Sedinta de luni a plenului Senatului a fost suspendata iar lucrarile Camerei Deputatilor au inceput cu intarziere dupa ce senatorii si deputatii UDMR au primit, din partea presedintelui Uniunii, mandat sa nu participe la lucrarile plenurilor pana la adoptarea unei HG privind UMF Targu Mures. In urma deciziei UDMR, presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat ca Guvernul a primit din partea coalitiei un mandat de a rezolva problema UMF Targu Mures si si-a exprimat convingerea ca pana marti se va ajunge la o solutie. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat la finalul sedintei de plen ca la nivelul Camerei nu s-a creat un blocaj prin lipsa deputatilor UDMR de la lucrari si ca este nevoie de mai mult dialog.

"Cred ca problemele sunt rezolvabile daca se respecta legea. Legea Invatamantului prevede foarte clar, iar Guvernul si-a asumat raspunderea pe aceasta lege, ca in Romania activeaza 3 universitati multiculturale: Universitatea din Cluj Babes-Bolyai, Universitatea de Arte din Targu Mures si Universitatea de Medicina si Farmacie. Astazi Guvernul a primit din partea coalitiei un mandat clar de a rezolva aceasta problema cu respectarea tuturor prevederilor legale si parerea mea este ca vor gasi o solutie pana maine", a declarat luni presedintele Senatului, Vasile Blaga.

Referindu-se la absenta senatorilor UDMR si lipsa de cvorum de sedinta din Senat, Blaga a precizat: "Credeam ca toata lumea va veni astazi la plen. Din pacate, nu au venit. Am avut doar 61 de colegi in sala si am suspendat sedinta. Nu este o situatie confortabila in momentul in care, iata, nu putem legifera. Si astazi erau legi extrem de importante. Este vorba de doua proiecte de legi de care depinde raportul MCV - Codul civil si de proiectul privind confiscarea extinsa. Chiar am vorbit cu domnul Puiu Hasotti, care a participat la sedinta Biroului Permanent al Senatului, si i-am reamintit ca au declarat ca vor participa la probleme de interes national. Acestea sunt probleme de interes national", a mai spus Vasile Blaga, citat de Agerpres.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a precizat, luni, "nu este vorba de un blocaj, ar fi nevoie de mai mult dialog. Dansii au fost in Camera Deputatilor si au inregistrat si prezenta la lucrari. Inteleg ca s-au retras. Este un subiect pe care trebuie sa-l discutam in coalitie. [...] Nu e nimic care sa ne impacienteze", relateaza Agerpres. Roberta Anastase a mai precizat ca a discutat cu liderii de grup care au sustinut scoaterea de pe ordinea de zi a sedintei de votul final, in urma absentei parlamentarilor UDMR si ai opozitiei.

Intrebata daca sunt probleme in coalitie din cauza situatiei de la UMF, Roberta Anastase a declarat: "inteleg ca exista discutii pe marginea aplicarii legii. Nu e ceva extraordinar."

La insistentele jurnalistilor cu privire la posibilitatea existentei unui blocaj in coalitie, presedintele Camerei Deputatilor a continuat: "Nu i-as zice blocaj, as zice ca e nevoie de mai mult dialog."

Deputatii UDMR au primit, din partea presedintelui Uniunii, mandat sa nu participe la sedinta de plen pana la adoptarea unei Hotarari de Guvern privind Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, a anuntat luni Mate Andras, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor. Si senatorii UDMR au absentat, luni, de la lucrarile Parlamentului. "Nu e vorba de protest, efectiv nu participam astazi la sedinta Camerei", a precizat Mate Andras.

Citeste si: