Majorarea salariilor este posibila, chiar daca nu s-au indeplinit toate conditiile impuse la taierile din 2010 si mai e nevoie de reforme, insa reducerea CAS-ului nu, fara adoptarea altor masuri economice, cum ar fi majorarea salariului minim, care sa sporeasca veniturile la fondul de pensii, a declarat fostul premier, Theodor Stolojan, la Discutia de Luni. Europarlamentul PDL sustine ca FMI si Comisia Europeana nu vor accepta socoteli de genul: scadem CAS-ul in speranta ca sectorul privat va angaja mai multi oameni si in felul acesta vor fi mai multe contributii la fondul de pensii. Presedintele Traian Basescu a pledat pentru o majorare a salariilor cu 15%, dupa ce premierul Mihai Razvan Ungureanu declarase ca ia in calcul o scadere a CAS-ului cu 5%.

Theodor StolojanFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Asculta integral interviul cu europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Theodor Stolojan la Discutia de Luni

  • Nu s-a realizat integral conditia din 2010 pentru a se face reintregirea salariilor. (…) Personalul bugetar s-a redus totusi cu 200 si ceva de mii iar in 2011 a avut loc o crestere economica mai mare decat cea care a fost luata in calcul. S-a avut in vedere 1,5 la suta ori s-a realizat 2,5%, ori asta inseamna un plus de venituri la buget. Ponderea cheltuielilor cu veniturile bugetarilor a scazut sub 7%.
  • Ne permitem cresterea salariilor. Noi suntem sub 7% ponderea cheltuielior cu veniturile bugetarilor. A fost considerata o marime potrivita pentru economia Romaniei. Deci, putem face aceasta revenire a salariilor la vechiul nivel. Sigur, trebuie duse pana la capat reformele incepute. Practic, sunt sectoare intregi unde reformele nu sunt duse pana la capat. 
  • Am discutat de majorarea salariilor si am stabilit ca ea e posibila. In ce priveste reducerea CAS, unde intra pensii, sanatate, somaj, aici discutam de cu totul alta problema. Romania are un dezechilibru important intre cei care reprezinta forta de munca ocupata si cei care se afla, de exemplu, in sistemul de pensii si numarul lor e mai mare decat cei care platesc CAS. Daca noi avem cinci milioane de pensionari, trebuie sa le asiguri resursele. 
  • Faptul ca nu ne ajunge CAS-ul e o alta discutie. Marim CAS-ul in continuare sau reducem drepturile de pensii. Romania are azi un dezechilibru in structura populatiei care conduce la acest dezechilibru in fondul de pensii. Sa nu uitam ca avem 2 milioane si ceva de romani care lucreaza in afara tarii si nu contribuie cu nimic la sistemul de pensii. Or, Romania isi asuma acest deficit si trebuie sa-l finanteze. 
  • Si acum avem o problema. Pe buna dreptate, sectorul privat ne spune ca aceste contributii pentru asigurari sociale nivelul lor este prea ridicat in Romania. Daca ajungem cu totii la concluzia ca marimea CAS este foarte mare raportata la nivelul salariilor si deranjeaza in mod vizibil sistemul privat, ceea ce toate lumea accepta ca asa este, atunci putem reduce CAS si marim sarcina pe bugetul tarii. Pe care ne-o asumam, adica spunem: domnule, reducem CAS, cream un deficit si mai mare la fondul de pensii dar avem speranta ca sectorul privat va raspunde, va angaja si mai multa forta de munca. Asemenea socoteli noi putem face, dar ele nu sunt acceptate nici de FMI nici de Comisia Europeana. Asta va spun sigur pentru ca-i cunosc foarte bine. Ei nu merg pe socoteli din astea: domnule, daca reduc CAS sectorul privat va angaja mai multi oameni si in felul acesta va creste activitatea economica si veti avea mai multe venituri la fondul de pensii. Deci ei nu merg pe socoteli in viitor. Ei vor sa vada ce se intampla in lunile in care n-are loc aceasta crestere. 
  • In aceste conditii nu se poate reducerea CAS, dar daca o facem intr-un cadru de mai multe masuri economice ea devine posibila. De exemplu, avem salariul minim in Romania. Daca combinam reducerea CAS cu majorarea salariului minim in Romania este posibil sa compensam din pierderea de venituri la fondul de pensii prin castigul de venituri ca urmare a majorarii salariului minim. Sa nu uitam ca foarte multe firme in Romania inca folosesc slariul minim ca un mijloc de evaziune pur si simplu. 
  • In continuare este nevoie de examinarea bazei de venituri la care se aplica cotele de CAS. Pentru ca suntem inca o tara in care consideram ca milioane de romani trebuie sa fie ingrijiti medical cand se imbolnavesc, dar nu trebuie sa contribuie la sistemul de asigurari. Daca romanii doresc ca pentru copii sa nu se plateasca asigurari de sanatate atunci trebuie sa prevedem in bugetul tarii contributia pentru asigurari de sanatate pentru oricine in Romania caruia ii spunem ca are asigurarea medicala gratuita. Reducerea CAS neinsotita de alte masuri care sa sporeasca veniturile fondului de pensii nu e posibila.
  • Eu nu cred ca Romania va intra in recesiune. Avem prognozele facute de catre toate organizatiile financiare internationale si care toate anunta pentru Romania un an de crestere economica,sigur cu variatii de la 0,8% anuntata de BERD pana la 1, 6% crestere anunta de Comisia Europeana, sunt mai multe prognoze si ale FMI si ale Bancii Mondiale. Deci, deocamdata n-ar trebui sa ne facem probleme.

NOTA: Emisiunea Discutia de Luni poate fi ascultata incepand cu orele 19.10 pe frecventele Radio France International (Bucuresti - 93, 5 FM)