"Imi pare rau ca intrarea tarii noastre in spatiul Schengen a fost din nou amanata", afirma presedintele PSD Victor Ponta, intr-o postare pe blogul sau. Liderul social-democrat enumera motivele pentru care "nu aum fost primiti in Schengen", mentionand opozitia Olandei si faptul ca "Traian Basescu este deja un personaj politic considerat nefrecventabil de liderii europeni". La randul sau, presedintele PNL Crin Antonescu sustine intr-un interviu pentru Agerpres ca Romania "nu si-a jucat suficient toate cartile". Reamintim ca liderii europeni au recomandat joi ca Romania si Bulgaria sa primeasca in septembrie 2012 o data clara de aderare la spatiul de libera circulatie.

Intr-un material intitulat "De ce nu am fost primiti in Schengen", Ponta afirma ca ii pare rau "ca intrarea tarii noastre in spatiul Schengen a fost din nou amanata".

"Dar m-am bucurat ca cele mai clare si puternice voci care s-au ridicat in favoarea Romaniei au fost cea a lui Martin Schulz (Presedintele social democrat al Parlamentului European) si cea a doamnei Helle Thorning-Schmidt (premierul social democrat al Danemarcei). Fac aceasta afirmatie pentru ca poate crapa de rusine obrazul (daca cumva exista) unui europarlamentar intelectual al PDL care tot afirma ca socialistii se opun!", afirma presedintele PSD.

Acesta enumera cateva motive pentru care Romania nu a fost primita in Schengen:

"1. In primul rand, pentru ca s-a opus Olanda. O actiune la fel de incorecta si bazata doar pe interese de politica interna ca si cea a Romaniei fata de Serbia! Ce tie (pozitia Olandei) nu-ti place, Serbiei nu-i face! Nu cred ca poti invoca ceva rau facut de un partener daca si tu procedezi la fel (...).

2. Traian Basescu este deja un personaj politic considerat nefrecventabil de liderii europeni (cum era Berlusconi inainte de demisie); gestul cu Serbia si declaratiile vadimiste cu Portul Rotterdam nu fac decat sa confirme aceasta impresie. Sunt convins ca participarea la acest Consiliu European a premierului Ungureanu in locul lui Basescu ar fi ajutat foarte mult. Pacat ca grandomania unuia si lipsa de curaj a celuilalt au stopat aceasta rocada benefica pentru tara.

3. In al treilea rand, ar trebui sa fim naivi sa credem ca circul regizat in Romania la inceputul anului 2011 a pacalit pe cineva din Europa. Partenerii europeni stiu foarte bine ca, din cei 231 politisti de frontiera si vamesi cercetati si arestati in direct, azi se mai afla in inchisoare fix – ati ghicit! – ZERO. Si ca de fapt totul este la fel ca inainte. Iar, cat timp Sorin Blejnar si tot sistemul politic de control al vamilor a ramas neatins, este un gest temerar sa pui SIS (Sistemul de Informatii Schengen) la dispozitia tocmai acelor persoane care gestioneaza contrabanda si evaziunea fiscala in tara noastra.

4. In fiecare zi vedem pasapoarte romanesti eliberate ilegal prin coruptie, masini furate inmatriculate fara probleme, tiruri cu produse olandeze blocate in vami intr-un tip de represalii stupide. Nu cred ca ignorarea acestor realitati ne va ajuta in viitor, dimpotriva!"

"Pot doar sa constat ca cele doua obiective europene (MCV si Schengen) ramase in sarcina Guvernului Basescu-Boc sunt ratate in mod constant", afirma Ponta.

In opinia liderul social-democrat, "e usor sa dai vina pe Europa", insa "eu cred ca viitorul guvern USL trebuie sa abandoneze strategiile acestea perdante, sa fim realisti si pragmatici, iar rezultatele nu o sa intarzie sa apara".

La randul sau, presedintele PNL Crin Antonescu a declarat pentru Agerpres că România "nu şi-a jucat suficient toate cărţile" şi că negocierile referitoare la Tratatul de stabilitate fiscală ar fi fost un bun prilej pentru ca ţara noastră să-şi rezolve problema aderării la spaţiul Schengen.

"Pe fond, este de necontestat că România şi actuala Putere ar fi trebuit să aibă o politică mult mai fermă în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, eficienţa în sistemul vamal. Au crezut că îi pot păcăli cu tot felul de lucruri declarate, cu tot felul de bilanţuri triumfaliste în această privinţă şi iată că nu i-au păcălit pe toţi. Cred, pe de altă parte, foarte realist, că România nu şi-a jucat suficient toate cărţile într-un ansamblu mai larg. Fiecare ţară are nişte probleme, există momente când alţii au nevoie de tine şi pe care trebuie să le foloseşti să-ţi rezolvi problemele tale. De exemplu, atunci când Germania sau Franţa au avut nevoie şi de România pentru a impune acest Tratat de stabilitate fiscală probabil ar fi fost un bun prilej pentru România să-şi rezolve probleme ale ei, cum ar fi aderarea la spaţiul Schengen", a spus liderul liberal.

Antonescu afirma că îi este greu să spună cum ar trebui să abordeze autorităţile române problema cu Olanda, în contextul în care nu dispune de toate datele negocierilor în cazul amânării unei decizii cu privire la aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie.

Liderii europeni au recomandat joi ca Romania si Bulgaria sa primeasca in septembrie 2012 o data clara de aderare la spatiul de libera circulatie. Olanda este singura tara care s-a opus aderarii celor doua state.