Anuntul lui Silviu Prigoana privind renuntarea la candidatura pentru pentru primaria Capitalei din partea PDL a generat tensiuni intre conducerea PDL Bucuresti si intelectualii democrat liberali care l-au atacat pe acesta. Europarlamentarul Cristian Preda a publicat, miercuri, pe blogul personal o informare venita de la organizatia de Bucuresti condusa de Elena Udrea in care se interzic atacurile la adresa lui Silviu Prigoana. "Intelectualii" din partid trebuie sa respecte regulile jocului politic(...) Silviu Prigoana sta cel mai bine in sondaje (...) Orice lovitura aplicata celui care se afla primul in sondaje cu scopul de a-l decredibiliza este un atac la adresa partidului si a intereselor sale", se arata in informarea primita si postata de Preda pe blog.

Silviu PrigoanaFoto: Agerpres

Deputatul PDL Silviu Prigoana a anuntat miercuri ca nu mai candideaza din partea PDL la alegerile pentru Bucuresti, fiind nemultumit ca "greii partidului" Teodor Baconschi, Cristian Preda si Theodor Paleologu nu il considera "suficient de intelectual" ca sa reprezinte partidul.

"Am spus ca nu mai candidez din partea PDL la alegerile pentru Bucuresti datorita faptului ca greii intre ghilimele ai partidului Theodor Baconschi, Cristian Preda si Theodor Paleologu au o campanie impotriva mea, ca nu pot reprezenta partidul. Ei nu considera ca e corect sa fie reprezentati de un cetatean care si-a facut notorietate cu pliciul in Can-Can.

Am decis ca las intelectualii sa reprezinte partidul, sa fac partie, daca eu nu sunt suficient de intelectual sa-i reprezint, daca notorietatea nu conteaza", a explicat Silviu Prigoana, citat de agentia Mediafax.

Silviu Prigoana este sutinut puternic de Elena Udrea si cotat drept cel mai bun candidat pentru primaria Capitalei.

Surse democrat liberale au declarat pentru HotNews.ro ca in interiorul PDL Bucuresti au existat discuti aprinse pe strategia pe care o va aplica organziatia in alegeri. O pare din democrat liberali printre care Cristian Preda, Teodor Banconschi, si Teodor Paleologu au pledat pentru un candidat opus total lui Sorin Oprescu care sa reprezinte coerent si activ Bucurestiul.

Acestia au cerut un candidat din randul intelectualilor, fie in persoana Monicai Macovei fie Cristian Preda care si-a exprimat disponibilitatea in acest sens si prin declaratii publice. Totodata, acestia au refuzat un protocol cu UNPR pentru Capitala nefiind de acord cu asocierea PDL cu partidul lui Gabriel Oprea.

Potrivit surselor citate acestia au argumentat ca "o asociere cu un UNPR plin de oameni compromisi ar aduce un deficit de imagine partidului si ca va fi principala arma de ataca a opozitiei in campania electorala".

Cristian Preda: "Afland ca e (inca) in carti pentru candidatura la Primaria Capitalei, Silviu Prigoana a crezut de cuviinta sa se exprime politic, propunand reintroducerea pedepsei cu moartea. Probabil ca dl Prigoana nu stie ca Belarus e singurul stat din Europa care are inca pedeapsa capitala in legislatia sa (...)

Daca Victor Ponta s-a putut desparti de Dan Sova pentru declaratiile sale negationiste, nu vad de ce noi am mentine in cursa pentru Bucuresti pe cineva care si-ar dori sa traiasca mai degraba la Minsk" (blogul personal, 8 martie)

Teodor Baconschi: "Inteleg ca Silviu Prigoana e bine plasat in sondajele de etapa. Nu vad de ce nu am merge si pe alte variante la Primaria Capitalei. Logica mea e urmatoarea: in cazul ca Sorin Oprescu nu poate fi batut, ar trebui sa avem un candidat care sa nu-i semene lui Sorin Oprescu si care sa reprezinte Bucurestiul activ economic, Bucurestiul companiilor multinationale, Bucurestiul educat, Bucurestiul care vrea o politica edilitara si urbanistica in sfarsit coerenta, nu proiecte futuriste, autostrazi suspendate sau alte stadioane care costa de patru-cinci ori cat ar fi fost cazul sa coste" (Radio RFI, 16 martie)

De partea cealalta, conducerea organizatiei PDL Bucuresti in frunte cu Elena Udrea merge pe sustinerea lui Silviu Prigoana la primaria Capitalei si pe un protocol cu UNPR. "Scopul acestui protocol este castigarea a cat mai multe primarii de sector si a Consiliului General al Capitalei de la USL. Impreuna cu UNPR putem castiga cel putin 4 primarii de sector si sa infrangem USL in Bucuresti", au explicat sursele democrat liberale.

Alianta negociata de Udrea cu UNPR prevede candidati si liste comune pentru posturile de primari de sector, viceprimari si consilieri locali. Astfel in protocolul de sustinere candidaturile pe sectoare ar urma sa fie impartite in mod egal, astfel primariile 1, 3 si 6 ar reveni democrat liberalilor iar UNPR va nominaliza candidati la 2, 4 si 5. Primarii in functie Liviu Negoita (sectorul 3) si Cristian Poteras (sectorul 6) vor fi sustinuti pentru un nou mandat iar pentru primaria sectorului 1 ca varianta este luata in calcul candidatura deputatului Teodor Paleologu.

UNPR ii sustine pe Neculai Ontanu la sectorul 2 si Cristian Popescu Piedone la 4 iar pentru sectorul 5 cu sanse bune impotriva lui Marian Vanghelie este cotat Corin Romanescu, conform sondajelor interne.

Anuntul facut de Prigoana privind renuntarea la candidatura a creat un adevarat scandal in interiorul organizatiei PDL Bucuresti. In timp ce Cristian Preda si Teodor Paleologu au salutat prin declaratii publice, decizia lui Prigoana, in interiorul organizatiei s-a creat un adevarat scandal.

Potrivit surselor HotNews.ro, Elena Udrea ar fi incercat sa-l convinga pe Prigoana sa nu renunte la candidatura si asta pentru ca organizatia nu are un alt candidat credibil. Organizatia PDL Bucuresti a trimis un mesaj electronic in care ii avertizeaza pe "intelectualii" partidului sa nu mai atace membrii PDL si sa respecte deciziile organizatiei.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda reda pe blogul personal mesajul transmis de organizatia de Bucuresti.

"Dezbaterea privind candidatii PDL este o incercare de abatere a atentiei de la tensiunile din USL. Se discuta prea mult despre candidaturile PDL la Bucuresti. Acestea urmeaza un fagas firesc. Deja partidul a anuntat ca s-au stabilit candidatii la sectoare si, in principiu, si la Primaria Generala.

O posibila alianta PDL-UNPR cu siguranta va castiga mai multe sectoare decat USL."Intelectualii" din partid trebuie sa respecte regulile jocului politic. Unii colegi din societatea civila inca nu au inteles ca deciziile luate in interiorul partidului trebuie respectate. Atunci cand majoritatea hotaraste intr-un fel, a critica decizia este total contraproductiv. In orice cultura organizationala functionala, o decizie luata trebuie respectata.

Alegerile locale nu se castiga prin biblioteci, ci in strada, convingand oameni."Intelectualii" trebuie sa inteleaga ca alegerile sunt un joc in care cel mai important lucru sunt voturile.

Silviu Prigoana sta cel mai bine in sondaje. Deputatul Silviu Prigoana este in continuare membru al organizatiei de Bucuresti a PDL. Nu a plecat din partid, fiind in continuare un membru extrem de activ si avand prima sansa pentru obtinerea candidaturii la Primaria Generala. Mai mult decat atat, Silviu Prigoana este, conform tuturor sondajelor de opinie, cel mai bine plasat in cursa electorala pentru Primaria Generala.

Orice lovitura aplicata celui care se afla primul in sondaje cu scopul de a-l decredibiliza este un atac la adresa partidului si a intereselor sale. PDL este un partid in care opiniile tuturor conteaza, dar, in momentul in care s-a luat o decizie, ea trebuie respectata".

Preda comenteaza mesajul primit de la organizatia PDL Bucuresti : "Constat ca, sub semnatura PDL Bucuresti, sunt concepute si difuzate atacuri la adresa unuia dintre membri. Nu e vorba despre un comentariu individual, ci despre unul asumat de o filiala.(...) Constat ca aceste atacuri sugereaza ca in interiorul organizatiei PDL Bucuresti s-ar fi luat o decizie, cand de fapt nu s-a luat niciuna. Minciuna aceasta sprijina indemnul la o critica a intelectualilor demna de retorica fesenista din primavara lui 1990. Intelectualii au redevenit o categorie al carei nume trebuie scris cu ghilimele", comenteaza Preda.