Senatorul Dan Sova nu mai este deocamdata purtator de cuvant al PSD si este trimis in perioada urmatoare la Washington, pentru a se documenta pe problema Holocaustului, a anuntat miercuri presedintele PSD, Victor Ponta, la Palatul Parlamentului, dupa ce Sova a facut la un post tv o serie de declaratii pe marginea carora partidul si-a cerut ulterior scuze.

"A facut o mare gafa. Am exprimat punctul de vedere al PSD, care este in totala contradictie cu ceea ce a zis Dan Sova si mi-am cerut scuze in numele PSD si el si-a cerut scuze. Si cred ca trebuie sa plateasca pentru gafa pe care a facut-o. L-am anuntat de azi ca nu mai activeaza ca purtator de cuvant al PSD pana nu pleaca la Muzeul Holocaustului de la Washington, sa vada cu ochii lui ceea ce am vazut si eu si ce s-a intamplat in Romania cu evreii care au fost omorati si in Romania si in Transnistria, si mai departe. Si dupa ce se intoarce sunt convins ca putem intelege cu totii ca sunt evenimente istorice pe care trebuie sa le cunoastem si sa le recunoastem. In rest, singura scuza pe care o are este ca nu a avut niciun fel de intentie, pur si simplu a dat un raspuns stupid la o intrebare si cred ca deja plateste pentru asta", a declarat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

El a mentionat ca Dan Sova va pleca imediat ce isi va lua viza pentru SUA.

Romani CRISS si Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea AntiSemitismului in Romania au depus miercuri plangere penala impotriva senatorului Dan Sova, pentru afirmatiile acestuia cu privire la Holocaust. In plangerea penala, depusa la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se sustine ca a fost incalcat articolul 6 din OUG 31/2002 privind interzicerea negarii Holocaustului, care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

"Datele istorice arata ca la Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca de soldatii din armata germana (...) Nu au participat soldati romani. Este un lucru lamurit istoric", a declarat senatorul si purtatorul de cuvant PSD, Dan Sova, intr-o emisiune TV.

Fata de declaratiile lui Dan Sova si-a exprimat "profundul dezacord" si "indignarea" Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania. Institutul l-a acuzat pe Sova ca neaga Holocaustul si ca declaratiile sale incalca legea.

De cealalta parte, Dan Sova a spus ca regreta daca afirmatiile sale "au fost gresit intelese" si ca "pogromul de la Iasi si politica anti-evreiasca a regimului Antonescu sunt fapte incontestabile, pe care in mod evident nu le poate nega nimeni".

Contactat de HotNews.ro, liderul PSD Victor Ponta a declarat ca "a fost o exprimare gresita si [n.r. Dan Sova] si-a cerut scuze. Nu a avut nicio intentie, sa-si asume raspunderea si pe viitor sa invete aceasta lectie".

Citeste si: Profesorul Michael Shafir despre declaratiile lui Dan Sova referitoare la Holocaustul evreilor din Romania: "PSD are datoria sa se distanteze explicit de spusele domnului Sova. Nu ajunge sa fie demis"

Dan Sova a fost purtator de cuvant al PSD doar 10 zile

Dan Sova a fost numit purtator de cuvant al social-democratilor in 27 februarie, desemnarea sa fiind anuntata intr-o conferinta de presa de presedintele PSD Victor Ponta. Cu numai o zi inainte, Sova fusese acuzat de senatoarea PDL Mihaela Popa ca a amenintat-o in pauza unei emisiuni TV, spunandu-i ca o va "calca in picioare". Victor Ponta a precizat atunci ca decizia numirii lui Dan Sova in functia de purtator de cuvant a fost luata dupa ce partidul a verificat acuzatiile aduse de senatoarea PDL.

"L-am numit astazi [n.r. pe Dan Sova] in functia de purtator de cuvant, dupa ce am verificat acuzatiile care au fost aduse ieri de catre o colega de la PDL. Probabil ca stiau ca urmeaza sa fie anuntat purtator de cuvant si s-a inscenat asa o mica poveste de presa. Sunt convins ca domnul Sova va putea sa reprezinte punctul de vedere al PSD foarte bine", a declarat atunci Victor Ponta.

Senatorea PDL Mihaela Popa l-a acuzat pe colegul ei social-democrat Dan Sova ca a amenintat-o in studiourile Realitatii TV, in pauza unei emisuni, ca o va "calca in picioare". Senatorul PSD a negat insa acuzatiile si a precizat ca i-a spus acesteia doar ca este "ridicola" si ca vine "in emisiune ca o floare blonda". Dupa emisiunea "Test de stres" moderata de Ionel Danca, Mihaela Popa a postat pe blogul ei un text in care spune ca Dan Sova s-a enervat in momentul in care l-a intrebat, in direct, cand a fost ultima oara in colegiul pe care il reprezinta.

Citeste si: