Deputatul PNL Horea Uioreanu avertizeaza ca bugetarii ar putea iesi in strada pentru a obtine majorarea salariilor aplicand metoda "patentata" de minerii din Valea Jiului, care au obtinut de la Ministerul Economiei cresterea veniturilor in urma unor proteste care au durat aproape o saptamana.

Potrivit unui comunicat al lui Horea Uioreanu transmis duminica, citat de Mediafax, majorarea salariilor ar trebui sa-i vizeze si pe angajati de la stat, nu doar pe mineri, pentru ca si bugetarii, care au pierdut un sfert de salariu in 2010, au dreptul la recuperarea salariilor si la indexari.

"Ortacii au iesit in strada si, dupa doar cateva ore de negocieri, au obtinut o crestere a veniturilor. Victoria obtinuta de mineri ii indreptateste pe toti nemultumitii Romaniei sa procedeze la fel, pentru a obtine majorari salariale. Pana sa se ia o decizie finala cu privire la veniturile romanilor, Executivul a cedat sub presiunea lampaselor si a acordat minerilor o crestere a sporului de periculozitate. In mod cert minerii merita asemenea sporuri, dar la fel de sigur este faptul ca bugetarii, care au pierdut un sfert de salariu in 2010, au dreptul nu doar la recuperarea salariilor, ci si la alte indexari. Or, in acest moment, se pare ca singura metoda viabila, patentata de mineri, care asigura succesul, este iesirea in strada si blocarea unor artere de circulatie", se arata in documentul citat.

Uioreanu considera ca, in fapt, decizia Ministerului Economiei in ceea ce priveste satisfacerea revendicarilor sindicatelor minerilor "poate sa se dovedeasca a fi una sinucigasa pentru guvern".

"Toate categoriile sociale, in special bugetarii, au acum o motivatie in plus pentru a iesi in strada si a apela chiar la metode radicale de protest, pentru a-si recastiga drepturile salariale. Ei pot ocupa un drum, sau o gara, pot porni in mars spre Capitala, dupa modelul minerilor, cu certitudinea ca vor avea castig de cauza. Anul 2012 e an electoral si domnul presedinte Traian Basescu nu va permite independentului premier Mihai Razvan Ungureanu sa compromita sansa PDL de a exista", se mai arata in comunicatul deputatului liberal.

Horea Uioreanu a subliniat ca ultimele zile au fost pline de declaratii legate de o posibila majorare a salariilor bugetarilor sau, in contrapartida, de reducerea CAS pentru toata lumea.

"Efortul bugetar ar fi cam acelasi, dar, intr-un caz ar beneficia de masura doar "bugetarii grasi si nesimtiti", catarati in spatele statului, la fel de slab si de pricajit ca si acum doi ani. Pe de alta parte, reducerea CAS s-ar aplica tuturor angajatilor, posibil si angajatorilor, adica ar avantaja mult mai multi cetateni. Personal, nu cred ca vom asista la o reducere a CAS pentru toata lumea. Sunt convins ca domnul presedinte Traian Basescu va sacrifica cateva milioane de angajati pentru a reda bugetarilor salariile din 2010 si pentru a-i acuza apoi ca sug sangele economiei private. La fel cum va proceda si cu minerii, despre care se va spune in curand ca au facut presiuni pentru a trai bine", a conchis Uioreanu.