UDMR va cere ferm Guvernului sa mareasca salariile bugetarilor si pensiile in acest an, a declarat joi, la Bistrita, vicepresedintele Uniunii, Laszlo Borbely, adaugand ca nu crede, insa, ca acest lucru va putea fi facut impreuna cu reducerea CAS. Borbely a tinut sa precizeze ca UDMR a insistat ca in programul de guvernare sa fie trecuta majorarea salariilor angajatilor din sistemul bugetar.

"Eu m-am bucurat foarte mult cand versiunea UDMR a fost preluata si de altii, inclusiv de presedinte, si multumesc tuturor care au inteles de ce am insistat cand am finalizat programul de guvernare. Noi am cerut, sa fie foarte clar, si nu neaparat ca noi iesim in fata; dar noi am cerut in mod expres si a fost acceptat evident de colegii din coalitie sa trecem in programul de guvernare ca se vor mari salariile - evident, cu acea mentiune in functie de rezultatele din primul trimestru", a spus Laszlo Borbely, citat de Agerpres.

Liderul UDMR nu a vrut sa lanseze procente in ceea ce priveste marirea salariilor bugetarilor, insa spune ca nu doar acestea trebuie sa creasca in 2012, ci si pensiile: "Nu o sa ma lansez in procente, nu suntem in situatia in care sa lansam acum procente. Cand se termina primul trimestru, tragem linie, vedem care sunt rezultatele economice, care sunt veniturile la buget, ce ne putem permite. Ceea ce pot sa spun sigur din punct de vedere al UDMR este ca noi, conform programului de guvernare, vom fi foarte fermi in continuare, trebuie sa marim salariile si pensiile in acest an. Cu cat? Vom finaliza impreuna in coalitie dupa ce avem datele primului trimestru".

In ceea ce priveste reducerea CAS, Laszlo Borbely afirma ca aceasta masura nu va putea fi luata in acest an, deoarece cresterea economica previzionata la sfarsitul primului trimestru nu va fi una "spectaculoasa": "In legatura cu reducerea CAS, e destul de dificil sa faci cele doua impreuna, deci si punctul meu de vedere sau al UDMR este ca probabil cele doua impreuna nu se prea pot face in acest an. Noi optam pentru marirea salariilor si pensiilor, desi reducerea CAS este o masura benefica pe care o discutam de doi ani de zile, dar cele doua impreuna va fi foarte dificil sa le facem. Ar putea sa fie facute numai daca am avea rezultate si venituri foarte bune, dar deocamdata se pare ca va fi probabil o crestere, dar nu spectaculoasa, in primul trimestru".