Deputatii din Comisia juridica au adoptat marti raport favorabil la proiectul de lege de modificare a Codului penal, principala prevede fiind ca masura confiscarii extinse a averilor se va aplica in cazul tuturor infractiunilor grave, sanctionate cu peste cinci ani de inchisoare, transmite Agerpres.

"Principala prevedere e aceea ca in situatia in care cineva comite o infractiune care se pedepseste cu mai mult de cinci ani de inchisoare, adica este o infractiune grava, si in cazul in care asupra persoanei in cauza planeaza suspiciuni rezonabile ca averea pe care o are nu poate fi acumulata din mijloace licite, judecatorul poate dispune confiscarea acelei parti din avere care se presupune ca este provenita din activitate infractionala", a declarat progresistul Eugen Nicolicea, membru al Comisiei juridice din Camera Deputatilor.

Nicolicea a explicat ca prevederea asa cum a fost ea adoptata in comisie nu mai este canalizata pe confiscarea speciala care deriva din infractiunea produsa.

"Confiscarea este extinsa la confiscarea speciala, si anume nu aceea provenita direct din acea infractiune pentru care este condamnata persoana, ci in legatura cu aceasta. Si asa cum spune si textul confiscarea extinsa. Se constata ca persoana respectiva are o avere mult mai mare decat activitatea licita care ii aduce venituri si pe care ar fi putut sa o dobandeasca in mod licit", a mai declarat Nicolicea.

Intrebat de presa daca modificarea adusa la legea de punere in aplicare a Codului penal se refera si la faptele de coruptie, deputatul progresist a spus ca "aceasta este una dintre deosebirile fata de forma de la Senat".

"Acolo erau enumerate anumite infractiuni. Si, dupa parerea mea, eroarea comisa de Senat este aceea ca atunci cand enumeri anumite prevederi legale in mod clar scapi unele dintre ele. Prevederea facuta in cadrul Comisiei juridice a Camerei, si anume 'o infractiune a carei pedeapsa este mai mare de cinci ani' nu are nicio scapare. Deci, se refera la acele infractiuni grave pedepsite de catre Cod (Codul penal -n.r.) cu peste cinci ani inchisoare, inclusiv cele de coruptie", a mai declarat Nicolicea.

Deputatul progresist a mai spus ca in baza modificarilor aduse la legea de aplicare a Codului penal masura confiscarii extinse a averilor se va putea aplica si in cazul proceselor in derulare.

"Nicio lege nu actioneaza retroactiv. In cazul proceselor in derulare, cand se va pronunta instanta, se pronunta de atunci acolo. Deci, dupa opinia mea, confiscarea extinsa se aplica si la procesele in derulare care nu au sentinta definitiva", a explicat Eugen Nicolicea.

Raportul favorabil adoptat marti in Comisia juridica va fi inaintat plenului spre dezbatere si adoptare, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz.