Prim-vicepresedintele PDL, Teodor Baconschi, a declarat, la Discutia de Luni, ca Emil Boc este cel mai puternic candidat al PDL pentru primaria Cluj-Napoca. In PDL, candidatura lui Emil Boc la Cluj este sustinuta si promovata vocal de Vasile Blaga, Elena Udrea, Roberta Anastase si Raluca Turcan. Desi nu si-a anuntat in mod oficial candidatura, Emil Boc este deja atacat de senatorul PNL Marius Nicoara, candidatul oficial al USL pentru primaria Cluj.

  • Vasile Blaga: Ce pot sa va spun este ca nu îl poate bate nimeni pe Boc astazi în Cluj, la primarie
  • Elena Udrea: Emil Boc, presedintele partidului, are toate sansele sa castige primaria Clujului

Prim-vicepresedintele PDL, Teodor Baconschi, a declarat, in cadrul emisiunii Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI si realizata de Dan Tapalaga, ca Emil Boc este cea mai buna varianta pentru primaria Cluj-Napoca. Vezi cele mai importante declaratii ale lui Teodor Baconschi pe aceasta tema:

  • “Evident ca decizia ii apartine lui Emil Boc, dar ar fi foarte trist pentru PDL sa piarda primaria Cluj-Napoca, un fief al partidului atat de important. Acolo s-au facut multe lucruri bune pentru oras, dar unde in acelasi timp e nevoie de o reconstructie a organizatiei locale afectate de cazul Apostu. Trebuie facut tot ce e posibil ca primaria de acolo sa ramana in portofoliul de mari primarii PDL.
  • Cred ca, dincolo de decizia care ii apartine, este de departe cel mai puternic candidat la primaria Cluj. Nu vad in acest moment nici o figura politica din interiorul PDL care sa poata viza cu mai multe sanse o asemenea pozitie.
  • Stiu ca s-au centralizat propunerile filialelor pentru candidaturile la primarii pentru orase sau localitati mai mici. Acest proces este acum incheiat. Se vor face sondaje punctuale astfel incat sa vedem cine este cel mai bine plasat in toate alegerile locale.
  • Sunt si eu de parere ca trebuie sa ne alegem cat mai reprede un candidat la Bucuresti, unde aceasta chestiune este la nivelul unor scenarii. Aici sunt mai multi candidati posibili. Cred ca Sorin Oprescu poate fi invins. Cred ca Bucurestiul are dreptul la o administratie mai coerenta, mai transparenta si rezultate mai putin futuriste.”

In ultimele zile, mai multi lideri ai PDL in frunte cu Vasile Blaga au sustinut ideea candidaturii lui Emil Boc pentru primaria Cluj-Napoca. Elena Udrea, Roberta Anastase si Vasile Blaga il dau drept castigator pe Emil Boc la alegerile din acest an in cazul in care va decide sa candideze. Vezi mai jos ce au declarat cei trei lideri:

  • „Ce pot sa va spun este ca nu îl poate bate nimeni pe Boc astazi în Cluj, la primarie. Daca va dori sa candideze - deci nimeni, sa ne înţelegem bine, deci sunt analize facute - nu exista nici macar sa se apropie cineva de domnul Boc nici din partea liberalilor, nici din partea social-democraţilor, din Cluj, astazi, ca si procente", a declarat Vasile Blaga într-o emisiune la Realitatea TV Cluj.
  • „Eu sunt convinsa ca Emil Boc, presedintele partidului, are toate sansele sa castige primaria Clujului. Ar castiga-o daca ar candida", a declarat Elena Udrea.
  • “Sunt convinsa ca Emil Boc ar putea sa castige oricand Primaria Cluj, amprenta pe care a lasat-o pe Cluj e foarte importanta (…) Îmi doresc foarte mult sa castigam Primaria Cluj. Daca el ar fi soluţia, ar putea sa fie o opţiune pentru PDL”, a declarat Roberta Anastase la Realitatea TV.

Valeriu Stoica: I-as recomanda sa nu candideze

Nu toti reprezentantii PDL sunt entuziasmati de o posibila candidatura a lui Emil Boc la primaria Cluj-Napoca. Valeriu Stoica a declarat recent ca el personal i-ar recomanda fostului premier sa nu candideze, dar nu a si argumentat de ce anume Emil Boc nu ar trebui sa candideze. “Daca m-ar intreba, i-as da sfatul sa nu candideze, pentru ca rolul lui de presedinte de partid e mult mai important. Pe masura ce va trece vremea, romanii vor intelege ce au inteles deja cei din afara tarii: ca Emil Boc a avut un mandat exemplar", a declarat Valeriu Stoica vineri seara, intr-o emisiune la B1TV

Ce spune filiala locala

Filiala locala a PDL a demarat la inceputul lunii februarie o masuratorare interna pentru a determina cel mai bun candidat; in sondaj a fost inclus si Emil Boc. Liderii filialei locale spun ca fostul premier are “sanse maxime” sa castige cursa electorala. "PDL Cluj îl doreste pe Emil Boc ca si candidat la Primaria Cluj-Napoca. Cunoscandu-l ca un om extrem de responsabil, sunt convins ca stie ce are de facut si ca va lua cea mai buna decizie pentru el si pentru PDL. Cred ca mai are multe de spus în administraţia clujeana. Oricum, decizia îi va aparţine în totalitate", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, presedintele PD-L Cluj, deputatul Daniel Buda.

Senatorul PNL Marius Nicoara, fost presedinte al CJ 2004-2008 si candidatul USL pentru primarie, a lansat deja primul atac la adresa lui Emil Boc. Intr-o conferinta de presa sustinuta duminica, 26 februarie, Nicoara l-a caracterizat pe Emil Boc drept incompetent pentru ca a ales un proiect de sase ori mai scump pentru una din centurile ocolitoare ale orasului. “Varianta propusa de Emil Boc, cu execuţie în 26 de luni, costa 56 de milioane de euro si s-a ajuns azi la 180 de milioane de euro. Se demonstreaza incompetenţa si amatorismul cu care Emil Boc a tratat acest subiect la vremea respectiva”, a declarat Marius Nicoara.

Emil Boc despre candidatura lui Marius Nicoara: O gluma buna

Dupa ce in septembrie 2011 Marius Nicoara si-a auntat candidatura pentru primaria Cluj-Napoca, Emil Boc, pe atunci inca premier, a declarat ca in opinia sa este o gluma buna. Raspunzand ironic, Boc a mai mentionat ca atat canditatura lui Nicoara la primarie, cat si cea a lui Horea Uioreanu la Consiliul Judetean reprezinta o solutie buna pentru ca USL sa ramana in opozitie.

Replicile electorale dintre candidatul USL si PDL in plan local nu au lipsit. Presa locala a consemnat si o declaratie a lui Marius Nicoara, potrivit careia o eventuala candidatura a lui Emil Boc in Cluj echivaleaza cu o candidatura in comuna Ciorogarla din Ilfov. In replica, filiala PDL din Cluj a solicitat demisia lui Nicoara din functia de senator. Ulterior acesta a revenit si si-a cerut scuze pentru declaratia facuta.

Potrivit presei locale, oficial doar Marius Nicoara si-a anuntat candidatura. In schimb a fost consemnata intentia deputatului independent Mircia Giurgiu, fost pedelist, de a candida la primarie. Desi la finalul anului trecut presa a speculat ca fostul ministru Ioan Rus ar dori sa candideze, acesta a declarat oficial ca nu va intra in cursa, ci doar va sustine USL in Transilvania.