Presedintele PSD, Victor Ponta, i-a adresat premierului Mihai Razvan Ungureanu o noua scrisoare deschisa, in care atrage atentia asupra politizarii numirilor din administratie si apreciaza ca "este tot mai mare nevoie de actiuni de curatenie in sistemul vamal din Romania".

"In continuare, societatea romaneasca primeste semnale confuze in legatura cu vointa dumneavoastra, ca prim-ministru, de a schimba cu adevarat ceva din modul in care s-a comportat coalitia de guvernare in ultimii ani. Vreau sa va atrag atentia asupra a doua probleme grave, care pot fi rezolvate de dumneavoastra: In primul rand, politizarea numirilor din administratie. Este o tema extrem de serioasa, care sta la originea lipsei de eficienta sau chiar a coruptiei unor zone importante din administratie. (...) In al doilea rand, este tot mai mare nevoie de actiuni de curatenie in sistemul vamal din Romania. Sunt mult prea multe zone neclare atat in ceea ce priveste activitatea sefului ANAF, care are o legatura directa (conform mai multor surse publice) cu fenomenele de coruptie din vami, cat si in ce priveste activitatea sindicala din Vami", sustine Ponta in scrisoarea deschisa, citeaza Mediafax.

Legat de prima chestiune semnalata, Ponta mentioneaza ca "cel mai recent caz, aparut in contextul socantului caz de impuscaturi in plina strada la un coafor din Bucuresti, se refera la numirile din Politia Romana, care sufera de acelasi pacat al politizarii".

"Chiar in aceste zile, Liviu Popa, seful Politiei Romane, a reclamat faptul ca numirile in politie sunt politice si a anuntat ca a prezentat concluziile sale cu privire la Politia Capitalei inca din ianuarie. Efectul politizarii duce la drame si tragedii, pentru ca eficienta Politiei scade atunci cand in functii executive sunt numiti oameni pe criterii politice si nu pe criterii de competenta. Drama din Bucuresti nu este singulara, existand multe alte cazuri la fel de grave in restul tarii (va aduceti aminte, cu siguranta, de crima comisa in public la Giurgiu, la fel de mediatizata)", adauga el.

In opinia liderului PSD, sunt necesare verificari cu privire la modul in care s-au facut numiri politice in trecut, precum si garantii cu privire la blocarea politizarii pentru perioada care urmeaza, cu atat mai mult cu cat este vorba de un an electoral.

"Politia Romana este o institutie respectabila, in care activeaza foarte multi profesionisti de inalta calitate si a carei credibilitate trebuie protejata", mai spune el.

Victor Ponta scrie totodata ca a auzit "absolut indignat" de existenta unui protocol semnat intre seful Vamilor si sindicalistii din vami condusi de Vasile Marica, "in care acestia din urma se angajeaza sa isi faca datoria, in schimbul netransferarii unora dintre atributiile lor catre alte autoritati!".

"Daca asa ceva exista, este absolut revoltatoare realitatea pe care o descrie - respectiv aceea ca functionarii publici isi fac datoria doar daca li se raspunde pozitiv la un santaj", continua liderul PSD.

Ponta opineaza ca, atat pentru consolidarea acestei institutii, cat si pentru eliminarea oricaror suspiciuni de coruptie, este nevoie de demararea unor anchete credibile, care sa se refere la toate aceste zone.

"Fara astfel de actiuni, promisiuni sau deziderate legate de cresterea colectarii si combaterea evaziunii fiscale raman la nivel de declaratii demagogice. Astept, domnule prim-ministru, un raspuns cu privire la aceste probleme, care necesita clarificari si masuri urgente", conchide el.