Victor Ponta ii cere premierului Mihai Razvan Ungureanu, intr-o scrisoare deschisa, sa ia "masurile necesare" in cazul seful ANAF, Sorin Blejnar, despre care afirma ca are un comportament "inacceptabil" si pe care il acuza de "spectacol mediatic" prin afirmatiile calomnioase la adresa sa.

Redam mai jos scrisoarea liderului USL:

Domnule Prim-Ministru,

Doresc sa va atrag atentia asupra unor abuzuri deja dovedite comise de un inalt functionar public, in exercitarea functiei pe care o ocupa. Ma refer la domnul Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care pe parcursul anului 2011, folosind ilegal functia pe care o ocupa, a lansat in mod repetat acuzatii nefondate la adresa mea, a initiat mai multe controale bazate pe baza acestor acuzatii si a sesizat alte institutii ale statului in scopuri pur politice.

Va mentionez doar cateva din cele mai recente acuzatii publice facute de acesta in calitatea sa de sef ANAF :

Sorin Blejnar, despre Victor Ponta, 19 iulie 2011: "Simte ca se strange latul pentru ilegalitatile pe care dumnealui le-a facut in domeniul fiscal". Sorin Blejnar a sustinut ca are probe pentru afirmatiile pe care le face si ca "in instanta imi voi permite sa incalc secretul fiscal" in cazul unui om care "este partas la fraudarea statului roman". (...) Sorin Blejnar l-a acuzat pe seful PSD ca a cheltuit anual "200.000 de euro ca sa se rastoarne de vreo doua ori cu masinile". Sorin Blejnar l-a mai acuzat pe Ponta ca "a incercat sa puna presiune pe angajatii nostri, intimidand". (Sursa: Hotnews 19 iulie 2011)

Sorin Blejnar, 21 noiembrie 2011: „Ponta a primit sponsorizari fictive de la Vantu”. Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sustine ca firma de raliuri a lui Victor Ponta si a pilotului Edwin Keleti a primit sponsorizari fictive de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Pe langa banii primiti ilegal de la "regele Astfaltului" Dorinel Umbrarescu, "asa zisul club de raliuri al domnului Ponta a facut niste prestari de servicii si catre domnul Vintu", a declarat seful Fiscului, invitat luni seara, la TVR. "Domnul Ponta a beneficiat de sponsorizare vreo 300.000 de dolari de la Negoita, de la Umbrarescu si de la Vintu. Spun in premiera, asa zisul club de raliuri al domnului Ponta a facut niste prestari de servicii catre domnul Vintu. Din 2007 pana in 2009 si-au luat bani de acolo, am si facturi si dovezi. Eu astept ca domnul Ponta sa ma dea in judecata si sa aduc aceste dovezi in instanta. (...) N-a fost vorba de sponsorizari, ci de prestari de servicii fictive. De fapt, au fost niste facturi fictive emise de catre firma Automedia", a acuzat Sorin Blejnar. (Sursa: Ziare.com, 21 noiembrie 2011)

Toate aceste afirmatii calomnioase (inclusiv ca as fi primit bani din consultanta juridica la Complexele Energetice Turceni si Rovinari) au fost verificate de institutiile statului ANAF si ANI. Va transmit alaturat concluziile oficiale ale celor doua institutii, din care rezulta foarte clar ca toate acuzatiile dlui Blejnar la adresa mea sunt simple minciuni.

Doresc sa va asigur ca pentru imaginea mea politica actele clare de persecutie institutionala promovate de seful ANAF mi-au fost, in final, favorabile, dovedind ca nu am nimic de ascuns si ca pot sa inving statul roman prin armele legale. Dar dvs, ca Prim-Ministru al Guvernului aveti datoria sa luati masuri pentru ca astfel de oameni, care isi incalca in mod evident atributiile si comit abuzuri in scopuri eminamente politice sa nu mai ocupe functii in cadrul administratiei pe care o conduceti.

Ati afirmat recent, in mod corect, ca dvs decideti cine ramane si cine pleaca din functiile de conducere din cadrul Guvernului. Prin urmare, dvs sunteti cel mai potrivit sa ia masurile care se impun si in acest caz.

Din punctul meu de vedere, este inacceptabil un astfel de comportament din partea unui om de la care se asteapta mai putin spectacol mediatic si mai multa eficienta in combaterea evaziunii si in limitarea coruptiei din sistemul pe care il administreaza.

Astept cu interes decizia dvs in ceea ce il priveste pe Sorin Blejnar, tinand cont de lucrurile pe care vi le-am precizat, precum si raportandu-ma la standarde mai ridicate cu privire la profesionalismul si integritatea care ar trebui sa caracterizeze inaltii functionari publici.

Cu caracter personal dle Prim Ministru cred ca acesta este un caz extrem de cunoscut de opinia publica in care aveti ocazia sa aratati ca sunteti un om cu adevarat liber, ca nu veti proteja persoanele care au comis grave abuzuri inainte de formarea Guvernului pe care il conduceti si ca intelegeti sa puneti in practica frumoasele principii enuntate deseori de dvs cu referire la o administratie mai corecta si mai profesionista in Romania.