Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului va dezbate si vota in sedinta de marti nominalizarile pentru mai multe posturi ramase vacante in sapte institutii ale statului care se afla sub control parlamentar, informeaza Agerpres.Printre nominalizarile facute de PDL pentru Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare se numara Carmen Negoita, sotia primarului sectorului 3, Liviu Negoita, iar pentru sefia Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Patru - apropiata si protejata Elenei Udrea.

UPDATE Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului au avizat, luni, cu unanimitate, propunerile entitatilor care au desemnat membrii Colegiului Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitati (CNSAS), sapte dintre cei zece fiind deja membri cu vechime in institutie, informeaza Mediafax.

Cei sapte care ocupa deja pozitii in Colegiul CNSAS, cu unul sau mai multe mandate la activ sunt: Ladislau Csendes, Claudiu Secasiu, Cazimir Ionescu, Laurentiu Tanase, Corneliu Turianu, Virgil Tarau si actualul presedinte Dragos Petrescu.

Cele trei persoane propuse pentru pozitia de membru in Colegiul CNSAS care, pana acum, nu au avut legaturi cu institutia sunt jurnalistul Florian Bichir, Florin Abraham si Adrian Cioflanca.

Audierile celor 10 in comisiile juridice au durat aproximativ o jumatate de ora, pentru majoritatea celor propusi nefiind intrebari din partea parlamentarilor. Cvorumul pentru functionarea comisiilor juridice reunite a fost asigurat prin participarea senatorului PSD Toni Grebla si a altor cativa parlamentari social-democrati.

Propunerile urmeaza sa fie validate marti de plenul Parlamentului.

Propunerile PSD

Potrivit liderului deputatilor PSD, Mircea Dusa, social-democratii i-au propus pentru cele trei posturi care le revin la CNSAS pe:

  • Laurentiu Tanase;
  • Florin Abraham;
  • Cazimir Ionescu.

La Avocatul Poporului, PSD i-a propus pe:

  • Valer Dorneanu pentru postul de vicepresedinte;
  • Maria Lazar pentru postul de membru in Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Pentru Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), PSD i-a propus pe:

  • senatorul Gheorghe Marcu in postul de vicepresedinte;
  • Dorina Mihailescu pentru postul de comisar.

PSD l-a propus pe Ion Giurescu pentru postul de vicepresedinte la Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private.

Potrivit Mediafax, co-presedintele USL Crin Antonescu a anuntat, luni, ca doar PSD isi va desemna candidati pentru institutiile aflate in subordinea Parlamentului, in timp ce PNL si PC nu vor face propuneri in acest sens si ca niciunul dintre parlamentarii celor trei formatiuni nu vor participa la votul in plen.

Propunerile PDL

Pentru CNVM, PDL i-a propus pe:

  • Carmen Eugenia Negoita in functia de presedinte(sotia lui Liviu Negoita, primarul PDL de la sectorul 3)
  • Stefania Gabriela Ferencz in functia de comisar;
  • deputatul Gheorghe Albu in functia de comisar.

Pentru presedintia Autoritatii Electorale Permanente, PDL a propus-o pe Ana Maria Patru. Aceasta este considerata o apropiata a Elenei Udrea. In perioada cand a detinut functia de vicepresedinte AEP, Patru a fost filmata in 2009, la alegerile europarlamentare, chiar in noaptea scrutinului, parasind un restaurant alaturi de Traian Basescu, fiica sa Elena si Elena Udrea.

La CNSAS, PDL i-a propus ca membri pe:

  • Corneliu Turianu;
  • Virgiliu Tarau;
  • Adrian Cioflanca.

Nominalizarile premierului pentru CNA si CNSAS

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a transmis Parlamentului nominalizarile pentru Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS): Radu-Alexandru Feldman si, respectiv, Claudiu-Octavian Secasiu, a anuntat Biroul de presa al Guvernului citat de Agerpres.

Ungureanu il propune ca membru titular al CNA, in locul devenit vacant ca urmare a demisiei lui Dan Grigore, pe Radu-Alexandru Feldman, al carui mandat se va derula pe perioada ramasa neefectuata, respectiv 22 decembrie 2012.

In calitate de membru supleant, premierul Ungureanu il nominalizeaza pe Mircea Valeriu Deaca, a precizat sursa citata.

De asemenea, premierul il propune pe Claudiu-Octavian Secasiu pentru numirea in calitatea de membru al Colegiului CNSAS, pentru un mandat de 6 ani, prin hotarare a Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna.

Propunerile de numire au fost transmise catre presedintii celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei.

Audierea in comisiile reunite de specialitate a celor nominalizati pentru aceste posturi are loc luni dupa-amiaza.

Potrivit Mediafax, Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului au decis convocarea, marti, la ora 15.00, a unei sedinte comune in care sa fie votate persoanele nominalizate in sapte institutii aflate in subordinea Parlamentului.