinei, Darius Valcov, atunci "Emil Boc ar trebui sa-si asume aceste pierderi si sa-si dea demisia din fruntea PDL".

"As indrazni sa cred ca in zilele urmatoare va trebui sa convocam chiar un Congres Extraordinar al PDL, care sa aleaga conducerea partidului...daca Emil Boc isi depune mandatul, asta nu inseamna ca am rezolvat problema, noua ne trebuie o conducere ferma, e o parere personala si sa nu mi-o luati ca un punct de vedere al PDL", a declarat Vasile Gherasim la TVR Info.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a parasit sedinta de luni a Coalitiei dupa ce liderii PDL i-ar fi cerut sa aloce bani pentru colegiile in care au fost alesi deputatii si senatorii partidelor aflate la putere. Seful guvernului a declarat ca nu accepta presiunile politice in ceea ce priveste banii.

Deputatul PDL Cezar Preda a declarat luni pentru realitatea.net ca in prezent partidul a ajuns "intr-o situatie de neimaginat", intrucat "primarii sunt sufocati in datorii", atat primarii, cat si parlamentarii sunt mintiti, iar vinovat este Emil Boc, cel care a girat o asemenea situatie.

"Premierul Ungureanu nu are nicio problema cu PDL. Partidul are o problema cu presedintele Emil Boc si cu cei care reprezinta partidul in coalitia de guvernare, unde se intalnesc si cu premierul [...] Traim numai minciuni, numai promisiuni si nu s-a facut nimic [...] Eu consider ca este una dintre cele mai grave situatii ale PDL, din anul 2000 incoace", afirma Cezar Preda.

Traian Basescu

Traian Basescu

Foto: captura B1 TV

Traian Basescu i-a atentionat pe greii PDL. Potrivit surselor HotNews.ro, in interiorul PDL exista tensiuni si conflicte privind modul cum se gestioneaza pregatirea campaniei electorale. Nemultumirea presedintelui Traian Basescu este legata de faptul ca liderii vechi ai PDL nu se implica in strategia pentru campania electorala si, mai mult de atat, acestia creeaza conflicte la nivel local cu UNPR.

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 18 martie, intr-un interviu acordat B1 TV, ca "greii PDL au drepturi foarte mari" dar nu merg sa candideze la alegerile locale, "pentru ca se tulbura". El nu i-a nominalizat pe acesti lideri, dar a spus ca ei ar trebui sa-si asume candidaturile la primariile marilor orase, asa cum s-a intimplat in 2004 cu el si Emil Boc. Basescu le-a exclus insa din categoria "greilor" din PDL pe Elena Udrea si Roberta Anastase.

Sursele citate sustin ca democrat-liberalii nu au reusit sa-si nominalizeze candidatii pentru alegerile locale, in teritoriu este haos iar reprezentantii garzii vechi evita sa se implice in activitatea partidului si sa fie vizibili la nivel de imagine publica.

La inceputul lunii ianuarie conducerea PDL a decis infiintarea unei comisii care sa organizeze partidul pentru alegerile din acest an. Din aceasta comisie fac parte Gheorghe Flutur si Roberta Anastase, secretarul general Ioan Oltean, vicepresedintele Elena Udrea si presedintele Senatului Vasile Blaga. Cand s-a decis infiintarea comisiei, conducerea PDL a mizat pe experienta lui Vasile Blaga in campaniile anterioare si relatiile pe care acesta le are in teritoriu insa, acesta a refuzat sa se implice.