Senatorul Teodor Melescanu a declarat, marti, inainte de a fi audiat de comisiile reunite pentru controlul activitatii SIE, ca isi asuma decizia de a accepta sefia Serviciului, la propunerea presedintelui Traian Basescu, el precizand ca nu s-a consultat cu persoane din PNL, iar decizia ii apartine.

Teodor MelescanuFoto: AGERPRES

UPDATE Teodor Melescanu a primit recomandare din partea comisiilor parlamentare de specialitate pentru a ocupa functia de director al Serviciului de Informatii Externe.

"A fost o recomandare, am avut majoritate, am avut cvorum, dar, potrivit Regulamentului, trebuie ca fiecare comisie sa aiba cvorum, ori de la Comisia pentru controlul activitatii SIE nu a fost cvorumul necesar", a spus Teodor Melescanu, la finalul audierilor.

Presedintele Comisiei pentru aparare a Camerei Deputatilor, Costica Canacheu, declara, marti, ca dupa audierea lui Teodor Melescanu, in loc de aviz, comisiile de resort vor intocmi un proces-verbal care va fi inaintat plenului reunit al Parlamentului.

"Consider ca aceasta practica instituita de a numi la serviciile de informatii din Romania persoane care provin nu din majoritate, ci din opozitie, este o buna practica democratica. Am considerat ca ar fi pacat sa fie intrerupta aceasta practica din cauza crizei parlamentare, asa ca mi-am asumat-o. E o decizie a mea", a spus Melescanu.

UPDATE Teodor Melescanu a fost audiat de Comisiile de aparare ale Camerei Deputatilor si Senatului, impreuna cu Comisia parlamentara speciala de supraveghere a activitatii SIE. Acesta a afirmat in fata comisiilor ca nu a fost informator si nu a facut parte "nici din structurile de securitate ale statului roman".

Melescanu a precizat, inaintea audierilor, ca decizia de a accepta propunerea presedintelui Basescu a fost una personala, in conditiile in care nu exista dialog politic intre Traian Basescu si partide.

"Este o decizie personala pe care am adoptat-o. Fundamental a fost lipsa dialogului politic intre presedinte si partide, care ar fi putut sa creeze conditiile pentru ca aceasta decizie sa nu fie una personala, ci una a partidului (PNL - n.r.)", a spus Melescanu, citat de Mediafax.

"Asta a fost situatia si v-am spus ca mi-am asumat-o, pentru ca nu cred ca din cauza acestei crize pe care o avem la Parlament trebuie sa punem punct unei practici care mie mi se pare foarte benefica pentru democratie", a adaugat Melescanu.

El a spus ca nu vor fi probleme de fond la audierea sa de catre comisiile parlamentare, avand in vedere experienta si pregatirea pe care le are, ci doar, eventual, probleme de procedura.

"Nu cred ca, la experienta si la pregatirea pe care o am, vor fi probleme de fond, eventual probleme de procedura", a spus Melescanu.

Intrebat daca a fost sunat de catre presedintele Traian Basescu, pentru a-i propune sa preia sefia SIE, Teodor Melescanu a raspuns: "In general, asa se intampla, te suna cineva".