Coalitia de guvernare urmeaza sa reia luni in discutie infiintarea unei sectii in limba maghiara la UMF Targu Mures, dupa ce democrat-liberalii au solicitat reprezentantilor UDMR un ragaz pentru a discuta aceasta chestiune in partid, scrie Agerpres.

Vicepremierul Marko Bela sustinea la inceputul saptamanii trecute ca daca nu se va gasi o solutie cu privire la situatia Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures pana saptamana viitoare, personal, se gandeste sa renunte la prezenta sa in Guvern, punctand ca se pune sub semnul intrebarii si prezenta UDMR in coalitie.

"Deocamdata nu avem niciun fel de rezultat (in discutiile din coalitie - n.r.). Toata lumea este de acord ca situatia poate fi deblocata numai prin hotarare de guvern, dar nu am reusit sa cadem de acord cu continutul hotararii de guvern. Colegii din PDL ne-au cerut un ragaz pana luni, fiindca trebuie sa discute in partid, deci am convenit ca luni reluam discutia, dar trebuie sa va spun ca daca saptamana viitoare nu se gaseste o solutie convenita de catre toata coalitia, eu, personal, nu pot sa merg mai departe. Si bineinteles ca se pune sub semnul intrebarii si prezenta UDMR in coalitie", declara marti, pentru Agerpres, Marko Bela.

Liderii UDMR au sustinut, in ultima perioada, ca legea educatiei este aplicata partial, in contextul in care la UMF Targu Mures nu a fost infiintata o linie in limba maghiara.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri, la Bistrita, ca partidul sau nu a acceptat niciodata ultimatumuri din partea UDMR sau altor formatiuni politice. Potrivit lui Oltean, UDMR trebuie sa dea dovada de ratiune si nu de pasiune politica, liderul democrat-liberal declarandu-se convins de faptul ca Uniunea nu va parasi arcul guvernamental.

Secretarul general al PDL a recunoscut ca discutiile in cadrul coalitiei sunt 'aprinse' in legatura cu aceasta tema.

"Este o discutie destul de aprinsa in interiorul Puterii. Noi speram sa gasim o solutie care sa fie conforma cu legea educatiei si invatamantului. Personal, sunt pentru lege, pentru aplicarea legii si nimic in afara legii, niciun milimetru in afara legii. Daca legea spune ca acesta-i drumul, acesta-i drumul, pentru ca legea este adoptata de catre Parlament si nimeni nu poate sa ceara altceva decat prevede norma legala", a mai spus Ioan Oltean.

Despre tensiunea dintre PDL si UDMR privind UMF Targu Mures, presedintele Traian Basescu a declarat ca este un subiect pe care nu-l cunoaste. Seful statului a punctat ca nu este treaba sa sa rezolve problemele din interiorul coalitiei de guvernamant.

"Nu cunosc deloc subiectul. Nu a ajuns la mine acest subiect la o eventuala mediere si nici nu cred ca este treaba mea sa rezolv problemele in interiorul coalitiei. Ma intereseaza stabilitatea Guvernului, daca se ajunge la discutii care pun sub semnul intrebarii stabilitatea Guvernului sigur ca va trebui sa ma implic constitutional", a declarat Basescu duminica, intr-o emisiune televizata.