Liderul PSD Victor Ponta a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca "este o umilinta pentru Romania sa aiba un presedinte ca Traian Basescu", el adaugand ca nu va fi niciun guvern PSD-PDL, iar USL va guverna deoarece "ceea ce decid oamenii nu poate fi intors" de presedinte.

"E foarte adevarat. Si eu exclud. Nu va fi niciun guvern PSD-PDL", a spus Victor Ponta, intrebat despre faptul ca presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca nu crede in posibilitatea unui Guvern PSD-PDL dupa viitoarele alegeri, el precizand insa ca "o varianta care sa apropie doua partide este PDL-PNL".

Pe de alta parte, intrebat despre faptul ca presedintele a spus ca s-a simtit jignit in ultimii ani, Victor Ponta a replicat: "Cred ca pentru Romania au fost opt ani de umilinte, pentru noi, ca romani, sa avem in functia de presedinte un om cu un nivel atat de scazut si profesional si moral. Este o umilinta pentru Romania sa aiba un presedinte ca Basescu"

Totodata, intrebat daca, in ipoteza in care dupa alegeri USL va avea majoritate clara, insa presedintele, prevalandu-se de articolul 103 din Constitutie, respectiv deoarece USL este alianta, nu partid, nu va incredinta Uniunii formarea noului Cabinet, Ponta a spus ca vointa poporului nu poate fi "intoarsa de Traian Basescu. "Vom guverna. Vom guverna. Ceea ce decid oamenii, nu poate fi intors de Basescu", a spus el.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani", ca nu crede in posibilitatea unui Guvern PSD-PDL dupa viitoarele alegeri, el precizand insa ca "o varianta care sa apropie doua partide este PDL-PNL".

Intrebat daca se prefigureaza, dupa viitoarele alegeri, un guvern PSD-PDL, presedintele a spus: "Nu cred ca este posibil asa ceva. Cred ca, daca este vreo varianta care sa apropie doua partide, este PDL-PNL. Poate fi o varianta. Dar nu vreau sa prejudec cu nimic" .

Traian Basescu a mai spus ca precedenta coalitie facuta de PDL cu PSD a fost "abandonata pe nimic" de social-democrati. "Cu PSD-ul s-a incercat marea coalitie, au abandanat-o pe nimic, pentru interese electorale", a spus presedintele.

Intrebat daca va numi un guvern USL, in cazul in care USL va avea o majoritate parlamentara in iarna, presedintele a recomandat tuturor sa citeasca cu atentie articolul 103 din Constitutie.

"Eu as citi foarte bine articolul 103 din Constitutie. Si ii rog pe toti politicienii sa citeasca si sa vada si comportamentul meu cand am chemat partidele pentru consultari la formarea Guvernului Ungureanu. Eu am chemat exact pe formularea din articolul 103 care spune `Presedintele invita la consultari partidele reprezentate in Parlament`. Partidele", a raspuns Traian Basescu.

Intrebat din nou despre ipoteza in care USL va avea o majoritate parlamentara, el a spus: "USL nu e partid, e o alianta. Nu e partid".

Presedintele nu s-a pronuntat nici pe tema unei eventuale victorii PDL-UNPR la locale si apoi la legislative. "Nu stiu. Hai sa vedem ce iese la vot si sa discutam", a spus el.