Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca saluta decizia lui Sorin Frunzaverde de a se inscrie in PNL, politicanul fiind un castig real pentru partid. "Intentionez sa ii propun lui Sorin Frunzaverde si forurilor statutare ale partidului cooptarea lui ca vicepresedinte al PNL si, in functie de discutia pe care o vom avea, chiar cu atributii pe care le-a exercitat ani in sir in partidul din care vine, si anume responsabil cu relatii internationale", a declarat Crin Antonescu.

Principalele declaratii ale presedintelui PNL, Crin Antonescu:

  • Doresc sa salut decizia domnului Sorin Frunzaverde ca pe un moment important in viata politica romaneasca; decizia de a parasi partidul a carui prim-vicepresedinte era si de a se alatura Partidului National Liberal.
  • Ii spunem "binevenit" si il asiguram ca va fi primit in randurile partidului cu toata colegialitatea.
  • Sorin Frunzaverde este un castig real pentru PNL si nu o spun doar din punct de vedere personal ci si ca presedinte al PNL.
  • Am prilejul sa spun ca de asemenea momente este nevoie in politica romaneasca de astazi si de maine: momente ale adevarului.
  • Ce este semnificativ nu e ca un politician a trecut dintr-un partid in altul, ci este semnificativ faptul ca este un moment al adevarului.
  • Sorin Frunzaverde nu este doar unul dintre fondatorii PDL, ci un om care a lucrat pentru acest partid.
  • Este, cred, singurul om cu o identitate asumata si credibila de dreapta din PDL si este artizanul convins al aderarii partidului sau la vremea respectiva, la dreapta europeana.

  • Cata vreme Opozitia a spus lucruri grave despre starea de azi a Romaniei, despre criza statului Roman, despre criza statului de drept in Romania, aceste lucruri spuse de Opozitie, spuse de presa care nu este aservita Puterii, au putut fi expediate sub semnul acuzatiei de partizanat politic.
  • Astazi, numarul II din partidul de guvernamant ne spune ca aceasta guvernare nu serveste interesul public ci vine impotriva sa, ne spune ca avem elemente grave de stat politienesc, ne spune ca "ca nu mai putem vorbi la telefon".
  • In acelasi timp, in alt registru, secretarul general al PDL ne spune, la manie sau la spaima, ma refer la domnul Oltean, ca probabil a fost lucrat la DNA din interiorul partidului sau.
  • Asemenea momente, care vin din partea unui om care vorbeste rar dar apasat, ca Sorin Frunzaverde, ar trebui sa dea de gandit tuturor celor care au crezut ca Opozitia inventeaza sau ca presa care indrazneste sa critice Puterea este partizana.
  • Ne vom intalni saptamana viitoare si vom stabili calendarul si modalitatile venirii sale in PNL. Intentionez sa ii propun si sa propun forurilor statutare ale partidului cooptarea ca vicepresedinte al PNL si, in functie de discutia pe care o vom avea, chiar cu atributii pe care Sorin Frunzaverde le-a exercitat ani in sir in partidul din care vine si anume responsabil cu relatii internationale.
  • Dincolo de aceste lucruri, PNL castiga un politician de calibru, un om care este, indiferent de functiile sale, un lider politic, pentru ca are identitate, pentru ca are cultura politica si pentru ca are forta de a-si respecta aceasta identitate si de a urma aceasta cultura.
  • Despre interventia lui Emil Boc:

    1. Daca domnul Emil Boc sau cineva ca el spune ca PNL nu e de dreapta sau ca s-a predat PSD, iar cineva ca Sorin Frunzaverde spune ca vine in PNl ca sa continue sau ca sa construiasca un partid de dreapta, mie imi este suficient.

    2. In legatura cu predarea, nu pentru domnul Boc o spun, se repeta aceasta lozinca. Domnul Boc azi a vorbit ceva mai rar dar a spus aceleasi lucruri ca si pe vremea cand vorbea repede. PNL a intrat intr-o constructie de Uniune Nationala, este o constructie pe baze paritare cu PSD, nu doar din punct de vedere aritmetic pe baze paritare. PNL isi apara in continuare, nedezmintit toate valorile, si valorile dreapta. Exista valori esentialede dreapta care se regasesc in documentul de principiu fondator al USL si in elementele de program de pana acum.
  • Intrebare: Emil Boc a amintit despre plecarea lui Sorin Frunzaverde in termeni de traseism politic. Nu va temeti ca S. Frunzaverde ar putea face acelasi lucru daca ar aparea o noua formatiune de dreapta?

    Raspuns: Nu, nu ma tem. Nu ma tem pentru ca PNL, si cu domnul Sorin Frunzaverde, si fara domnul Sorin Frunzaverde, si cu mine si fara mine, este si va ramane cel mai important si singurul partid de dreapta din Romania. In al doilea rand pentru ca acuzatiile nerusinate de traseism la adresa lui S. Frunzaverde nu stau nicicum in picioare.

    Un om care a stat in Opozitie, la Putere, 21 de ani intr-un partid, care justifica, pe fond, de ce pleaca din acel partid, care pleaca intr-o formatiune din Opozitie nu poate fi adus in discutie in fenomenul traseismului.

    Ceea ce stie S. Frunzaverde, cu durere probabil pentru ca este un partid pe care l-a infiintat si pentru care a muncit bine timp de ani de zile, si stiu si eu, este ca pentru PDL nu exista termen mediu si lung. In sensul acesta, cred ca optiunea lui S Frunzaverde este o oprtiune de a continua sa faca politica cand in acel loc nu se mai poate face.
  • Intrebare: Cum ati aflat de intentia lui S. Frunzaverde de a veniin PNL si ce a aurmat dupa?

    Raspuns: Important, din punct de vedere public si politic, este ca domnul Frunzaverde v-a spus astazi care sunt motivele sale. Eu pot doar sa adaug ca nici eu si nici altcineva din partid nu comploteaza, nu urzeste de ceva vreme cu Sorin Frunzaverde sau cu altcineva. Eu am avut 3 discutii in ultimii 5-6 ani cu Sorin Frunzaverde, discutii de fond si nu discutii despre plecare lui. Este o decizie pe care a luat-o domnia sa in intregime.
  • Intrebare: Vor mai urma alte plecari din PDL?

    Raspuns: V-a raspuns domnul Emil Boc. V-a spus ca nu mai pleaca nimeni. A intarit si domnul Toader. Nu stiu si nu ma intereseaza daca mai pleaca cineva din PDL. Sunt niste semne pe care dumneavoastra le-ati interpretat corect, de parasire a corabiei.
  • Intrebare: Cei care au plecat din PNL la PDL si ar dori sa se intoarca, care este soarta lor. Ce mesaj le dati?

    Raspuns: Nu stiu care este soarta oamenilor. Pot doar sa va spun un lucru clar. Ca sa ilustram, sunt onorat sa fiu coleg cu domnul Sorin Frunzaverde. Niciodata nu ma veti mai vedea coleg cu domnul Flutur, cu domnul Gheorghe Stefan, cu domnul Florin Popescu. In acelasi partid, noi nu mai putem fi. Poate ca vor veni dansii, dar plec eu.
  • Intrebare: Daca s-ar schimba conducerea PDL si ar veni sa domnul Blaga, ramane in picioare interdictia PNL-ului de colaborare cu PDL?

    Raspuns: Nu este o interdictie, ci o hotarare a noastra, o decizie a noastra. Noi am facut niste optiuni strategice, si le-am afirmat, si le vom respecta. Ele raman valabile. Pentru PDL nu exista termen mediu sau lung astfel incat, chiar daca vrem, nu am avea de ce sa colaboram.