Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca reducerea CAS-ului la angajat ar fi o politica gresita, precizand ca "daca vrei sa-l ajuti pe angajat reduci alte impozite". Premierul Mihai Razvan Ungureanu declarase, luni seara, la postul national de televiziune, ca are in vedere o scadere a CAS-ului pentru angajat si "poate pentru angajator" intre 3 si 5 puncte procentuale. Victor Ponta sustine ca "Ungureanu a facut o mica greseala", afirmand ca nu la angajat, ci la angajator ar trebui facuta aceasta reducere. "Marea problema e ca nu a spus cand", a adaugat liderul PSD.

Asculta declaratia lui Victor Ponta despre reducerea CAS

Descarca fisierul audio in format MP3

Mihai Razvan Ungureanu: "Am in vedere scaderea CAS, sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori, intr-o marja de 3 pana la 5%, in functie de capacitatea noastra de a ne permite asa ceva, care tine de felul in care exista bani la buget, si externa, in functie de conditiile de mediu economic si financiar" (TVR, luni, 5 martie)

  • Victor Ponta, la HotNews.ro: E unul din cele 15 puncte pe care eu le-am propus la investirea guvernului Ungureanu. Aici, dl Ungureanu a facut o mica greseala ca nu-i de specialitate. Nu la angajat, la angajator se face aceasta reducere, pentru a ajuta angajatorul sa creeze noi locuri de munca. Asta-i scopul, in general, la politicile fiscale cand reduci CAS-ul. Nu-i nimic, invata lucrurile astea pe parcurs, la locul de munca. Marea problema e ca nu a spus cand.
  • Ideea este sa calculezi care este impactul bugetar. Cred ca dl Ungureanu nu are acest calcul dar il poate obtine de la ministerul finantelor sau i-l dau eu. Si trebuie sa realizezi ca masura reducerii CAS-ului la angajator se face pentru a-l stimula pe angajator, in zona privata in special, sa creeze noi locuri de munca.
  • Asta cred ca ar fi o politica gresita. Daca vrei sa-l ajuti pe angajat reduci alte impozite. Asta cu angajatorul e problema celor care creaza locuri de munca. Dincolo de asta, a fost unul dintre cele 15 puncte ale noastre, sigur ca vom sustine un asemenea proiect. Din pacate, dl Ungureanu n-a anuntat nici cum nici cand o va face. Dar faptul ca unul din cele 15 puncte ale noastre a spus ca e bun e un semn pe care-l salut. Ca sa fim sinceri, nu este nici ideea USL, nici ideea lui Boc, nici a lui Videanu. Este una din propunerile facute de Consiliul Investitorilor Straini, in scris, si puterii si opozitiei. Pe care cei de la putere a zis ca-i buna dar n-au facut-o noi cei din opozitie am zis ca-i buna si o s-o facem. Ca sa fim corecti, cine a fost cu ideea prima data.

In mai 2011, Adriean Videanu, fost ministru al economiei, anunta ca reducerea CAS este posibila pana la 3,1% si ca aceasta va fi discutata la prima misiune a FMI in Romania. Videanu a precizat ca Guvernul lucreaza la reducerea contributiilor sociale, insa Guvernul Boc nu a luat o decizie in acest sens. Fostul premier Emil Boc a declarat, la randul sau, ca reducerea contributiilor sociale pentru angajatori va fi principala masura adoptata de Guvern atunci cand datele economice vor permite o astfel de relaxare fiscala.