Cazul Boldea a dat startul campaniei electorale: Emil Boc: USL sa lase ipocrizia si sa participe la revizuirea Constitutiei/ Victor Ponta: Vrem vot uninominal pur si reducerea numarului de parlamentari

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Luni, 26 martie 2012, 16:46 Actualitate | Politic


In plin an electoral, Puterea si Opozitia se bat in declaratii si se folosesc de cazul Boldea pentru a propune solutii care sa scape Parlamentul de alesii penali. USL vrea sa modifice legea electorala astfel incat sa introduca votul uninominal si sa reduca numarul de parlamentari. De partea cealalta, PDL reia tema de campanie a presedintelui Traian Basescu si pledeaza pentru  modificarea Constitutiei si eliminarea imunitatii parlamentare. Timp de trei ani, Puterea si Opozitia si-au disputat aceste teme fara niciun rezultat concret.

Liderii USL au anuntat luni, la finalul sedintei saptamanale, ca doresc infiintarea unui grup de lucru Putere-Opozitie pentru modificarea legii electorale si reducerea numarului de parlamentari. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca s-a luat acesta decizie "pornind de la cazul Boldea si de la ceea ce s-a intamplat in ultima perioada cu parlamentarii condamnati penal care voteaza in Parlament, cu parlamentari care prin migratie politica au schimbat majoritatea".

"Am hotarat astazi sa adresam celor aflati la Putere o solicitare de a forma un grup de lucru Putere-Opozitie asa cum s-a format si in 2007-2008 pentru a elabora cat mai rapid o noua lege electorala privind modul in care se desemneaza candidatii pentru Senat si Camera Deputatilor, numarul acestora - dupa cum stiti exista o propunere USL in acest sens si o propunere a presedintelui Basescu mai veche - , responsabilitatea parlamentarilor in situatii de genul celei Boldea", a declarat Ponta.

Liderul PSD a amintit ca din iunie 2011 exista o propunere legislativa a USL in care se propune scrutin majoritar uninominal intr-un singur tur, reducerea numarului de parlamentari si pierderea mandatului de catre parlamentarii care parasesc formatiunea politica ce i-au propus in alegeri.

"In masura in care in acest grup de lucru intre Putere si Opozitie se va ajunge la un acord, ne vom intoarce pentru votarea acestei noi legi in Parlament. Daca nu exista un acord sau daca si la aceasta propunere a noastra vom primi doar un refuz sau eventual insultele cu care ne-am obisnuit de pe la purtatorii de cuvant al PDL, din pacate, vom merge in noiembrie pe un sistem care s-a dovedit gresit si va trebui sa-l modificam imediat ce vom ajunge la Putere', a afirmat Victor Ponta.

De partea cealalta, PDL sustine revizuirea Constitutiei si Parlament unicameral. Presedintele Emil Boc le cere liderilor USL "sa lase ipocrizia deoparte si sa participe la lucrarile pentru revizuirea Constitutiei".

"Am o solicitare extem de directa USL: sa lase ipocrizia deoparte si sa participe la lucrarile pentru revizuirea Constitutiei. Aud lideri ai USL vorbind fie de cazul Boldea, fie de alta obligatie in fata electoratului, cand ei refuza, practic, sa vina si sa puna in aplicare ceea ce oamenii au votat, si anume 300 de parlamentari si Parlament unicameral", a spus Emil Boc, citat de agentia Agerpres.

Presedintele PDL a precizat ca daca acest lucru ar fi fost votat in Parlament, nu ar mai fi existat situatii precum cazul Boldea.

"Daca acest lucru se voteaza in Parlament, unde sunt asteptati cei de la USL, nu vom mai avea asemenea situatii precum cazul Boldea, pentru ca imunitatea parlamentara va disparea practic si oricine va putea ajunge in fata justitiei fara niciun fel de vot din partea Parlamentului. Pentru asta e nevoie ca USL sa vina si sa voteze revizuirea Constitutiei", a mai spus Boc.

Democrat liberalii au reluat in urma cu o saptamana tema revizuirii Constitutiei si au demarat dezbaterile in cadrul Comisiei Juridice de la Camera Deputatilor. Vicepresedintele PDL Sever Voinescu a declarat pe 22 martie intr-o conferinta de presa ca daca proiectul de revizuire a Constitutiei propus de PDL ar fi fost adoptat mai de mult, "inculpatul Boldea se afla acum in fata justitiei", Voinescu aratand ca proiectul suprima imunitatea parlamentara.

PDL-PSD-PNL de trei ani in consens privind reducerea numarului de parlamentari

De-a lungul ultimilor trei ani, la nivel declarativ, atat Puterea cat si Opozitia au sustinut reducerea numarului de parlamentari si votul uninominal si au depus proiecte de lege in acest sens insa nu s-a concretizat nimic.
 • octombrie 2009, PNL a depus in Parlament o initiativa legislativa care prevedea reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 316. "Proiectul de lege se inscrie in aceeasi logica a bataliei electorale ca si plebiscitul lui Traian Basescu, dar are in vedere pastrarea sistemului bicameral", declara vicepresedintele Eugen Nicolaescu, in cadrul unei conferinte de presa.
 • iunie 2011, Uniunea Social-Liberal a depus in Parlament trei proiecte de lege care vizeaza reducerea numarului senatorilor si deputatilor la maximum 300, interzicerea migratiei politice si dobandirea mandatelor de parlamentari de catre candidatii care castiga cele mai multe voturi in colegii.
Niciuna dintre initiativele legislative depuse de reprezentantii USL n-au avut vreo finalitate, toate proiectele de lege zac in prezent blocate in comisiile de specialitate.
 
Votul uninominal respins de PSD dar sustinut de PNL

In ceea ce priveste votul uninominal pur, singurii care au sustinut un astfel de sistem de vot au fost liberalii. In ultimii doi ani PSD, a fot direct interesat de sistemul mixt, chiar daca la nivel oficial a evitat sa se pronunte in acest sens, din cauza aliantei cu PNL. In timp ce liberalii au respins din start votul mixt, pledand pentru un vot uninominal pur, Adrian Nastase si Victor Ponta pledau inca din 2010 pentru prima varianta. Mai multe detalii vezi aici.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustinea deschis ca se impune revenirea la votul pe liste pentru Parlament, deoarece votul uniominal i-a favorizat "pe cei cu parale".
 • noiembrie 2010 La o dezbatere organizata de Asociatia PRO Democratia, reprezentantii PSD si UDMR pledau pentru modificarea legii electorale si trecerea de la sistemul de vot uninominal cu reprezentare proportionala, in vigoare astazi, la sistemul mixt, adica uninominal cu compensare pe lista de partid. PNL imbratiseaza azi sistemul refuzat in 2008: uninominal majoritar in doua tururi.
Adrian Nastase (presedintele Consiliului National PSD), care s-a opus in 2008 introducerii sistemului uninomial, a spus ca "am constatat toti falimentul acestui sistem electoral". "Parlamentul s-a deprofesionalizat, au venit multi oameni lipsiti de experienta politica, au devenit masa de manevra. (...) Daca vrem performanta in legiferare e nevoie de competenta in configuratie. Voturile nu voteaza, ca sa zic asa, in Parlament.

Lista de compensare de care vorbea Marton Arpad este absolut esentiala. Ne indreptam mai curand spre un sistem mixt, care sa asigure prin acest mecanism de vot uninominal, dar compensat cu lista nationala (...) Nu ne putem intoarce la vot pe lista fara oprobiul opiniei publice. Varianta oarecum acceptata va fi acest sistem mixt, de vot compensatoriu pe lista", sustinea Nastase.

Prezent la dezbatere, presedintele PSD, Victor Ponta, s-a limitat la criticarea sistemului actual in vigoare, depre care a spus ca a permis "fauda multipla" si ca "a iesit mult mai rau decat propusese domnul Parvulescu", din cauza fraudelor de informare, de organizare si a fraudelor din Parlament. "Ce a spus domnul Nastase e cel mai important. Daca procesul electoral va fi doar o licitatie in care cine da mai multi bani castiga voturile, atunci vom ajunge la partid unic si parlament unic", a mai spus Ponta.

 • august 2011 Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustinea revenirea la votul pe liste pentru Parlament, deoarece votul uniominal i-a favorizat "pe cei cu parale". "A slabit forta partidelor, a programelor si a platformelor, a ideologiilor. A diluat relatia cu alegatorul si i-a favorizat pe cei cu parale, care nu aveau niciun program de partid. In opinia mea, se impune revenirea la votul pe liste, pentru ca votul uninominal, intr-un tur sau mai multe, incurajeaza oamenii cu parale, care isi pot cumpara voturile si care ajung in Parlament fara niciun program politic", a declarat Iliescu, citat de agentia Mediafax. 
PDL si esecul revizuirii Constitutiei

In 20 aprilie 2012, reprezentantii Puterii au reusit sa infiinteze Comisia de revizuire a Constitutiei, insa nu au avut niciodata cvorumul necesar pentru a dezbate modificarile la legea fundamentala. Potrivit regulamentului de functionare a comisiei, pentru dezbaterea proiectului este nevoie de prezenta a doua treimi din membri, mai exact 17 parlamentari din totalul de 25 de membrii. Puterea reprezentata de PDL, UDMR, UNPR si Minoritati are 14 membri, numar insuficient pentru desfasurarea lucrarilor. PSD si PNL nu s-au prezentat niciodata la dezbateri.

Pentru a debloca situatia, in 2011 presedintele Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, Daniel Buda, a anuntat  ca din cauza lipsei de cvorum proiectul de revizuire a Constitutiei se va discuta in Comisia juridica. In nici o sedinta a Comisiei Juridice nu s-a reusit dezbaterea proiectului.
 • martie, 2012 Presedintele Traian Basescu intr-un discurs in Parlament a reluat tema votului uninominal si reducerea numarului de parlamentari. "Este o obligatie morala a majoritatii ca, impreuna cu minoritatea din Parlament, sa decida un vot uninominal curat, care nu mai lasa ca oameni de pe locul trei sa ajunga parlamentari si primii din colegiu sa ramana acasa (...) Cetatenii au cerut parlament unicameral si 300 de parlamentari", a declarat presedintele Traian Basescu in Parlament.
Apelul facut de Traian Basescu in Parlament privind reluarea dezbaterilor pe introducerea votului uninominal si reducerea numarului de mandate a fost primit fara prea mare entuziasm de reprezentantii puterii. Liderii UDMR au declarat dupa discursul sefului statului ca prioritatile presedintelui nu se pot realiza anul acesta, iar Uniunea nu a fost niciodata de acord cu votul uninominal si reducerea numarului de mandate.

De partea cealalta, democrat liberalii nu sunt prea incantati sa modifice sistemul de vot in an electoral si evita sa faca declaratii in acest sens. Potrivit surselor HotNews.ro, democrat liberalii au dezbatut in interiorul partidului avantajele si dezavantajele introducerii unui sistem uninominal pur.

In cadrul discutiilor s-au conturat doua pozitii. O parte din democrat liberali, la presiunea liderilor din teritoriu, au pledat pentru mentinerea actualului sistem electoral pentru ca exista riscul ca alegerea uninominala sa le diminueze sansele semnificativ.

Sursele citate sustin ca cea de-a doua pozitie discutata si sustinuta de o parte din democrat liberali ar fi reluarea temei de revizuire a Constitutiei si reducerea numarului de parlamentari ca principal mesaj in campania electorala, fapt care le-ar putea readuce simpatia electoratului.

De altfel in 2012, PDL a reluat tema revizuirii Constitutiei. Pe 20 martie 2012 presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda a inceput dezbaterile pe proiectul de revizuire a Constitutiei.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
1607 vizualizari

 • +11 (19 voturi)    
  e greu (Luni, 26 martie 2012, 17:32)

  Tom_Macaragiu [utilizator]

  Este greu ma pontalaule, tu nu ai resursele intelectuale necesare si nici tactul necesar de a face o echipa buna cu care sa lucrezi. Esti pur si simplu lipsit de sansa asta.
  Si apoi trebuie sa il trezesti pe ala care doarme cat vrea, ca sa isi miste hoitul pana la senat si sa voteze tot ceea ce promiteti voi.
  De ce dracu nu ati facut nimic cu reducerea numarului de parlamentari pana acum?
  Ati venit sa trambitati la televiziuni planul ala inept de reducere a numarului de parlamentari conform caruia minoritatilor le-ar fi revenit ~ 20% din parlamentul unicameral.
  Voi ati gandit vreun pic cand ati avut initiativa aia? NU, nu ati gandit pentru ca sunteti incapabili sa ganditi.
  • -4 (10 voturi)    
   intrebare (Luni, 26 martie 2012, 18:20)

   jfk [anonim] i-a raspuns lui Tom_Macaragiu

   In opinia ta, inteligentule, cine are resurse intelectuale, Popoviciu de la PDL? Sau Oltean....
  • 0 (2 voturi)    
   noroc cu base (Luni, 26 martie 2012, 21:45)

   Xu [anonim] i-a raspuns lui Tom_Macaragiu

   Care zicea ca e ok propunerea usl. Ca s-a sucit pe urma nu mai mira pe nimeni. Sau poate si-a dat seama ca vorbind cu pdlistii cinstiti, de fapt vorbeste singur

   http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-10697009-traian-basescu-despre-reducerea-numarului-parlamentari-polticienilor-pdl-care-sunt-cinstiti-recomand-sustina-initiativa-usl.htm
 • +9 (15 voturi)    
  aritmetica, bat-o vina. (Luni, 26 martie 2012, 17:34)

  aritmos [anonim]

  Azi la 300 si ceva de deputati sunt 18 ai minoritatilor, adica cam 5-6%. Daca raman 200 de deputati (si 100 senatori) cum vrea PSD, vom avea apropoape 10% minoritati si asta schimba proportiile la deputati (nu exista minoritati in Senat). Asta n-o dezbatem? sau urlam pe urma ca 500 de reprezentanti ai minoritatii "lapone" au trantit o lege buna pt. 19 mil. romani. Cu 10% se poate schimba o majritate si deci si un guvern. Asta vrem?
  • +9 (11 voturi)    
   Nu va mai obositi scriind. (Luni, 26 martie 2012, 18:23)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui aritmos

   Postacii USL sunt incapabil sa inteleaga conceptul de "procent", "pondere" si alte de-astea.
   Nu sunt in stare sa citeasca o propozitie din constitutie, clara ca buna ziua, si voi doriti sa le explicati chestii matematice?

   Aloo USL?
   1 Presedintele numeste Prim-ministrul (Ponta poate sa se dea cu fundul de pamant, PSD-ul il poate pune prim ministru doar daca are 51%, altfel Presedintele alege. 51% PSD nu 51% USL, sa fie clar!)

   2 Daca USL-ul castiga alegerile, chiar si cu peste 51%, orice membru USL poate fi numit pentru formarea cabinetului. Asta inseamna ca orice membru PNL sau PSD poate fi prim ministru desemnat, perfect constitutional de catre Basescu. Si MRU este membru PNL! (autosuspendat ce-i drept, dar asta il apara acum de a fi dat afara, spre disperarea lui Antenescu) Cam ce sanse ii dati lui Ponta in fata lui MRU daca ambele desemnari sunt la fel de constitutionale?

   Ca sa fie prajitura cat mai maro pentru voi, tot Basescu va propune demisia lui in schimbul votarii noii constitutii. Dar USL nu si nu: Ponta si Antenescu sunt cei mai destepti, stiu ei ce fac...

   Cum se spune, la gara cu voi!
   Nu sunteti in stare sa va vedeti interesul nici daca va loveste in frunte dar vreti la guvernare... Dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista.
   • -2 (2 voturi)    
    bun.. inteleg perfect (Luni, 26 martie 2012, 21:12)

    cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

    asta inseamna ca aceasta constitutie e scrisa pentru oameni normali si ca daca un presedinte vrea sa isi bata joc o poate face.
    Primul ministru isi alege guvernul.. ce guvern a ales MRU?
   • -1 (1 vot)    
    alooo postacii? (Luni, 26 martie 2012, 21:57)

    Xu [anonim] i-a raspuns lui denvarel

    1. usl este o alianta inregistrata la tribunal. o noua interpretare a Constitutiei este ca de obicei de asteptat din partea lui basescu. Intrebarea e ce facem? In cazul in care usl are 51% si base propune pe altcineva? Ei nu vor accepta iar parlamentul va fi dizolvat. Asta desi numai ce a fost ales??? Pai scuza-ma dar eu cred ca opinia romanilor in noiembrie 2012 s-a schimbat fata de cea din noiembrie 2009. Intram in criza politica asa de ciuda? Ciuda ca au castigat ailalti alegerile? Vad ca deja "sustinatori" exista deci ma astept si la asta.

    2. Presedintele desemneaza un prim ministru in baza consultarii cu partidele, nu dupa cum a citit el in cafea. Asta a functionat doar cat timp pdl si restul de penali au fost la putere.

    Poti sa consulti ce scrie Constitutia despre aceste doua puncte (sau poti sa masluiesti legile ca prietenul tau, carmaciul)

    Basescu poate sa fie si demis, nu trebuie neaparat sa isi dea demisia. usl nu are interes sa accepte schimbarea constitutiei dupa modelul basescu. Iti dai seama ce baiat fain e base asta, vrea el sa-si dea demisia si astia de la usl nu vor. Ptui drace!

    Ochelarii de cal e la moda, ca doar a venit vara.
    • 0 (0 voturi)    
     Ce interpretare visezi (Marţi, 27 martie 2012, 0:25)

     bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Xu

     Constitutia e foarte clara. In ea scrie "partidul" (P_A_R_T_I_D_U_L, pentru cei ce nu vad bine).

     Daca USL e partid, atunci toti membrii PNL, PSD si PC trebuie sa-si dea demisia, fie din acestea, fie din USL, deoarece nimeni nu poate fi membru in mai multe partide.
    • 0 (0 voturi)    
     Constitutia Romaniei: Art 103, Alineatul 1 (Marţi, 27 martie 2012, 9:45)

     denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Xu

     "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament."
     USL nu este "Partid"
     Opinia romanilor nu este consultata pentru alegerea Prim Ministrului, ea este consultata pentru componenta parlamentului si, da, parlamentul poate fi dizolvat daca nu este in stare sa aprobe un guvern in conditiile constitutionale din Romania.
 • +8 (10 voturi)    
  Modificarea Constitutiei (Luni, 26 martie 2012, 18:08)

  costel [anonim]

  Orice se modica prin lege,se poate abroga a doua zi,ce se stabileste prin Constitutie nu se poate modifica decit prin referendum in final.Ponta,Antonescu mint populatia spunind ca ei vor reducerea nr,de parlamentari.O vor prin lege ca sa o poata abroga imediat daca vin la guvernare.Legea electorala a fost data de guvernul Tariceanu dupa excluderea PD de la guvernare,cu sprijinul PSD,UDMR,PC.Mint cu nerusinare ca vor sa fie domnia legii in Romania,ma refer la USL.Ponta a amenintat procurorii si judecatorii cu puscaria cind vor veni ei la guvernare.Deci a da crezare lui Ponta,Antonescu si in general USL,este o mare prostie.
  • -1 (1 vot)    
   asa si? (Luni, 26 martie 2012, 22:01)

   Xu [anonim] i-a raspuns lui costel

   Hai sa limitam noi numarul de parlamentari acum pentru 2012, ca avem timp dupa si de modificarea Constitutiei in acest sens.

   Cat despre abrogarea legii DUPA ce vine X la putere, asta are legatura doar cu dorinta poporului. Daca poporul alege idioti asta e, trebuie sa accepti. Sau nu te-ai obisnuit inca?

   Eu vreau sa modificam legea ACUM nu cand s-or gandi 66% din parlamentari sa cada de acord!
 • +1 (1 vot)    
  aceeasi Marie..... (Luni, 26 martie 2012, 19:07)

  translativus [utilizator]

  Cu 500 sau 300 de parlamentari, cu una, doua sau noua camere ale parlamentului, rezultatul va fi acelasi.
  Pentru ce am votat la referendum fiecare? Pentru eficientizare sau pentru reducerea pierderilor?
  Cred ca pentru a doua varianta a votat majoritatea, ca de eficientizare nici vorba.
  Dupa instalarea celor 300 intr-o singura camera, vom vedea acelasi circ, aceleasi apucaturi, santaje si manareli ca si pana acum.
  Sistemul parlamentar trebuie desfintat, nu cosmetizat.
  • +2 (2 voturi)    
   Se poate sa ai dreptate... (Luni, 26 martie 2012, 19:32)

   Alius [anonim] i-a raspuns lui translativus

   ...dar totusi, chiar daca va fi acelasi circ, mai scapam de niste circari si de banii cheltuiti cu ei. Si asta este un progres. Ceva putin, dar ceva mai mult decat nimic.
  • 0 (0 voturi)    
   si ce pui in loc? (Luni, 26 martie 2012, 21:13)

   cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   toata puterea executiva si leguislativa in mana unui singur om?
 • +1 (1 vot)    
  IPOCRITI (Luni, 26 martie 2012, 21:34)

  Ciprian_Marius [utilizator]

  Ipocritii astia de la USL chiar sunt de groaza.Ei stiu doar atat anticipate si vot uninominal.Sa lase prostiile si sa vada si interesul tarii.
 • +1 (1 vot)    
  .. (Luni, 26 martie 2012, 22:27)

  alexx [anonim]

  USL s-a tinut numai de prostii si de minciuni de la inceput, adica de complot
 • +1 (1 vot)    
  Sunt prea multi (Luni, 26 martie 2012, 22:40)

  Petru Moldovan [utilizator]

  Slovacia se decurca bine cu parlament unicameral si un parlamentar la 100,000 (adica 60 la ei, adica 170 la noi), si 300 mi se pare nesimtit de multi. Ei (slovacii) au euro de acum 2 ani, noi visam sa avem peste 3 ani. Ne vor ajuta zeci sau sute de trantori in plus sa atingem obiectivul asta care in fond e minor dar noi nu-l putem atinge?
  Sa ne intelegem, inainte de razboi era un senator pe judet plus senatorii de drept (maresali, amirali, sefi ai celor 12 secte religioase, senatori de drept numiti de rege la propunerea primului miistru - au fost cam 3 printre care Iorga - si deputati erau unul la 100,000, adica circa 170 in timpul Romaniei mari.
  De ce am avea nevoie azi de de 2 ori mai multi reprezentanti la cam aceeasi populatie, si de ce am avea doua camere care sunt alese pe acelsi criteriu? Inteleg sa ai doua camere ca in USA unde fiecare stat are cate 2 senatori si cate un deputat la 1,000,000, astfel incat Delaware are 1-2 deputati si California 26 sau 28, dar ce rost are sa ai doua camere cu alegere proportionala ca la noi azi?
 • 0 (0 voturi)    
  ...... (Marţi, 27 martie 2012, 21:44)

  alexx [anonim]

  Asa! sa intre Boc putin in ei ca prea au dormit !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by