Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, cere DNA sa faca public daca este implicat in dosarul in care fostul secretar de stat Ioan Andreica, presedintele CJ Bistrita Liviu Rusu si vicepresedintele CJ Bistrita, Luca Iancu, sunt cercetati de procurorii DNA pentru coruptie si deturnare de fonduri. Ioan Oltean sustine ca nu este vinovat si ca ar fi vorba despre un atac politic la adresa imaginii sale, "care vine din interiorul sau din exteriorul PDL", potrivit Mediafax.

Ioan Oltean sustine ca "nu are nimic pe constiinta", el acuzand unele televiziuni, care "se dau obiective", ca doresc sa ii afecteze imaginea.

"Vreau sa va spun si o fac cu toata responsabilitatea. Nu am niciun amestec in acest dosar. Nu am nicio calitate. Nu am fost citat niciodata, nu am fost implicat sub nicio forma. Nu m-am intalnit cu nimeni, n-am promis nimanui absolut nimic. Este vorba doar de trei sau patru convorbiri telefonice intre oameni care sunt parti, implicati intr-un fel sau altul, in dosar, dar din care nu rezulta ca s-au intalnit cu mine, ca le-am facut vreo promisiune, ca m-am angajat intr-un fel sau altul", a declarat luni Ioan Oltean, inainte de sedinta BPN al PDL, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, "este vorba de convorbiri telefonice care au avut loc in 2009, iar pe parcursul anilor 2010, 2011, 2012 nu exista nicio alta referire la prezenta sa, intr-un fel sau altul, in acest dosar": "De aceea raman extrem de neplacut surprins pentru felul in care anumite televiziuni judeca oamenii pentru fapte pe care nu le-au savarsit. Am un gust amar. Va asigur ca nu am niciun fel de implicare. Si pe aceasta cale solicit DNA sa faca public daca eu am vreun amestec sau nu in acest dosar. Am fost un simplu spectator al acestui dosar. Am aflat si eu, vineri, sambata despre implicarea mea cand am vazut referatul Parchetului despre retinerea celor care sunt implicati in acest dosar. Atunci am aflat prima data ca numele meu apare in acest dosar".

"O comanda politica, fie din afara partidului, fie din interiorul partidului. Ma astept si la una si la alta. Eu am o pozitie politica care poate deranjeaza pe unii", a sustinut Ioan Oltean.

Liderul PDL a mai spus ca are un statut social si politic care ii poate deranja "pe unii", care ar dori ca imaginea sa publica sa aiba de suferit, adaugand ca informatiile aparute in presa privind implicarea sa in dosar pot fi un atac politic, din interiorul sau din exteriorul PDL.

Fostul secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Ioan Andreica, presedintele Consiliului Judetean Bistrita, Liviu Rusu si vicepresedintele CJ Bistrita-Nasaud, Iancu Luca, au fost retinuti, in noaptea de vineri spre sambata, de procurorii anticoruptie, dupa audieri care au durat cateva ore, in dosarul in care sunt cercetati pentru coruptie si deturnare de fonduri.

  • Ioan Andreica, asociat cu sotia lui Ioan Oltean

Pe 2 iunie 2011, DNA a facut perchezitii la sediul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, sigiland birourile lui Liviu Rusu si al lui Luca Iancu, ambii membri PDL, la locuinta din Bistrita a fostului secretar de stat in MDRT Ioan Andreica, precum si la sediul Euroland SA, la care sunt actionari acesta si sotia secretarului general al PDL, Ioan Oltean.

"Sotia lui Ioan Oltean e actionar la firma, dar, din cate stiu, a anuntat ca vrea sa-si vanda actiunile", spunea atunci Ioan Andreica.

Potrivit unor informatii care apar pe site-ul www.infoconstruct.ro, SC Euroland 2002 SRL ofera management general pentru proiectele in instalatii electrice 0,4-700kv, management general al proiectelor de parcuri eoliene (proiecte instalatii electrice, vanzari echipamente centrale eoliene, realizare de instalatii electrice 0,4-20kv, documentatii pentru obtinere aviz tehnic, proiectare, montaj, intretinere si asistenta tehnica pentru instalatii electrice, linii electrice aeriene si subterane, posturi de transformare aeriene si subterane, racordari parcuri eoliene).

Conform sursei citate, firma are atestat ANRE nr. G343/03.12.2010 si 5304/11.02.2010.

In declaratia de avere a deputatului Ioan Oltean postata pe site-ul Camerei Deputatilor aparea faptul ca acesta detine o suta de actiuni la SC Euroland Bistrita, in valoare de zece mii de lei.

Anul trecut, Ioan Andreica spunea, intr-o emisiune televizata, ca firma s-a transformat din SA in SRL. "Eu am parti sociale. Nu mai sunt actionar, a fost firma pe actiuni si acum este SRL, deci sunt asociat, am parti sociale. Nu detin nicio functie de conducere. Sunt asociat cu doamna Oltean. (...) Este o firma de proiectare si executie", declara Ioan Andreica in emisiunea respectiva.

Potrivit declaratiei sale de avere postata in 16 septembrie 2010 pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Ioan Andreica mentiona ca este asociat la SC Euroland 2002 Bistrita, avand 73 de parti sociale in valoare de 730 de lei, si ca director general al SC Euroland 2002 Bistrita este sotia sa, Sorinica Andreica, iar aceasta a obtinut un venit de peste 39.000 de lei de la firma la care el a lucrat ca inginer proiectant, avand un venit anual de 13.555 de lei.

Totodata, in declaratia de interese Andreica mentiona un numar de 15 contracte aflate in derulare, la vremea respectiva, incheiate cu primarii din Bistrita-Nasaud, Mures si Cluj, dar si cu Electrica Transilvania Nord, in valoare totala de 1,3 milioane de lei. Majoritatea acestor contracte au fost obtinute prin achizitie directa sau cerere de oferta.

Ioan Andreica a demisionat din functia de secretar de stat in MDRT in 13 septembrie 2010, fiind acuzat ca ar fi favorizat primarii PSD si PNL in ce priveste proiectele finantate de minister. Andreica a negat toate acuzatiile si a spus ca, cel putin in privinta proiectelor privind alimentarile cu apa, primarii PDL au primit de doua ori mai multi bani decat ceilalti.

El a ocupat functia in perioada de secretar de stat in MDRT timp de aproximativ doi ani. Referitor la demisia sa, el spunea in 13 septembrie 2011 ca nu a facut-o de pe "o pozitie de razboi" cu ministrul Elena Udrea.