¬Propus luni de Traian Basescu drept succesor al lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu si-a inceput cariera ca diplomat in Ministerul Afacerilor Externe la varsta de 25 de ani, in anul 1966, institutie in cadrul careia a activat 30 de ani. In 1992 a fost promovat la rangul de ambasador, pentru ca la sfarsitul aceluiasi an (luna noiembrie) sa fie numit ministru de Externe in Guvernul condus de Nicolae Vacaroiu (pana in decembrie 1996). Melescanu are 3 mandate de senator, fiind ales de fiecare data pe listele altei formatiuni politice (PDSR in legislatura 1996-2000, Alianta D.A. in 2004 si PNL in 2008). In perioada aprilie 2007¬decembrie 2008, Teodor Melescanu a fost ministru al Apararii in Cabinetul Tariceanu, iar intre 15 ianuarie - 29 februarie 2008 a asigurat interimatul la sefia Ministerului Justitiei.

  • Melescanu, in septembrie 2011: Coabitarea cu Traian Basescu nu este imposibila

Teodor Melescanu este senator PNL de Prahova, una dintre filialele liberale cele mai critice la adresa liderului partidului, Crin Antonescu.

Intr-un interviu acordat EvZ in septembrie 2011, Teodor Melescanu acuza incalcarea protocolului USL la Prahova, in procedurile de desemnare a candidatilor la alegerile locale. El spunea atunci ca "nu renunta la candidaturi" si il acuza pe Crin Antonescu, liderul liberal, de faptul ca ar fi cedat in fata PSD. Situatia in cadrul USL Prahova este si astazi tensionata, liderii PNL Prahova amenintand ca in cazul in care liberalii nu vor obtine candidatura pentru cel putin una dintre cele doua functii importante din judet - presedinte al CJ si primar al Ploiestiului - PNL ar putea merge cu propriii candidati in alegerile din 2012. In acelasi interviu din septembrie 2011, Melescanu afirma "Coabitarea cu Traian Basescu nu este imposibila".

Dupa ce in noiembrie 2000 a candidat la alegerile prezidentiale din partea Aliantei pentru Romania, obtinand 1,91% din voturi, Teodor Melescanu a abandonat o vreme cariera politica si diplomatica pentru a face parte din Consiliul de Administratie al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu. El si-a dat demisia de la Rompetrol in 2004, inaintea alegerilor legislative, in favoarea candidaturii pentru un nou mandat de senator.

  • PDSR, Alianta pentru Romania, PNL

Teodor Melescanu a avut un traseu politic zbuciumat, el parasind PDSR la scurt timp dupa ce a fost ales senator pe listele partidului, in 1996. In iunie 1997 a fondat partidul Alianta pentru Romania, impreuna cu cativa fosti membri ai PDSR (printre care Mircea Cosea, Iosif Boda sau Marian Enache), fiind ales presedintele acestui partid in decembrie 1997 si reales in aceeasi functie in martie 2001. In ianuarie 2002, in urma fuziunii Aliantei pentru Romania cu Partidul National Liberal, Melescanu devine prim-vicepresedinte al PNL, fiind apoi ales vicepresedinte al partidului in mai multe randuri.

Nascut la 10 martie 1941 la Brad, in judetul Hunedoara, Teodor Melescanu este de profesie avocat, fiind membru al Baroului Bucuresti din anul 2002. Este licentiat al Facultatii de Drept - Universitatea Bucuresti (1964), dar are si studii in domeniul relatiilor economice si internationale, fiind absolvent al Facultatii de Stiinte Economice si Sociale a Universitatii din Geneva (1967 - 1968), al Institutului International de Inalte Studii Internationale, Geneva (1967 - 1970) si al unui curs postuniversitar de relatii internationale la Universitatea Bucuresti (1964 - 1966); doctor in stiinte politice, specialitatea Drept international - Universitatea din Geneva (1973).

Este membru al Institutului de Studii Politice din Bucuresti si al Institutului Roman de Studii Internationale (IRSI) si autor al volumelor "Raspunderea statelor pentru utilizarea in scopuri pasnice a energiei nucleare" si "Organizatia Internationala a Muncii - functionare si activitate". A publicat un numar insemnat de studii si articole de specialitate in tara si in strainatate, iar in anul 2002 a publicat volumul "Renasterea diplomatiei romanesti".

Melescanu a predat ca profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti si la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.

Teodor Melescanu a fost casatorit cu jurnalista Felicia Melescanu (care a incetat din viata in anul 2004), angajata a televiziunii publice din anul 1972. Cei doi au avut impreuna o fiica, Marina Melescanu, de profesie medic stomatolog.

Acuzat ca a fost ofiter acoperit al Securitatii.

Mircea Raceanu si Ion Mihai Pacepa l-au acuzat pe Teodor Melescanu ca a fost ofiter acoperit al fostei Securitati

Prima referire publica despre o posibila apartenenta a lui Teodor Melescanu la fosta Securitate ca ofiter acoperit a fost facuta de Mircea Raceanu, fost diplomat in perioada regimului Ceausescu si ultimul condamnat la moarte in Romania. In cartea "Infern ¬89" aparuta in anul 2000, Raceanu il indica pe Melescanu ca ofiter conspirat al fostei Securitati. Raceanu isi bazeaza afirmatiile pe modul in care a decurs anchetarea sa de catre Securitate in 1989.

Si fostul general de Securitate Ion Mihai Pacepa sustine ca Melescanu ar fi fost ofiter acoperit: "Dupa decembrie 1989, ofiteri conspirati ai Securitatii au reusit sa preia atat conducerea noilor servicii secrete ale tarii, cat si pe cea a MAE. Virgil Magureanu a devenit sef al SRI. Generalul Mihai Caraman a preluat SIE. Teodor Melescanu a devenit ministru de externe si a pastrat 80% din ambasadorii lui Ceausescu - majoritatea celor care imi fusesera subalterni in DIE".

Surse: Wikipedia.org, Agerpres.