Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) si Partidul Civic Maghiar (PCM) au revendicat fiecare la Primaria Targu Mures locul de la statuia poetului Petofi Sandor pentru a marca Ziua maghiarilor de pretutindeni pe 15 martie, relateaza Agerpres.

"Chiar s-a incercat sa se faca o smecherie, organizatia PPMT Mures a depus cererea la Primaria Targu Mures sa li se acorde piata si statuia lui Petofi pe toata durata zilei de 15 martie, intre orele 12.00 si 20.00, practic nelasandu-ne loc sa ne organizam. Si aceasta cu toate ca in anii precedenti au fost invitati la manifestarile noastre si au si participat", a declarat marti presedintele organizatiei Mures a PCM, Laszlo Gyorgy.

Acesta a spus ca a reusit totusi sa obtina autorizatie de la Primaria Targu Mures si ca va organiza manifestarea de 15 martie de la ora 13.00 la statuia lui Petofi Sandor.

"Bineinteles ca asteptam pe toata lumea care este interesata sa participe la aceasta manifestare. Pentru noi semnificatia zilei de 15 martie este mult mai complexa si mai ampla decat sa facem din ea o manifestare politica. Eu cred ca in 15 martie ar trebui ca toate organizatiile sa comemoram impreuna, pentru ca daca avem ceva in comun, acesta este trecutul nostru, istoria noastra. Ne-ar fi placut sa putem organiza aceasta manifestare impreuna cu UDMR si cu PPMT, din pacate dansii s-au hotarat sa faca singuri, desi noi i-am invitat si pe PPMT-isti si pe UDMR-isti", a aratat Laszlo Gyorgy.

La Targu Mures, Ziua maghiarilor de pretutindeni va fi sarbatorita pe 15 martie de UDMR, Partidul Civic Maghiar, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania - Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania si de catre organizatia Tineretul Maghiar Ardelean.

UDMR va incepe cu depuneri de coroane la statuia fostului primar al orasului Bernady Gyorgy la ora 11.00 si va continua la ora 16.00 la Monumentul Secuilor Martiri, unde se asteapta 1.500 de persoane.

CNMT va incepe manifestarile la ora 10.00 in Cetate, iar de la ora 17.00 va avea o manifestare la care mizeaza pe 200 de persoane, la statuia poetului Petofi Sandor, unde va participa si un secretar de stat din Ungaria, Bologh Zoltan.

Organizatia Tineretul Maghiar Ardelean va incheia ciclul manifestarilor de 15 martie, la statuia lui Petofi Sandor, de la ora 19.00, dupa care participantii se vor deplasa la Monumentul Secuilor Martiri unde vor avea loc manifestari artistice.

Potrivit sefului Comisiei de avizare a manifestarilor din Targu Mures, Valentin Bretfelean, in 15 martie husarii calare nu au primit autorizatie pentru a defila prin oras din motive ce tin de igiena, iar organizatorii manifestarilor au fost rugati sa arboreze si Drapelul Romaniei daca arboreaza si steagul altui stat.