Presedintele Traian Basescu va participa joi si vineri la reuniunea Consiliului European de primavara, la finalul careia va fi semnat Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare, informeaza Administratia prezidentiala, citata de Mediafax.

Potrivit Administratiei prezidentiale, discutiile sefilor de stat si de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene se vor concentra asupra masurilor de consolidare a Uniunii Economice a UE, atat in ceea ce priveste intarirea disciplinei fiscal-bugetare, cat si stimularea cresterii si a ocuparii fortei de munca.

Pe agenda Consiliului European figureaza, de asemenea, pregatirea pozitiilor comune ale UE care vor fi promovate in cadrul reuniunilor G8 (19-20 mai 2012) si G20 (18-19 iunie 2012), precum si al Conferintei Organizatiei Natiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabila Rio+20 (20-22 iunie 2012).

In ultima zi a reuniunii, sefii de stat si de guvern din 25 de state membre vor semna Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare, se precizeaza in informarea Administratiei prezidentiale.

In cadrul Consiliului European de la Bruxelles urmeaza sa fie luata si o decizie cu privire la acordare statutului de tara candidata la UE Serbiei. La Consiliul Afaceri Generale, care a avut loc marti, Romania a prezentat o Declaratie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete si rapide in ceea ce priveste semnarea protocolului privind statutul minoritatilor intre Bucuresti si Belgrad.

Guvernul a aprobat, marti, semnarea de catre Romania a Tratatului pentru stabilitate, coordonare si convergenta in UE, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Intrarea in vigoare a Tratatului va aduce o consolidare fiscala importanta, in anii urmatori, pentru Romania. Tratatul stabileste ca limita a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar in cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va incadra in limita de 3% din PIB.