Liderul PSD Victor Ponta afirma, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Ungureanu, in care constata "cu dezamagire" absenta acestuia de la Consiliul European de la Bruxelles, ca USL va sustine un set de propuneri de modificari legislative si constitutionale, care sa "elimine confuzia cu privire la modul in care Romania este reprezentata la nivel international".

"Constat cu dezamagire absenta dumneavoastra, ca prim-ministru al Romaniei, de la Consiliul European de la Bruxelles din aceste zile, eveniment la care participa doar presedintele Traian Basescu. Consider ca Romania ar fi fost mai bine reprezentata la acest nivel, precum si cu ocazia semnarii acestui tratat interguvernamental daca ar fi fost prezent si primul-ministru in functie", mentioneaza copresedintele USL Victor Ponta, potrivit Mediafax, in scrisoarea deschisa adresata premierului Mihai Razvan Ungureanu.

Ponta precizeaza ca s-a consultat in cadrul USL, atat cu presedintele PNL Crin Antonescu, cat si cu alti colegi si s-a convenit sa fie sustinut, in perioada urmatoare, "un set de propuneri de modificari legislative si constitutionale, astfel incat sa se elimine confuzia cu privire la modul in care Romania este reprezentata la nivel international".

Astfel, potrivit sursei citate, USL va sustine "initierea unui proiect de modificare a legii 590/2003 privind tratatele, pentru a clarifica rolul presedintelui si, respectiv, al premierului in ceea ce priveste semnarea tratatelor in numele Romaniei", "clarificarea cadrului legal cu privire la cum vor participa, in numele Romaniei, la Consilii europene sau alte reuniuni externe, presedintele si, respectiv, premierul, astfel incat sa nu existe suprapuneri de roluri", "interzicerea, pentru viitorii presedinti ai Romaniei, in virtutea neutralitatii stabilite de Constitutie, a participarii la sedinte politice ale grupurilor politice sau ale partidelor politice, atat pe plan intern, cat si in strainatate".

"Astfel de modificari sunt absolut necesare pentru a clarifica relatiile politice interne, precum si pentru a da coerenta si credibilitate reprezentarii Romaniei in strainatate. Sunt modificari pe care sper sa le sustineti si dumneavoastra, domnule prim-ministru, pentru intarirea institutionala a Romaniei", incheie Ponta scrisoarea deschisa.